Παριανές Μνήμες: Γεωργική Σχολή Κυκλάδων
Προκειμένου να ιδρυθεί εις τον Νομό Κυκλάδων μια μέση Γεωργική Σχολή είχε προταθεί η Πάρος ως ο καταλληλότερος τόπος λειτουργίας της. Η καθυστέρησης όμως της Κοινότητος δια δωρεάν του καταλλήλου οικοπέδου προς ανέγερση του σχολικού κτιρίου, έδωσε την ευκαιρία εις παράγοντας της γειτονικής Νάξου να επιτύχουν και ίδρυσιν και της σχολής αυτής εις την Νάξον.
Έτσι ενώ η Πάρος αγωνίζεται να επιτύχει την διατήρηση του Γυμνασιακού Παραρτήματος, η Νάξος διαθέτει δύο πλήρη Γυμνάσια, την Γαλλικήν Σχολήν, δηλαδή άλλο ένα Γυμνάσιον, και τώρα την Γεωργικήν Σχολήν! Είναι προφανές, ότι επικρατεί η αντίληψη πως τα παιδιά της Πάρου δεν πρέπει να περιορίζονται εις τα θρανία.
Υπό του κ. Αντ. Ραγκούση, τ. Συμβούλου Επικρατείας απεστάλη προς την Κοινότητα η από 21/1/1961 επιστολή δια της οποίας μας εγνώριζε ότι ο νέος Οργανισμός του Υπουργείου Γεωργίας προβλέπει την ίδρυση εις πολλά σημεία της Ελλάδος Εκπαιδευτικών Γεωργικών Κέντρων και ότι υπάρχει ελπίς όπως εν τοιούτο Κέντρο ιδρυθεί και εις Πάρον. Δια να επιτύχωμεν εις την προσπάθεια της ιδρύσεως εν Πάρο ενός τοιούτου Κέντρου πολύ θα συντελούσε η υπό της Κοινότητος παροχή αναλόγου χώρου (κτήματος) δια την εγκατάσταση του, συνιστούσε την λήψη αναλόγου αποφάσεως υπό της Κοινότητος.
«Με τη λήψη της εν λόγω επιστολής ήλθομεν εις επαφή μετά του Γεωπόνου Πάρου, ίνα πληρέστερων κατατοπισθούμε επί του ζητήματος τούτου και κατόπιν συνεννοήσεως μας, μας απέστειλε το υπ’ αρ. 56]6α της 10ης 2-1961 έγγραφο του, δι ού συνιστούσε την λήψιν υπό της Κοινότητος αποφάσεως περί παραχωρήσεως αναλόγου οικοπέδου ίνα επιτεύχθη η ίδρυσης εν Πάρο Κέντρου Γεωργικής Εκπαιδεύσεως. Κατόπιν τούτων συνελθόν το Κ.Σ. έλαβε την υπ’ αρ. 14 της 25/2/1961 απόφαση του, δι ης απεφάσιζε την δωρεάν παραχώρηση προς το Υπουργείο Γεωργίας δια την υπ’ αυτού ίδρυση εν Πάρο Κέντρου Γεωργικής Εκπαιδεύσεως, εκτάσεως 2.000 τετραγ. Μέτρων (2 στρεμμάτων) εκ του Κοινοτικού Κτήματος «Καστροβούνι» ένθα έχει ανεγερθεί το Κτηνιατρείο Πάρου.
Μετά τα ανωτέρω εστάλη παρά του Βουλευτή κ. Ευστρατίου Αλιπράντη προς την Κοινότητα την 9ην 6ου τηλεγράφημα έχον ούτω: «Προκειμένου ιδρυθούν Γεωργικά Σχολεία Υπουργείου Γεωργίας παρακαλώ τηλεγραφήσατε μοι αν Κοινότης προσφέρεται παραχωρήσει εν ή δύο κατάλληλα κτήματα συνολικής εκτάσεως 20 στρεμμάτων. Παρακαλώ τύχω αμέσου απαντήσεως». Άμα τη λήψη του τηλεγραφήματος το Κοινοτικό Συμβούλιο συνεσκέφθη αμέσως μετά του Γεωπόνου Πάρου, όστις ανέπτυξε προς αυτό, ότι τα νυν εις την κατοχή της Κοινότητας κτήματα δεν προσφέρονται δια την καλή λειτουργία μιας Γεωργικής Σχολής λόγω της μικράς αυτών εκτάσεως και της μεγάλης απ’ αλλήλων αποστάσεως και ότι δια την αρτίαν λειτουργία μιας ιδρυθησομένης εν Πάρο Γεωργικής Σχολής κατάλληλο είναι το Αγροκήπιο υπό τον όρο ότι θα παρεχωρείτο προς το Δημόσιο και έτερο κτήμα κείμενο πλησίον αυτού δια τας κτιριακάς και λοιπάς εγκαταστάσεις. Υπό το πνεύμα αυτό της εισηγήσεως του κ. Γεωπόνου απαντήσαμε αμέσως την επομένη 10ην 6ου και δια τηλεγραφήματος μας και επιστολής μας προς τον κ. Αλιπράντη, ότι η Κοινότης ευχαρίστως διαθέτει εκ των εις χείρας της υπαρχόντων κτημάτων τα απαραίτητα τοιαύτα δια την εξασφάλιση των προϋποθέσεων της λειτουργίας μιας Γεωργικής Σχολής, τω εγνωρίζαμεν δε συγχρόνως, ότι εν περιπτώσει ανεπαρκείας ή ακαταλληλότητας των Κοινοτικών κτημάτων, δύναται να λειτουργήσει η Σχολή εις το Αγροκήπιο και ότι προς συμπλήρωση του απαιτούμενου χώρου προσεφέρετο δωρεάν υπό της Κοινότητας και το παρακείμενο τω Αγροκήπιο κτήμα της «Πλάτανος» εκτάσεως 6 στρεμμάτων. Ένθα θα ηδύναντο να γίνουν αι κτιριακαί και λοιπαί εγκαταστάσεις της Σχολής.
Ούτω έχουν μέχρι σήμερον τα πράγματα και αυτή είναι η αλήθεια. Ουδεμία Μέση Γεωργική Σχολή είχε αποφασισθεί ή προταθεί να ιδρυθεί εις Πάρο ως εσφαλμένως σας μετεδόθη. Προσπάθειαι μόνον εγένεντο και γίνονται, συνεχιζόμεναι εισέτι, δια την ίδρυση εν Πάρο μιας Γεωργικής Σχολής. Εις τας προσπαθείας δε αυτάς συνέβαλε, καθ’ όσον αφορά αυτήν και η Κοινότης δια της αμέσου και άνευ ουδεμίας καθυστερήσεως προσφορά της, όπως παραχωρήσει δωρεάν προς το Δημόσιο εκ των εις την κατοχή της κτημάτων, πάσαν απαιτηθησομένην έκταση προς εγκατάσταση και λειτουργία της Σχολής, είναι δε πρόθυμος να συμβάλει εν συνεχεία και με παν ότι της ζητηθεί και ευρίσκεται εντός των δυνατοτήτων της δια την επίτευξη του επιδιωκομένου σκοπού.
Μετά πλείστης τιμής
Ανδρέας Μαρινόπουλος
Πρόεδρος Κοινότητος Πάρου».
ΠΗΓΗ: Φωνή της Πάρου αρ. φ. 152, 153)
Σημ.: Τα κείμενα δημοσιεύονται με το αρχικό συντακτικό και τη γραμματική που είχαν.
Επιμέλεια
Χριστόδουλος Α. Μαούνης