Fileleutheros Πάρος - Αιρετική πολιτική άποψη

View Original

Τρεις αλλαγές στον προσωπικό γιατρό

Η αύξηση των προσωπικών γιατρών, η θέσπιση και του δωρεάν προσωπικού παιδιάτρου και η ίδρυση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας διασυνδεδεμένων με Πανεπιστημιακές Σχολές, είναι οι τρεις αλλαγές που φέρνει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) το νομοσχέδιο για την Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του υπουργείου Υγείας, που συζητείται στη Βουλή.

Στόχος του υπουργείου είναι η καθολική κάλυψη του πληθυσμού, με πρώτο χρονικό ορίζοντα το 2025, στη διάρκεια του οποίου θα επιχειρηθεί η κάλυψη του 75% του πληθυσμού έναντι του περίπου 50% που είναι οι εγγεγραμμένοι σε Προσωπικό Γιατρό πολίτες σήμερα, όπως αναφέρει το protothema.gr.

Ειδικότερα, έχουν εγγραφεί 5.075.240 πολίτες και οι γιατροί που έχουν ενταχθεί στο σύστημα ανέρχονται συνολικά σε 3.557, κατά κύριο λόγο από το σύστημα δημόσιας υγείας. Μέσα από τις αλλαγές που προωθούνται, εκτιμάται ότι ως το τέλος του 2025 θα έχουν προστεθεί επιπλέον 2.500 Προσωπικοί Γιατροί. Η διεύρυνση της δεξαμενής των Προσωπικών Γιατρών θα γίνει με τους αγροτικούς γιατρούς και τους ιδιώτες παθολόγους ή γενικούς γιατρούς.

Η υπηρεσία υπαίθρου, το γνωστό «αγροτικό», καταργείται και οι θέσεις αυτές θα είναι θέσεις Προσωπικού Γιατρού υποχρεωτικής θητείας. Οι νέοι γιατροί θα παρέχουν υποχρεωτικά και τις δύο υπηρεσίες (Αγροτικού – Προσωπικού Γιατρού) προς τους πολίτες της περιοχής που καλύπτουν.

Σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες γιατρούς, ανοίγει επίσης η «δεξαμενή» και δίνεται πλέον η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέγουν τον ιδιώτη γιατρό τους ως Προσωπικό Γιατρό, τον οποίο όμως θα πληρώνουν ιδιωτικά. Μέχρι τώρα, ο Προσωπικός Γιατρός ήταν ο γιατρός που επέλεγε ο πολίτης από συγκεκριμένες κατηγορίες γιατρών, είτε συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ είτε γιατρών του συστήματος δημόσιας υγείας που είχαν οριστεί ως Προσωπικοί Γιατροί. Προβλέπεται ακόμη και σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς να έχουν το δικαίωμα να παρέχουν υπηρεσίες Προσωπικού Γιατρού ως ιδιώτες και να αμείβονται αναλόγως γι’ αυτό, εξυπηρετώντας έως και 500 πολίτες επιπλέον.

Επένδυση σε ειδικευμένους γιατρούς της ΠΦΥ

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας επενδύει στις ζωτικές για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα ειδικότητες, δηλαδή σε εκείνες της Γενικής Ιατρικής και της Παθολογίας. Πρόκειται για δύο ειδικότητες που πλέον δεν επιλέγονται από τους αποφοίτους. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, ότι μόλις το 6% των νέων αποφοίτων Ιατρικής στην Ελλάδα επιλέγουν Γενική Ιατρική ή Παθολογία, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη αγγίζει το 26%.

Με τη νέα νομοθετική παρέμβαση πριμοδοτούνται οι νέοι γιατροί, οι οποίοι ταυτόχρονα με την ειδικότητα θα εκτελούν και χρέη Προσωπικού Γιατρού. ‘Οσοι επιλέξουν αυτές τις ειδικότητες, θα λαμβάνουν από το 2025 θα δίνεται ποσό ύψους 40.000 ευρώ (μικτά). Το ποσό θα καταβάλλεται σε δύο περιόδους (30.000 ευρώ με την έναρξη της ειδικότητας και 10.000 ευρώ με την ολοκλήρωσή της και την απόκτηση του τίτλου).

Προσωπικός Παιδίατρος και υπηρεσίες Τηλεϊατρικής

Το προς ψήφιση νομοσχέδιο καθιερώνει τον Προσωπικό Παιδίατρο, υπηρεσία που έως σήμερα δεν υπήρχε. Σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι ανισότητες πρόσβασης στην Υγεία, το Υπουργείο Υγείας δίνει τη δυνατότητα δωρεάν επισκέψεων 530.000 παιδιών σε παιδιάτρους.

Η δημιουργία οκτώ Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, αναμένεται να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες ΠΦΥ στην Ελλάδα. Τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα είναι διασυνδεδεμένα με Τμήματα Ιατρικής των ΑΕΙ της χώρας, στα οποία θα υπηρετούν μέλη ΔΕΠ.

Σε αυτά, θα λειτουργούν Σταθμοί Τηλεϊατρικής. Στο πλαίσιο του Δικτύου Τηλεϊατρικής θα υπάρχουν 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα. Έτσι, σε όποιο σημείο της χώρας και αν διαμένουν, οι ασθενείς θα μπορούν να έχουν φροντίδα κατ’ οίκον με 24ωρη αδιάλειπτη ιατρική παρακολούθηση.