Προς δημόσια εορτή τοπικής σημασίας η 24η Απριλίου | Η Πάρος τιμά την Επανάσταση του 1821

Σε προ-ημερήσιας διάταξης θέμα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πάρου χθες (20/3/2021), ο δήμαρχος Πάρου, Μ. Κωβαίος, εισηγήθηκε την πρόταση που έγινε από την εφημερίδα «Φωνή της Πάρου», για να υποβληθεί αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να καθιερωθεί ως δημόσια τοπική εορτή η 24η Απριλίου.

Την ημέρα εκείνη (24 Απριλίου 1821), ο Φιλικός, Παναγιώτης Δ. Δημητρακόπουλος, κήρυξε την Επανάσταση κατά του Τουρκικού ζυγού στην Πάρο. Ο Δημητρακόπουλος, είναι μία ξεχωριστή μορφή της Επανάστασης του 1821. Εκπατρίστηκε από την Αλωνίσταινα Αρκαδίας, μετά την αποτυχημένη Επανάσταση του Ορλώφ και κατέφυγε στην Πάρο. Στο νησί μας –που υπηρέτησε και ως πολιτικός, διετέλεσε βουλευτής, γερουσιαστής και πληρεξούσιος στις Εθνοσυνελεύσεις- έκανε πολλές δωρεές και με δικά του έξοδα κάλυψε την αποστολή παριανών αγωνιστών στη μάχη της Τριπολιτσάς. Ακόμα, ο γιος του, Γεώργιος Δημητρακόπουλος, διακρίθηκε κι αυτός κατά την Επανάσταση του 1821 και «αντάμωσε» τον Χάρο στη μάχη των Τρικόρφων, κατά του Ιμπραήμ Πασά, το 1825.

Ο δήμαρχος του νησιού μας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση έπλεξε το εγκώμιο του Δημητρακόπουλου και είπε πως συμφωνεί να υποβληθεί αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών, για να κηρυχτεί η 24η Απριλίου δημόσια εορτή τοπικής σημασίας. Μαζί του συμφώνησε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου, Κ. Ροκονίδας, όπως και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι που έλαβαν τον λόγο.

Το θέμα θα επανέλθει προς συζήτηση –ως θέμα τακτικής συνεδρίασης- σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να ψηφιστεί ομόφωνα. Ομόφωνα άλλωστε ψηφίστηκε και η τελετή που θα γίνει την Παρασκευή με ανάρτηση σχετικής αναμνηστικής πινακίδας στην πλατεία 24ης Απριλίου 1821 (Αγροκήπιο).

Τέλος, η πρόταση που έγινε προς το δημοτικό συμβούλιο Πάρου από τη «Φωνή της Πάρου», εντάσσεται στο πλαίσιο αφιερώματος της εφημερίδας, προς τιμήν της επετείου των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης και της κήρυξης της Επανάστασης στην Πάρο, από τον Φιλικό, Π. Δ. Δημητρακόπουλο.