Βραχύβια σεζόν
Αναφορικά με τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού τη φετινή τουριστική περίοδο, ήταν καλύτερες από το αναμενόμενο ως προς την ανθεκτικότητα της φιλοξενίας, ωστόσο η σεζόν στη χώρα μας αποδείχτηκε βραχύβια, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας για την εξέλιξη τιμής και πληρότητας περιόδου Ιουνίου - Οκτωβρίου 2021, που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Επιμελητηρίου.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η ανάκαμψη του τουρισμού δεν ήταν οριζόντια και η διάρκεια της φετινής τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα ήταν βραχύβια. Η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων (με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη και τα κλειστά ξενοδοχεία) άγγιξε τον Αύγουστο το 74,8% όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2020 η πληρότητα στα ξενοδοχεία της χώρας διαμορφώθηκε στο 29,8%, αποτέλεσμα που κατά το ΞΕΕ, δικαιώνει την απόφαση της πολιτείας για άνοιγμα του τουρισμού στα μέσα του περασμένου Μαΐου.
Ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε με εξαιρετικές επιδόσεις, οι οποίες έφθιναν σταδιακά κατ’ αναλογία του αριθμού των ξενοδοχείων που έκλειναν. Η πληρότητα διαμορφώθηκε μεσοσταθμικά στο 58,4% έχοντας όμως ξεκινήσει από σχετικά υψηλά επίπεδα. Η πτώση αποδίδεται στο σταδιακό κλείσιμο των ξενοδοχείων της περιφέρειας, αλλά και στη χαμηλή πληρότητα των μονάδων της Αττικής η οποία απέχει αρκετά από τις κανονικές επιδόσεις τους, τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο καθώς οι αγορές επιχειρηματικών ταξιδιών, συνεδρίων και εκθέσεων δεν έχουν ανακάμψει ακόμη. Μεσοσταθμικά τον Οκτώβριο, σε Κρήτη και νησιά Νοτίου Αιγαίου η πληρότητα ανήλθε στο 58,9% και 55,7% αντίστοιχα και ήταν οι υψηλότερες επιδόσεις καταγράφηκαν.
Ο πρόεδρος του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στις 10 Νοεμβρίου, μεταξύ άλλων είπε: «Πήραμε ένα «rebound» καλύτερο του αναμενόμενου. Κι αυτό δεν αφορά μόνον τον Αύγουστο. Η αξία αυτού του «rebound» φαίνεται ήδη στα τουριστικά έσοδα και θα φανεί έτι περαιτέρω στα δημόσια έσοδα του κράτους και στις τσέπες των πολιτών, ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα. Ενός χειμώνα με τις προκλήσεις να διαδέχονται η μια την άλλη, όπως συμβαίνει τώρα, με την ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και τη συνακόλουθη έξαρση της πανδημίας, με τη διεθνή κρίση του ενεργειακού κόστους και τις έντονα ανατιμητικές τάσεις στα προϊόντα». Ακόμα, ο πρόεδρος του ΞΕΕ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα εξεύρεσης προσωπικού, σημειώνοντας ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αποχώρησε από τον κλάδο, το 22-25% των εργαζόμενων.