Μείωση εδρών στις Κυκλάδες;

Τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού στις Κυκλάδες θα οριστικοποιηθούν τον Δεκέμβριο, όπου και θα καθοριστούν οι έδρες που θα βγάζει κάθε Νομός της χώρας.

Ακόμα, σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρου Λιβάνιου, η κατανομή εδρών για τις εθνικές εκλογές του 2023 σε όλες τις Περιφέρειες και Νομούς της χώρας θα διεξαχθούν με βάση την απογραφή του 2021 και όχι μ’ αυτή του 2011. Ο πληθυσμός των Κυκλάδων, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της απογραφής από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, έχει μία μικρή μείωση και από 118.207 κατοίκους της απογραφής του 2011 έχουμε τώρα 110.700 κατοίκους. Αυτή η μικρή διαφοροποίηση είναι πιθανόν να μειώσει τους εκλεγμένους βουλευτές σε τρεις στις Κυκλάδες, από τέσσερις που ήταν. Ομοίως να μειώσει τους υποψηφίους στα ψηφοδέλτια κάθε κόμματος σε πέντε, από έξι που ήταν στις προηγούμενες εκλογές.

Σημειώνουμε ότι όλα αυτά για τις έδρες στις Κυκλάδες είναι σενάρια, καθώς τα προσωρινά αποτελέσματα απογραφής δείχνουν από τη μία μείωση πληθυσμού στη χώρα κατά 384.000 περίπου, αλλά υπάρχουν Νομοί με πολύ μεγαλύτερες απώλειες πληθυσμού. Έτσι, οι μονοεδρικές σύμφωνα με ρεπορτάζ από επτά θα γίνουν δέκα, καθώς φαίνεται ότι θα προστεθούν σ’ αυτές οι Νομοί Καστοριάς, Θεσπρωτίας και Χίου, ενώ πιθανά χάνουν από μία έδρα και οι Νομοί Αρκαδίας, Μαγνησίας, Κοζάνης, Α’ Πειραιώς και Φθιώτιδας. Επιπλέον έδρες θα κερδίσουν η Ανατολική και Δυτική Αττική, η Α’ και η Β’ Θεσσαλονίκης, και ο Βόρειος Τομέας της Αττικής.

Η συζήτηση για τη μείωση εδρών στις Κυκλάδες γίνεται διότι οι έδρες στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αυξάνονται από 12 σε 15 προκειμένου να εκλεγούν βουλευτές και από την Ομογένεια. Οι τρεις επιπλέον έδρες από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας φαίνεται ότι θα παραχωρηθούν (από μία) από Νότιο Τομέα Αττικής και Αχαΐα, ενώ –εδώ μπαίνει και η «φιλολογία» περί Κυκλάδων- από Α’ Αθηνών ή άλλο Νομό της χώρας.

Τέλος, ο τελικός αριθμός εδρών των κομμάτων (300) δεν αλλάζει καθώς όπου χαθεί μία έδρα για ένα κόμμα κερδίζεται σε άλλη περιφερειακή ενότητα με τα υπόλοιπα των ψήφων (τις λεγόμενες καραμπόλες).