Η πραγματικότητα για το ναυάγιο στην Πάρο και οι δήθεν δομές φιλοξενίας...

Το χθεσινό ναυάγιο με τους 16 νεκρούς βορειοδυτικά της Πάρου σύμφωνα και με την ανακοίνωση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, προφανώς και εντάσσεται «σε εγκληματική δράση κυκλωμάτων διακινητών, που αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή, στοιβάζοντας δεκάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους, χωρίς σωσίβια, σε σκάφη που δεν πληρούν ούτε τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας».

Από την άλλη εντύπωση προκαλούν τα δημοσιεύματα από ειδησεογραφικές σελίδες, στις οποίες αναφέρεται, ότι, οι 72 περίπου υπόλοιποι ναυαγοί που γλύτωσαν τη ζωή τους από τα σωστικά μέσα «φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας της Πάρου». Οργανωμένες δομές φιλοξενίας στην Πάρου δεν υπάρχουν και οι ναυαγοί φιλοξενούνται σε σχολική δομή του νησιού (ΕΠΑΛ) στην αίθουσα εκδηλώσεων», κάτι που μας τόνισε και σε τηλεφωνική ενημέρωση ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος.

Σύμφωνα με τον κ. Κωβαίο η δημοτική Αρχή σε συνεργασία με εθελοντές έδωσε άμεσα ρούχα στους ναυαγούς, ενώ ένα μικρό ζήτημα που υπήρχε με νούμερα παπουτσιών, λύθηκε.

Από την άλλη, οι ναυαγοί, που φιλοξενούνται σε αίθουσα του ΕΠΑΛ Πάρου, θεωρούνται κρατούμενοι για λαθραία είσοδο στη χώρα, ενώ πιθανά μεταξύ αυτών ίσως κρύβονται και οι διακινητές τους. Σε ό,τι αφορά τη σίτισή τους αυτή γίνεται από γνωστό κέτερινγκ του νησιού μέσω της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ακόμα, τα 16 πτώματα των ναυαγών έχουν οδηγηθεί σε ψυγεία, έως να αποφασιστεί τι θα γίνει για την ταφή τους.

Τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία των 63 ναυαγών που φιλοξενούνται σε σχολική δομή της Πάρου, είναι άνδρες νεαρής ηλικίας 20-25 ετών.