Περί Πάρκου / Του Δ.Μ.Μ.

Είμαι από εκείνους που δεν έχουν πειστεί από κανέναν για το τι είναι σωστό στην περίπτωση του πάρκου του Αγίου Νικολάου του Θαλασσίτη στην Παροικιά.

Σ’ αυτό που έχω πειστεί είναι ότι η συγκεκριμένη πλατεία είναι μία ανεκμετάλλευτη περίπτωση για την Παροικιά. Είναι ένας χώρος που δεν επισκέπτεται κανείς, ενώ το καλοκαίρι προκαλεί την αισθητική μας, αφού η μισή σχεδόν πλατεία μετατρέπεται σε χώρο στάθμευσης μηχανών. Δίχως υπερβολή τη συγκεκριμένη πλατεία την επισκεπτόμαστε τις εθνικές επετείους για την κατάθεση στεφάνων (ουσιαστικά οι μαθητές και η τοπική εξουσία) και στην κάτω πλευρά προς τη θάλασσα για την αγορά των ντόπιων παραγωγών ή για το άναμμα κεριού στην εκκλησία, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, πρόκειται πραγματικά για ένα κομψοτέχνημα. Όλη η υπόλοιπη πλατεία είναι ανεκμετάλλευτη. Ούτε για να κόψεις δρόμο δε τη χρησιμοποιείς, αφού δεν μπορεί να το προσφέρει αυτό (είσοδος από γωνία και έξοδος στη μέση, απέναντι από το Κέντρο Υγείας). Στα 22 χρόνια που βρίσκομαι μόνιμα στην Πάρο, δύο φορές όλες και όλες πήγα εκεί. Μία φορά σε συγκέντρωση των «αγανακτισμένων» και άλλη μία φορά σε εκδήλωση για την προτομή του Αρχίλοχου, έργο του κ. Βαρριά. Αφήνω στην άκρη ότι κατά καιρούς εκεί στοιβάζονται τα καρότσια των οδοκαθαριστών.

Επί της ουσίας όμως για την περίπτωση του πάρκου και τα όσα προβλέπει γι’ αυτό το ΣΒΑΚ, έχω την εξής εντύπωση. Οι μελετητές είναι στη σωστή κατεύθυνση και ελπίζω ότι αν κάποτε υλοποιηθεί αυτή η μελέτη θα είναι μία πραγματική ανάσα για την πολύπαθη Παροικιά. Από την άλλη όμως δεν μπορώ να καταλάβω την επιμονή της πλειοψηφίας του δήμου Πάρου για το θέμα. Θυμίζω δε, ότι οι 1300-1400 περίπου υπογραφές που μαζεύτηκαν και αντιτίθενται στη λεγόμενη διχοτόμηση της πλατείας, μόνο λίγες δεν είναι. Μην ξεχνούμε ότι έχουμε μία απόφαση οριακή (μία ψήφο διαφορά). Συγγνώμη, αλλά αν είναι να γίνουμε στην Παροικιά από δυο χωριά χωριάτες για μία επέμβαση στην πλατεία, τότε κάτι δεν έχουμε καταλάβει όλοι μας. Έχω δε την πεποίθηση ότι αυτή η ιστορία με την πλατεία μπορεί να έχει πολύ άσχημα επακόλουθα όταν έρθει η στιγμή εκείνη για να γίνει η επέμβαση και εμφανιστεί στο συγκεκριμένο χώρο η μπουλντόζα.

Η αντιπολίτευση είναι γνωστό –και το έχει εκφράσει διά της ψήφου της αυτό- έχει θετική άποψη για τη μελέτη και γενικά τάσσεται υπέρ της υλοποίησης του προγράμματος. Εγώ, αυτό που καταλαβαίνω είναι, ότι, η κεφαλή της πλειοψηφίας έχει στυλώσει τα πόδια της και δε δέχεται συζήτηση για το θέμα. Έστω και την ύστατη στιγμή ο κ. Κωβαίος θα πρέπει να ξαναδεί το θέμα με την πλατεία. Κέρδος για όλους θα είναι.

Δ,Μ.Μ.