Κίνδυνος για 200.000 λουκέτα τους επόμενους μήνες

1.jpg

Στη δυσοίωνη εκτίμηση ότι 200.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο μέσα στους επόμενους μήνες προχωρά ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μιλώντας στην ΑΥΓΗ. Μάλιστα συμπληρώνει με νόημα πως το λιανεμπόριο ψυχορραγεί, η εστίαση πνέει τα λοίσθια και επιχειρήσεις που ασχολούνται με το κομμάτι του τουρισμού έχουν φτάσει στα όριά τους, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για εργαζομένους και επιχειρηματίες.

Παράλληλα αναφέρει ότι ο τζίρος των Χριστουγέννων είναι ζήτημα αν θα φτάσει συνολικά τα 875 εκατ. από 3,5 δισ. ευρώ την περσινή χρονιά, όταν πάρα πολλές επιχειρήσεις στηρίζουν το 30% και το 40% του ετήσιου τζίρου τους στη λειτουργία της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Αναφορικά με το click away κάνει λόγο για ημίμετρο επειδή οι εταιρείες ταχυμεταφορών δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καταναλωτών, κάτι το οποίο στηρίζει μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις

Πώς λειτούργησε το click away τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του; Ποιοι ευνοήθηκαν;

Από την πρώτη στιγμή είχαμε προβλέψει ότι αυτή η μέθοδος δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το λιανεμπόριο και κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιωνόμαστε όλο και περισσότερο. Το click away είναι ένα ημίμετρο που, όπως έχουν παραδεχθεί και κυβερνητικά στελέχη, εφαρμόστηκε επειδή οι εταιρείες ταχυμεταφορών δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καταναλωτών.

Όταν από το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μόνο το 10% με 15% μπορεί να υποστηρίξει το click away, σίγουρα δεν μπορούμε να μιλάμε για στήριξη του λιανεμπορίου. Αντίθετα στηρίζονται επαρκώς οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι αλυσίδες, καθώς είχαν ήδη την υποδομή, ενώ υπάρχει και η οικονομική δυνατότητα για προωθητικές ενέργειες, κάτι που ήδη βλέπουμε από τις διαφημίσεις που προβάλλονται. Υπάρχουν λοιπόν κερδισμένοι και χαμένοι από αυτή την ιστορία. Και σίγουρα το λιανεμπόριο δεν ανήκει στους κερδισμένους.

Ποιες θα είναι οι απώλειες στο λιανεμπόριο την περίοδο των γιορτών σε σχέση με πέρσι;

Προβλέπονται τεράστιες απώλειες και το ακριβές ύψος τους θα το ξέρουμε μετά το πέρας της εορταστικής περιόδου. Πέρσι ο τζίρος έφτασε τα 3,5 δισ. ευρώ, νούμερο που σε καμία περίπτωση δεν θα δούμε φέτος. Είναι ζήτημα να θα φτάσουμε στο ένα τέταρτο της περσινής επίδοσης.  Όταν πάρα πολλές επιχειρήσεις στηρίζουν το 30% και το 40% του ετήσιου τζίρου τους στη λειτουργία της χριστουγεννιάτικης αγοράς, καταλαβαίνετε ότι αυτή η αναστολή της λειτουργίας του λιανεμπορίου αποτελεί καταστροφή για αυτές.

Πρόκειται για απώλειες που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αναπληρωθούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Εξάλλου η αγορά δεν ήταν στα καλύτερά της. Έπειτα από μία δεκαετία Μνημονίων οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις περίμεναν τις γιορτές και τις εκπτωτικές περιόδους για να «ανασάνουν». Από τη στιγμή που χάνεται η εορταστική περίοδος, έρχεται όλο και πιο κοντά ο κίνδυνος του λουκέτου.

Πόσες επιχειρήσεις εκτιμάτε ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης;

Όλες οι μικρομεσαίες. Και το λέω κατηγορηματικά. Το λιανεμπόριο ψυχορραγεί, η εστίαση πνέει τα λοίσθια, επιχειρήσεις που ασχολούνται με το κομμάτι του τουρισμού έχουν φτάσει στα όριά τους. Με την ύφεση να ξεπερνά το 11% (εμείς στο ΕΕΑ εκτιμούμε ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 15%) είναι βέβαιο ότι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να ξανανοίξουν ή θα αναγκαστούν να κλείσουν τους πρώτους μήνες του 2021.

