Αρχαία λατομεία Πάρου

Η ΑΜΚΕ «Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου», με ανακοίνωσή της ενημέρωσε σχετικά με την ευστάθεια των υπόγειων στοών.

Σύμφωνα με την ΑΜΚΕ αυτό είναι θέμα υψίστης σημασίας, ειδικά στην περίπτωση του λατομείου των Νυμφών, σε ορισμένα τμήματα του οποίου έχουν εντοπιστεί γεωτεχνικές αστοχίες που εγείρουν ανησυχίες για την ευστάθεια των στοών και την ασφάλεια των επισκεπτών.

Το θέμα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού και χαιρόμαστε που ξεκίνησαν οι απαραίτητες ενέργειες μετά από μακρά περίοδο προπαρασκευαστικών εργασιών από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και εμάς τους ίδιους. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τρισδιάστατη ψηφιακή τοπογραφική αποτύπωση και γεωλογική έρευνα των υπογείων στοών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και βρίσκεται σε εξέλιξη με την πρακτική μας υποστήριξη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΜΚΕ: «Παράλληλα, προετοιμάζουμε τη δεύτερη φάση, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης των απαραίτητων οικονομικών πόρων. Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα, καθώς θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση της σταθερότητας και θα προσδιορίζει την πιθανώς αναγκαία υποστύλωση τμημάτων των στοών ή άλλα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα. Και οι δύο φάσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2022».