Πού ανεβαίνουν οι τιμές των εξοχικών και πού κατρακυλούν... | Τι γίνεται στην Πάρο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών «E-Real Estates», καταγράφονται φέτος μεγάλες ανατροπές στο μέτωπο ενοικίασης των εξοχικών κατοικιών, αφού η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει το κλίμα της εγχώριας κτηματαγοράς.

Σύμφωνα με τους γνώστες της κτηματαγοράς για εξοχική κατοικία, φέτος, έχουμε μία εντελώς διαφορετική θερινή σεζόν. Έτσι, τόσο οι έλληνες παραθεριστές, όσο και οι αλλοδαποί, που επιθυμούν να ενοικιάσουν θερινή κατοικία θα στραφούν πιθανότατα στη λύση ενοικίασης μίας κατοικίας κοντά στον τόπο της μόνιμης διαμονής τους και σαφώς σε περιοχές που συνδέονται με τα εθνικά οδικά δίκτυα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών για την ενοικίαση εξοχικών κατοικιών το 2020, οι τιμές αναμένεται να καταγράψουν μειώσεις στους μέχρι πρότινος δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς (ελληνικά νησιά) αλλά και να αυξηθούν στον αντίποδα, στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου εκτιμάται μαζική στροφή του τουριστικού ρεύματος και επομένως και ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Φθηνότερα στα νησιά

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία επιβεβαιώνουν την τάση μείωσης των τιμών για την ενοικίαση μιας εξοχικής κατοικίας στα νησιά των Κυκλάδων, προκειμένου να καταστεί ελκυστική επιλογή σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Σε ό,τι αφορά την Πάρο μία εξοχική κατοικία για τετραμελή οικογένεια, με ιδιωτική πισίνα, τον μήνα Ιούλιο, έχει μέση τιμή ενοικίασης για μια εβδομάδα τα 1.623 ευρώ έναντι κόστους ενοικίασης 2.350 ευρώ τον Ιούλιο του 2019. Αντίστοιχα μία παρόμοια κατοικία για τον Αύγουστο έχει φέτος από 2.240 έως 3.150 ευρώ, έναντι 4.310 ευρώ, τον Αύγουστο του 2019.

Σταθερές και ανοδικές οι τιμές στην ηπειρωτική Ελλάδα!

Το 2020 «πρωταγωνιστές» φαίνεται να είναι οι περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου μπορείς να κινηθείς οδικώς χωρίς πολλά έξοδα και οι τιμές μίσθωσης εκεί καταγράφουν σταθερότητα ή ακόμα και αυξητικές τάσεις.

«Πρωταθλήτρια» στην αύξηση τιμών είναι για μία ακόμη χρονιά η Ηλεία –που τα 10 τελευταία χρόνια σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο- ενώ στη γνωστή «Μύκονο της Πελοποννήσου», (Κουρούτα) σε απόσταση 2,5 ωρών οδικώς από την Αθήνα, παρουσιάζεται αύξηση κατά 31,25% στην ενοικίαση εξοχικών κατοικιών, ακόμα και για τον μήνα Ιούνιο, όταν τα περισσότερα νησιά τον ίδιο μήνα θα βλέπουν τους τουρίστες με το κιάλι! Χαρακτηριστικό είναι ότι για τον μήνα Ιούνιο του 2020 στην Κουρούτα (που βρίσκεται σε απόσταση 20 χλμ από τον Πύργο και 3 χλμ από την Αμαλιάδα), οι τιμές για επταήμερη ενοικίαση εξοχικής κατοικίας για μία εβδομάδα είναι από 560 ευρώ έως 880 ευρώ, ενώ για τον Ιούλιο και Αύγουστο οι τιμές πολλαπλασιάζονται.

Παρόμοια η εικόνα και στο Διακοφτό του Νομού Αχαΐας, όπου οι τιμές παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις της τάξης του 16,6% για τον Αύγουστο. Επίσης, το Γύθειο καταγράφει αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης εξοχικής κατοικίας από 10,53% έως 23,49% για τους θερινούς μήνες.

Τέλος, αυξητικές τάσεις παρουσιάζονται σε κοντινούς προορισμούς του Νομού Αττικής και περιοχές όπως η Παλαιά Φώκαια, η Ανάβυσσος, το Σούνιο, το Πόρτο Ράφτη, η Αίγινα, το Αγκίστρι και τα Καμένα Βούρλα, καταγράφουν στο σύνολο τους αυξητικές τάσεις για το σύνολο του εφετινού καλοκαιριού.