Το πρόβλημα όμως είναι και βαθύτατα κοινωνικό. Σκεφτείτε ότι, αν κατεβάσουν ρολά περίπου 200.000 επιχειρήσεις, δεν θα βρεθούν στο κενό μόνο οι επιχειρηματίες, αλλά και οι εργαζόμενοι που απασχολούν. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να απειλήσει άμεσα την κοινωνική συνοχή. Να λοιπόν γιατί ζητάμε κι άλλα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεν είναι συντεχνιακό το θέμα, αλλά πολύ πιο ουσιαστικό. Και αφορά όλη την κοινωνία.

Είστε ικανοποιημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης; Έχετε κάποια αιτήματα;

Θα είμαι άδικος αν πω ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για να στηρίξει τις επιχειρήσεις. Επειδή όμως όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, θα πω ευθέως ότι οι μικρομεσαίοι δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Πολλά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι αποσπασματικά. Παράλληλα διακρίνουμε μία σπουδή να προστατευθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ οι υπόλοιπες έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Εμείς έχουμε προτείνει στοχευμένα μέτρα για να υπάρξουν ελπίδες βιωσιμότητας για όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις. Επιγραμματικά θα αναφέρω τα βασικότερα:

* Κούρεμα οφειλών, καθώς είναι αδύνατον επιχειρήσεις που καταγράφουν ελάχιστους τζίρους ή ακόμα και μηδαμινούς να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε τόσες υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί τους τελευταίους μήνες. Ακόμα και ένα μερικό κούρεμα, με ταυτόχρονη όμως ρύθμιση αποπληρωμής των υπολοίπων σε πολλές δόσεις, μπορεί να δώσει κάποια προοπτική βιωσιμότητας για μικρομεσαίους και αυτοαπασχολούμενους.

* Ζητάμε να δοθεί λύση στο πρόβλημα της καταβολής του δώρου Χριστουγέννων. Με κλειστές τις επιχειρήσεις, πώς θα βρουν οι επιχειρηματίες το απαιτούμενο κεφάλαιο για το δώρο; Και μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και ποινικές συνέπειες για όσους δεν το πληρώσουν. Το κράτος οφείλει να μας στηρίξει αυτή την κρίσιμη περίοδο.

* Άνοιγμα του λιανεμπορίου με προκαθορισμένα ραντεβού μέσω αποστολής sms και εφαρμογή αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων.

* Είναι επιτακτική η ανάγκη να ενισχυθεί η ρευστότητα για όλες τις επιχειρήσεις και γι’ αυτό ζητάμε να επεκταθεί με περισσότερα κεφάλαια η επιστρεπτέα προκαταβολή και χωρίς τη υποχρέωση επιστροφής του ποσού που θα δοθεί.  Ή έστω να επιστραφεί ένα μικρό ποσοστό. Παράλληλα ζητάμε να μειωθεί κατά 50% η επιστροφή από την επιστρεπτέα 1, 2 και 3.

* Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τη στήριξη επιχειρήσεων και την προστασία των θέσεων απασχόλησης.

Πώς προβλέπετε ότι θα κινηθεί ο κλάδος σας μέσα στο επόμενο εξάμηνο;

Αυτή τη στιγμή συντελείται μια δραματική αλλαγή στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Το βέβαιο είναι ότι η «επόμενη μέρα» θα βρει τη χώρα με λιγότερες επιχειρήσεις. Θα πρέπει να δούμε πότε θα απαλλαγούμε από τον εφιάλτη της πανδημίας και πώς θα ξεκινήσουμε να χτίζουμε πάνω στα ερείπια που θα έχει προκαλέσει. Αν δεν υπάρξουν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα και η οικονομική ενίσχυση από το ταμείο ανάκαμψης, θα μιλάμε για τη μεγαλύτερη καταστροφή στη χώρα από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και μετά.

ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