Γίναμε «στήλη άλατος» | Toυ Δ.Μ.Μ.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, έπληξε τη χώρα μας μία χιονο-καταιγίδα, που προφανώς λόγω χιούμορ από τους μετεωρολόγους ονομάστηκε «Ελπίδα».

Η κακοκαιρία που δέχθηκε η χώρα μας θα λέγαμε ότι ήταν ένα σύνηθες φαινόμενο για άλλες περιοχές της Ευρώπης. Εμείς όμως εδώ στην Ελλάδα δεν τα πάμε καλά με κανένα καιρικό φαινόμενο. Κάνει ζέστη; Καίγεται το μισό σύμπαν και τα ρίχνουμε μετά στις «υψηλές θερμοκρασίες». Βρέχει; Πνίγεται η χώρα και ξεσπιτώνονται άνθρωποι. Χιονίζει; Ε καλά. Τότε χάνεται το σύμπαν στην Ελλάδα. Ο λόγος απλός. Στη ψώρα μας τα πάντα γίνονται στο πόδι ενώ η πρόληψη είναι κάτι που υπάρχει μόνο στα χαρτιά.

Όλα τα παραπάνω τα περιγράφω για να αποδείξω περί της α-σοβαρότητας που δείχνουν όλες οι Αρχές στα καιρικά φαινόμενα. Το 1993 βρέθηκα για δουλειά έναν χειμώνα στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων. Έμενα σ’ ένα χωριό το οποίο έχει 8 μήνες τον χρόνο χειμώνα και τέσσερις μήνες βαρυχειμωνιά! Θυμάμαι ή έχω την εντύπωση ότι τον Φεβρουάριο του 93 πρέπει να χιόνιζε στο χωριό τουλάχιστον τις μισές ημέρες του μήνα. Τις πρώτες μέρες τα είχα χάσει ως άσχετος που ήμουν. Στη συνέχεια, βοηθούμενος από τους ντόπιους, έμαθα τα πάντα. Δηλαδή, άφηνα τη βρύση του νιπτήρα πάντα ανοιχτή ώστε να μην παγώσουν οι σωλήνες. Έβγαζα τα καλώδια από την πρίζα όταν είχε καταιγίδα γιατί οι κεραυνοί μπορούν να περάσουν από εκεί και είχα πάντα ένα-δύο τσουβάλια με αλάτι για την είσοδο της οικίας. Όσο καιρό έμενα στα Καλάβρυτα δε θυμάμαι να σταμάτησε καμία δραστηριότητα στην περιοχή.

Στην Πάρο, την περασμένη Δευτέρα, ο δήμος Πάρου έβγαλε τα τέσσερα μηχανήματα που έχει και καθάριζε στο οδικό δημοτικό δίκτυο. Έως το μεσημέρι, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν άφαντη, ενώ το επαρχείο δημοσιοποιούσε ανακοινώσεις για την κακοκαιρία από την Πολιτική Προστασία! Η Περιφέρεια δεν έχει μηχανήματα αλλά έχει κωδικούς πληρωμών για να συνάπτει μέσω της Πολιτικής Προστασίας συμβάσεις με ιδιώτες εργολάβους, ώστε να καθαρίζει το επαρχιακό οδικό δίκτυο που είναι αρμοδιότητά της. Το μεσημέρι λοιπόν πήρε είδηση η Περιφέρεια ότι χρειαζόταν η συνδρομή της στους δρόμους… Μόνο που…

Οι εργασίες δεν άρχισαν έστω και τότε, αλλά πολύ αργότερα. Ο λόγος; Δεν είχαν αλάτι για να ρίξουν στους δρόμους… Κανείς δηλαδή δε σκέφτηκε εδώ και ημέρες που είχε γίνει προαγγελία για την κακοκαιρία ώστε να υπάρχει αλάτι για τους δρόμους! Τα σχόλια δικά σας…

Δ.Μ.Μ.