Ο σύγχρονος εφιάλτης

Επτά στους 10 έλληνες έχουν δυσκολία να πληρώσουν το ρεύμα, επτά στους 10 τα τρόφιμα για 3 στους 5 και τα καύσιμα ο ένα στους δύο.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία με τη ραγδαία κλιμάκωση της ακρίβειας τα δημοσιοποίησε η «Public Issue» στο τελευταίο Πολιτικό Βαρόμετρο.

Στην ερώτηση ποιες δαπάνες δυσκολεύονται να πληρώσουν, οι ερωτηθέντες προσδιόρισαν τρεις κομβικές περιπτώσεις: 69% λογαριασμοί ρεύματος, 58% τρόφιμα / super market και 56% καύσιμα κίνησης (για Ι.Χ. ή δίκυκλο)

Σε ό,τι αφορά τη θέρμανση, που είναι ο εφιάλτης των νοικοκυριών, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι την περασμένη χειμερινή περίοδο τα νοικοκυριά για να ζεσταθούν χρησιμοποίησαν: 32% πετρέλαιο, 28% ηλεκτρικό ρεύμα (ηλεκτρικές συσκευές 15% και κλιματιστικά 13%), 11% τζάκι ή σόμπα (καύση ξύλου ή πέλετ) και 4% τίποτα!

Τέλος, η θεωρούμενη –βέβαιη- αύξηση στη χρήση καύσιμης ύλης για τη θέρμανση απειλεί να φέρει εκ νέου ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα ημέρες μνημονίων, με ό,τι σημαίνει αυτό για τη μόλυνση στον αέρα και την υγεία των πολιτών.