Παλιές ιστορίες | Αρχοντικό Καζανόβα
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αρχοντικά στο Κάστρο της Παροικιάς είναι η οικία Καζανόβα. Το κτήριο ανεγέρθη το 1614 από τον Αγγελέτο Καζανόβα, όπως μαρτυρεί το χρονολογημένο οικόσημο στο υπέρθυρο της αυλόπορτας.
Ο Αγγελέτος Καζανόβας, μας είναι γνωστός από το 1578. Υπήρξε ιδιοκτήτης της Ευαγγελίστριας και του Προφήτη Ηλία Παροικιάς, ο οποίος, στις 29 Νοεμβρίου του 1578, το αφιέρωσε μαζί με διάφορα κτήματα, στη μονή του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου της Πάτμου με τον όρο να γραφούν τα ονόματα, το δικό του και της μάνας του, στο «βραβείον» της Μονής για να μνημονεύονται».
Ο Σταματελάκης Ζαννή Καμπάνης, πιθανός απόγονος των Καζανόβα, ήταν ο ιδιοκτήτης του αρχοντικού στο Κάστρο κατά τον 19ο αιώνα. Σύζυγός του η Μαριώ Καμπάνη το γένος Μαργιαδάκη. Το ζεύγος Καμπάνη απέκτησε μια κόρη, την Αικατερίνη, η οποία είχε μείνει γεροντοκόρη. Το παρωνύμιο της Αικατερίνης Καμπάνη ήταν «κολώνα», λόγω του ύψους της, γι’ αυτό εθεωρείτο «το σπίτι της κολώνας». Περίπου το 1925, το αρχοντικό αγοράστηκε από έναν δημιουργικό Λευκιανό, τον Ιωάννη(;) Δρακάκη με το παρωνύμιο «κεράς» γιατί πουλούσε κεριά αλλά κυρίως πουλούσε σανίδες και δοκάρια. Μετά τον θάνατό του το σπίτι κληρονομήθηκε από τον γιο του, Μιχαλάκη Δρακάκη, ο οποίος ήταν γενικός κληρονόμος, όμως πέθανε μικρός στον πόλεμο. Πριν φύγει για το μέτωπο, ο Μιχαλάκης Δρακάκης έγραψε το ακίνητο στην αρραβωνιαστικιά του Χάιδω Λεοντή. Στη συνέχεια ο επάνω όροφος περιήλθε στην οικογένεια Δρακάκη και ο μεσαίος στην οικογένεια Λεοντή. Σήμερα οι ιδιοκτήτες του είναι η Αδριανή Δρακάκη-Παντζή στον όροφο, ο μεσαίος όροφος της Φλώρας Λεοντή και το κάτω μέρος του Μικέ Λεοντή.
Η οικογένεια Καζανόβα είναι από τις παλαιότερες και πλουσιότερες οικογένειες της Πάρου, αρχικά ως καθολικοί και μετά τον 17ο αι ως ορθόδοξοι. O Εμμανουήλ Σαγκριώτης σημειώνει: «Εντεύθεν προκύπτει ότι πλείσται Ενετικαί οικογένειες γνωριζόμεναι εκ των ονομάτων ησπάσθησαν την Ορθοδοξία ως οι Μαλατέσται, Κορτιάνοι, Βεντούροι, Βιτσαρά, Δαβερώναι, Δελένται, Αλιπράνται, Ρούσσοι, Μπαρμπαρίγοι και άλλοι γενομένοι, μάλιστα, ως εικός, οι φανατικότεροι των Ορθοδόξων».
Το επώνυμο Καζανόβας είναι ιταλικής προέλευσης Είναι σύνθετο επίθετο από τις λέξεις casa = σπίτι, και nova = νέο. To casa είναι το πρώτο συνθετικό πολλών πατρωνύμιων τόσο στην Ιταλία όσο, κυρίως και στη Γαλλία: Casalta, Casabianca, Cazenove, Casalonga κ.α. Οικογένεια Καζανόβα συναντάμε και στη Νάξο τον 16ο-17ο αιώνα. Σήμερα υπάρχει στην Παροικιά τοπωνύμιο «Τ’ Καζανόβα» (τα χωράφια).
Σημ.: Το παραπάνω δημοσίευμα –που υπογράφει ο κ. Δημήτρης Ντόλκας- είναι με την άδεια της ηλεκτρονικής σελίδας: «Η ιστορία της Πάρου».