Τρομερό και παριανό…

Φαντάζει λίγο τρελό, αλλά είναι αληθινό και αποδεικνύει ότι ορισμένοι συμπολίτες μας μπροστά στο κέρδος και πιθανά την πώληση ενός παραπάνω καφέ στο μαγαζί τους, δεν υπολογίζουν τίποτα!

Τελευταίος εχθρός που ανακάλυψαν ορισμένοι στη Νάουσα, είναι τα χελιδόνια! Γιατί τα χελιδόνια θα ρωτήσετε. Δείτε λοιπόν τι καταγγέλλει συμπολίτης μας: «Απόψε διαπίστωσα ότι στα πάνω βόλτα, μεταξύ Ευαγγελισμού και Αϊ Γιάννη Θεολόγου, οι καταστηματάρχες έχουν χώσει χαρτιά και πλαστικά στα δοκάρια για να εμποδίσουν τα χελιδόνια, που κάθε χρόνο εδώ και αμέτρητους αιώνες κάνουν φωλιά! Τι κακό τους έκαναν τα χελιδόνια; Η Νάουσα σαν χωριό έχει ήδη χάσει τους κατοίκους στον παλιό οικισμό, τώρα «κάποιοι» θέλουν να μην υπάρχουν και χελιδόνια…».

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι τα χελιδόνια, που οι έλληνες έχουμε συνδυάσει με τον ερχομό της άνοιξης, διανύουν περίπου 10.000 χλμ για να έρθουν. Ξεκινούν από τη νότια Σαχάρα για να φτάσουν εδώ την άνοιξη. Το ίδιο μεγάλο ταξίδι κάνουν και το φθινόπωρο, όταν φεύγουν από την Ελλάδα. Συνολικά μπορεί να ταξιδέψουν περίπου 20.000 χλμ για να έρθουν εδώ και να επιστρέψουν στην Αφρική!

Φτιάχνουν τη φωλιά τους από λάσπη. Χρειάζονται 700-1500 σβόλους για την κάθε φωλιά και το «χτίσιμο» μπορεί να κρατήσει έως 15 ημέρες! Ο πληθυσμός τους μειώνεται συνεχώς λόγω έλλειψης τροφής και χώρων επώασης. Άλλος μεγάλος τους εχθρός είναι οι καταιγίδες και οι δυνατοί άνεμοι, αφού τρέφονται αποκλειστικά με έντομα. Ένα χελιδόνι με μια μπουκιά μπορεί να φάει 50 κουνούπια και μύγες! Φανταστείτε λοιπόν πόσα έντομα τρώει μια οικογένεια χελιδονιών σε μία ημέρα και στη συνέχεια όσοι φράζουν τις φωλιές των χελιδονιών να σκεφτούν τι θα γίνει στη συνέχεια χωρίς χελιδόνια!