Παριανοί στον πόλεμο του 1940

Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 θα εορτασθεί και φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα στην Πάρο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του εορτασμού σήμερα, Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου, στις 10.30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη δοξολογία στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Παροναξίας, Καλλινίκου και στη δοξολογία θα παραστούν οι σημαίες των σχολείων μαζί με τους παραστάτες.

Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του μνημείου πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, σωμάτων ασφαλείας, σχολείων, αντιστασιακών οργανώσεων κλπ, ενώ θα ακολουθήσει η ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Τέλος, στο 11.30 θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση των μαθητών των σχολείων της Παροικιάς στην παραλιακή λεωφόρο, «Ακτή Γιάννη Πάριου».

Παριανοί στον πόλεμο

Μία φωτογραφία στις 9/12/1940, σταλμένη από τον Δημήτριο Τζουάνη στον πατέρα του, συνοδευόμενη από σύντομα γράμμα, συνδέει το χθες με το σήμερα με την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και το νησί μας.

Στη φωτογραφία, από το αρχείο Φίλιππα Τσαντάνη, είχε γραφτεί:

«Σεβαστέ μου πατέρα είμαι καλά. Μην ανησυχείτε. Φίλα μου όλα τα αδέλφια μου. Σας χαιρετώ, ο γιός σας, Δημ. Τζουάνης».

Μονάς 982 - Τ.Τ. 327 - 6ος Λόχος

Διακρίνονται πάνω, από αριστερά, οι Θοδωρής Σιφναίος (αγρότης), Διονύσιος Βεντουρήςς (καφετζής), Μιχάλης Μαύρης (τσαγκάρης), Νικόλαος Κρητικός (δάσκαλος) και κάτω δεξιά ο Δημήτρης Τζουάνης (κουρέας).

ΠΗΓΗ: Έντυπη έκδοση “ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ” (28/10/2022)