Περιφερειακό Δίκτυο Ν. Αιγαίου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της κακοποίησης των παιδιών

1.jpg

Στο πλαίσιο του Συμφώνου συνεργασίας που πρόσφατα υπέγραψε η περιφέρεια Ν. Αιγαίου, με τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», πρόκειται να δημιουργηθεί ένα Περιφερειακό Δίκτυο για την πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών κακοποίησης παιδιών στην περιοχή μας.

Η πρωτοβουλία αυτή, εντάσσεται στην πανελλαδική εκστρατεία «Μένει Μυστικό», πρώτος σταθμός της οποίας επιλέχθηκε από τον Οργανισμό να είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η εκστρατεία ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Κατά τη σύσκεψή τους, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκος, αναφέρθηκε και στις υπάρχουσες δομές, που έχει δημιουργήσει η Περιφέρεια, όπως τον ξενώνα για κακοποιημένες γυναίκες, τον ξενώνα ογκολογικών ασθενών και τη δομή για συνοδούς ασθενών, καθώς και τη δομή που ετοιμάζεται για ψυχικά νοσήματα, που τίθενται στη διάθεση του Δικτύου του οργανισμού για την φροντίδα όσων έχουν ανάγκη.

Το πρώτο βήμα για το Περιφερειακό Δίκτυο αποφασίσθηκε να είναι η χαρτογράφηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διασφάλιση της ουσιαστικής και σταθερής συνεργασίας των συναρμόδιων φορέων και τελικά η αναλυτική καταγραφή όλων των ενεργειών που θα έπονται κάθε καταγγελίας κακοποίησης. Προκειμένου για την άμεση δημιουργία του Περιφερειακού Δικτύου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της κακοποίησης των παιδιών, αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των φορέων που σε περιφερειακό επίπεδο και κατά αρμοδιότητα μπορούν να συμβάλλουν στη διαχείριση του φαινομένου, όπως ενδεικτικά, Περιφέρεια και κοινωνικές της υπηρεσίες, δήμοι Νοτίου Αιγαίου και κοινωνικές υπηρεσίες δήμων, δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές Περιφέρειας, Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση, Ιερές Μητροπόλεις, Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου (2η Υ.ΠΕ.), Περιφερειακή διεύθυνση α’βάθμιας και β’βάθμιας εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, νοσοκομεία και παιδιατρικές κλινικές, πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Τέλος, σημειώνεται ότι το Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», που συνυπέγραψαν τον περασμένο Δεκέμβριο, είναι ενεργό με ενέργειες που έχουν τρέξει στα προγράμματα Amber Alert Hellas για παιδιά που έχουν εξαφανιστεί.