Γ. Ραγκούσης: Η κυβέρνηση οδηγεί τους δήμους στην υπερχρέωση και από εκεί στη χρεοκοπία

«Σε μια φάση που το δημόσιο χρέος της χώρας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο (236%), η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καταργεί όλα τα φρένα-εμπόδια δανεισμού και υπερχρέωσης των δήμων που εφαρμόζονταν τα τελευταία χρόνια» τόνισε ο Γ. Ραγκούσης στη Βουλή, ερχόμενος σε αντιπαράθεση με τον Στέλιο Πέτσα.

Δικλείδες ασφαλείας που είχαν θεσπιστεί όταν το δημόσιο χρέος ήταν σημαντικά χαμηλότερο, δηλαδή στο 171% επί του ΑΕΠ, καταργούνται από την κυβέρνηση, σε μια επιχείρηση της κυβέρνησης να απελευθερώσει τη δυνατότητα των δήμων των υπερδανείζονται. Αποτέλεσμα, τόσο οι ίδιοι να χρεοκοπούν, όσο και το δημόσιο χρέος της χώρας να αυξάνεται.

Το θέμα ανέδειξε στη Βουλή, χθες, ο Γιάννης Ραγκούσης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Γιάννης Ραγκούσης και Στέλιος Πέτσας είχαν σφοδρή αντιπαράθεση για το δημόσιο χρέος στη Βουλή την Τετάρτη, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να επικρίνει την κυβέρνηση ότι φέρνει διάταξη που ανοίγει το δρόμο για την υπερχρέωση των δήμων.

«Το 2011, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της χρεοκοπίας, με το χρέος στο 171%, μπήκαμε πολλοί τότε στη μάχη απέναντι σε αυτή τη θηλιά για τη χώρα. Ένα από τα μέτρα που είχαμε πάρει τότε, ήταν το φρένο στο χρέος των δήμων, οι οποίοι είχαν αρνητική συμβολή στη διόγκωση του δημοσίου χρέους», είπε και χαρακτήρισε εγκληματική την απόφαση της κυβέρνησης.

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την κυβέρνηση ότι φέρνει διάταξη που ανοίγει το δρόμο για την υπερχρέωση των δήμων.