Επίκαιρο και… επιτακτική ανάγκη | Του Π. Δημόπουλου

DHMOPOULOS.jpg

Για ακόμη μια φορά, αποδεικνύεται ότι ο πρωτογενής τομέας είναι απαραίτητος να υπάρχει σε κάθε τόπο, ιδιαίτερα σε τουριστικούς προορισμούς -που είναι το νησί μας-, κρατώντας ισορροπία έναντι του τουριστικού προϊόντος.

Μια παγκόσμια κρίση, όπως η σημερινή, μια κοινοτική οδηγία από τους εταίρους μας. ένα εμπάργκο προς τα νησιά μας, ένα θερμό επεισόδιο με τη γειτονική Τουρκία κλπ θα δείξει πόσο ευάλωτα είναι τα νησιά μας.

Όταν δεν υπάρχει αυτάρκεια, δε θα μπορέσουν να συντηρηθούν οι δημότες τους, όσο υπάρχει γη που δεν καλλιεργείται, ενώ τεράστιες εκτάσεις και κτήματα ξεπουλιούνται προς ξένα συμφέροντα. Εδώ στέκει δυναμικά η πρόταση του αγροκηπίου Παροικιάς – βιωματικό πάρκο, που θα δώσει κίνητρα και ερέθισμα στους νέους να ασχοληθούν με τη γη τους.

Απόσπασμα από την πρόταση του αγροκηπίου Παροικιάς – βιωματικό πάρκο.

«[…] το αγροκήπιο να λειτουργήσει με τρόπο που να βοηθήσει εμάς τους ίδιους, τα παιδιά μας, τις μελλοντικές γενιές και τους φίλους τουρίστες, ώστε όλοι μαζί να γνωρίσουμε το παρελθόν μας, το οποίο θα γίνει οδηγός αναπαραγωγής και προώθησης προϊόντων, με στόχο την προβολή του τόπου μας (…). Πρέπει να οδηγήσουμε τα παιδιά μας, να αγαπήσουν, να φροντίσουν και να προστατεύσουν αυτή την πανέμορφη γη των προγόνων τους και τα εύγευστα – υγιεινά προϊόντα που έβγαζε για χιλιάδες χρόνια (…).

Ελπίζουμε να ξεκινήσει και να καρποφορήσει μια τέτοια προσπάθεια και να μην συνεχίσει η εγκατάλειψη της υπαίθρου, οι διαλυμένες ξερολιθιές, όπου τα νερά της βροχής να παρασέρνουν τα πάντα στο πέρασμά τους και να θυμίζει πολλές φορές η Παροικιά παραλίμνιο χωριό (μαζί και με άλλες αιτίες) να συμβάλει αρνητικά στον ήδη προβληματικό υδροφόρο ορίζοντα. Και όλα αυτά, σε αναμονή των «επίδοξων» αγοραστών που θα αγοράσουν τα κτήματά μας… χάνοντας όμως εμείς και οι νέες γενιές τον τόπο μας.

Έχουμε προβληματιστεί αλήθεια σε τι ποσοστό θα πρέπει το νησί μας να εξαρτάται για την αυτοσυντήρησή του, από την εισαγωγή ειδών διατροφής, ενέργειας, νερού και λοιπών προϊόντων; Πιστεύουμε να βάλουμε φραγμό σε μια καταστροφική πορεία πριν είναι πολύ αργά. Και το «αγροκήπιο μπορεί να συμβάλει θετικά προς μια τέτοια κατεύθυνση και ευαισθητοποίηση (…)».

Ο χώρος υπάρχει… Απόφαση ομόφωνη του δημοτικού συμβουλίου υπάρχει… Αισιόδοξα τα μηνύματα προς όδευση υλοποίησής του… αναμένουμε!

Παναγιώτης Δημόπουλος