Ατελείωτο παιχνίδι στους αναβαθμισμένους υπαίθριους παιδότοπους | Της Δ. Σαρρή

Η σημερινή δημοτική αρχή κατανοώντας την αναγκαιότητα ύπαρξης όμορφων χώρων ψυχαγωγίας, με κατάλληλες προδιαγραφές και πρότυπα ασφαλείας για τα παιδιά, από την πρώτη στιγμή έθεσε σε προτεραιότητα την αναβάθμιση των παιδικών χαρών και την ασφαλή επαναλειτουργία όσων παρέμεναν κλειστές.

Εκτιμήσαμε το γεγονός ότι, οι παιδικές χαρές αποτελούν μέρος διασκέδασης και διέξοδο αναψυχής για τα μικρά παιδιά αλλά και σημείο αναφοράς και παραγωγικής ανάπαυλας για όλη την οικογένεια. Έτσι, η εκ νέου πρωτοποριακή σχεδίαση των παιδικών χαρών είχε ως στόχο όχι μόνο τη βέλτιστη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, διαφορετικών ηλικιακών ομάδων και διαφορετικών κινητικών ικανοτήτων, τη δημιουργική ενασχόληση και την κοινωνικοποίησή τους, αλλά και την δημιουργία ενός ευχάριστου χώρου αναμονής και ξεκούρασης για τους ενήλικες συνοδούς.

Ο σχεδιασμός της κάθε παιδικής χαράς έγινε λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του χώρου, και τις προδιαγραφές που αφορούν τον ασφαλή σχεδιασμό και τις προδιαγραφές κατασκευής, όπως αυτές καθορίζονται στην υπουργική απόφαση 28492/ 18.05.2009. Οι αναπλάσεις μόνο για το 2020, εντάχθηκαν σε ένα συλλογικό έργο ευρύτερων παρεμβάσεων για τις παιδικές χαρές, συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνάει τις 260.000 ευρώ, χρηματοδότηση και προέρχεται από δημοτικούς πόρους κι από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ.

Φέτος συγκεκριμένα, η παρέμβασή μας περιελάβανε την αναβάθμιση, την αναδιαμόρφωση και τη λειτουργική αποκατάσταση δεκαέξι υφιστάμενων παιδικών χαρών σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές που έχει ορίσει το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας και πιστοποίησης ΕΝ1176 και ΕΝ1177.   

Οι παιδικές χαρές αυτές βρίσκονται: 1) θέση «Άγιος Νικόλαος» Αλυκής, 2) στην παραλία Αλυκής, 3) στην Αγκαιριά, 4) στο Άσπρο χωριό, 5) στον Δρυό, 6) στην πλατεία Μαντώ Μαυρογένους Παροικίας, 7) στη θέση «Κάτω Γιαλός» Παροικίας, 8) στο γήπεδο Μάρπησσας, 9) στην πλατεία Μάρπησσας, 10) στο νηπιαγωγείο Μαρμάρων, 11) στον Πρόδρομο, 12) στις Λεύκες, 13) στνο Κώστο, 14) στο δημοτικό σχολείο Κώστου, 15) στη θέση «Σχολικός Κήπος» Νάουσας και 16) στη θέση «Παναγία» Νάουσας.

Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνονται και παιδικές χαρές που είχαν χρόνια να λειτουργήσουν όπως η παιδική χαρά στη θέση «Παναγία» στην Νάουσα και η παιδική χαρά στη πλατεία της Μάρπησσας, οι οποίες ανακατασκευάστηκαν εξ’ ολοκλήρου βάσει των απαιτούμενων προδιαγραφών για την ασφαλή λειτουργία τους και παραδόθηκαν ήδη στα παιδιά των δύο χωριών.

Πάνω και πρώτα  από όλα όμως θέσαμε το θέμα της ασφάλειας για ό,τι πολυτιμότερο έχουμε: τα παιδιά μας! Προχωρήσαμε με υπευθυνότητα στην ανάπλαση των παιδικών χαρών σε μοναδικούς παιδότοπους με πρωτοποριακή σχεδίαση, πιστοποιημένο εξοπλισμό, δάπεδα ασφαλείας με αντικραδασμικές και ηχομονωτικές ιδιότητες, όπου κρίθηκε αναγκαίο, που προσφέρουν προστασία από τραυματισμούς, πτώσεις και χτυπήματα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον φιλικό για τους μικρούς μας φίλους. Επίσης, κατά περίπτωση, τοποθετήθηκαν νέα όργανα, φωτιστικά, περίφραξη και συντηρήθηκε όλος ο υφιστάμενος εξοπλισμός των παιδικών χαρών.

Αυτή τη στιγμή είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ως υπεύθυνη αντιδήμαρχος, ότι έχουν εκδοθεί πιστοποιητικά ελέγχου από διαπιστευμένο φορέα επιθεωρήσεων και πιστοποιήσεων για όλες τις παιδικές χαρές του Δήμου Πάρου, οι οποίες πλέον συμμορφώνονται με τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές που έχει ορίσει το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας και πιστοποίησης ΕΝ1176 και ΕΝ1177.

Η διαδικασία αυτή είναι διαρκής και γίνεται ξεχωριστά για κάθε παιδική χαρά, καθώς σύμφωνα με την οδηγία του υπουργείου Εσωτερικών, τα όργανα των παιδικών χαρών θα πρέπει να  ελέγχονται κάθε χρόνο προκειμένου να λαμβάνουν αντίστοιχα πιστοποίηση και σήμα καταλληλόλητας για τη λειτουργία τους. 

Και σε αυτή την περίπτωση, η σημερινή δημοτική Αρχή, αποδεικνύει καθημερινά με έργα, ότι αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά της, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των κατοίκων, η στήριξη των οικογενειών του νησιού μας και ιδιαίτερα, η διασφάλιση καλύτερων συνθηκών για τη νέα γενιά, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι για να διατηρηθούν αυτές οι παιδικές χαρές στην καλύτερη δυνατή κατάσταση ώστε να τις χαίρονται τα παιδιά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα πρέπει όλοι με αίσθημα ατομικής ευθύνης να τις σεβόμαστε και να τις προστατεύουμε. Διότι στο παρελθόν, δυστυχώς έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα βανδαλισμού όπως ζωγραφιές και σπασίματα που δεν οφείλονται σε φυσική φθορά, καθώς κάποιοι ασυνείδητοι κατέστρεφαν τα παιχνίδια και τον χώρο.

Δώρα Σαρρή-Παπακυρίλλου

Αντιδήμαρχος Πάρου