Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία | Θεμιστοκλής Ι. Ολύμπιος

Ο Θεμιστοκλής Ολύμπιος γεννήθηκε και πέθανε στην Παροικιά. Ήταν εγγονός του Γεωργίου Ολυμπίου αγωνιστή του 1821 από τη Θεσσαλία, επικεφαλής τριών χιλιάδων ανδρών σ’ ένα θεσσαλικό φρούριο, ο οποίος πάρθηκε αιχμάλωτος και σκοτώθηκε από τους Τούρκους.

Ο πατέρας του Θεμιστοκλή, Ιωάννης, ήταν παιδί τότε και πουλήθηκε μαζί με άλλους σαν σκλάβος στην Αίγυπτο και ξαναγοράστηκε από τον Καποδίστρια. Μετά την εθνική αποκατάσταση ο Ιωάννης διορίζεται δημοδιδάσκαλος στην Πάρο. Στη συνέχεια παντρεύεται την Αννεζώ Κυπραίου και γεννιέται το 1848 ο Θεμιστοκλής, ο οποίος αφού τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Πάρο όπου γεννήθηκε. Απόφοιτος του πανεπιστημίου των Αθηνών, πηγαίνει στη Γερμανία, όπου εργάζεται ως οικοδιδάσκαλος σε μια ελληνική οικογένεια στο Βερολίνο. Κατά την παραμονή του στην Γερμανία καλλιέργησε τη μόρφωση του σπουδάζοντας και διδάσκοντας αρχαία αλλά και νέα ελληνικά. Επιστρέφει στην Ελλάδα, όπου γίνεται καθηγητής, γυμνασιάρχης.

Ως προς το συγγραφικό και μεταφραστικό έργο του παριανού φιλολόγου, γνωρίζουμε μόνο δύο έργα του δυστυχώς από τα πολλά που χάθηκαν. Τη μελέτη του: «Συλλογή ανεκδότων Παρίων επιγραφών», περιοδικό «Αθήναιον» Ε’ 1876, σ. 3-48, της οποίας το περιεχόμενο δείχνει την ευρεία μόρφωση και την κατοχή πολλών γνώσεων, και δεύτερον την έκδοση της «Αναβάσεως» του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο πλήρης τίτλος: «Φλαβίου Αρριανού τα σωζόμενα Αλεξάνδρου Ανάβασις», μετά κριτών και ερμηνευτικών υποσημειώσεων. Τόμος Α’ βιβλία Α, Β, Γ,  εν Πάτραις 1885. Ο τόπος εκδόσεως του βιβλίου σημαίνει ότι την εποχή εκείνη ο Ολύμπιος υπηρετούσε ως καθηγητής στο γυμνάσιο Πατρών. Το βιβλίο αυτό έχει επανεκδοθεί από τις εκδόσεις Παπαδήμα, υπάρχει δε στην Εθνική Βιβλιοθήκη η α’ έκδοση.

Ο Θεμιστοκλής παντρεύεται την Μαρουσώ Μπάου και αποκτούν: την Αρχοντούλα, τον Κωνσταντίνο, την Άννα, την Ελένη και τον Ανδρέα. Αποσύρθηκε όταν γέρασε με μια εξευτελιστική σύνταξη 200 δραχμών και πέθανε σε ηλικία 79 ετών. 

Πηγές: «Παριανά τευχ.51,53»

Η οδός ξεκινάει από το «Ρέμα Κορμός», έως την οδό «Ιακώβου Ευδαίμονος».

Χριστόδουλος Μαούνης

Μέλος της επιτροπής ονοματοδοσίας Παροικιάς