Το ΣΤΕ και ο εισηγητής είδαν τον δέντρο και αγνόησαν το δάσος

Με την απόφαση 164/2022 του Σ.τΕ., κρίνεται παράνομο το ΓΠΣ Πάρου, κατά το μέρος που προβλέπει επεκτάσεις των υφιστάμενων οικισμών Παροικίας, Νάουσας, Κώστου και Λευκών, το οποίο (μέρος) και ακυρώνεται.

Διάβασα με μεγάλη προσοχή την απόφαση του εισηγητή Θ. Αραβάνη και προσπαθώ να καταλάβω ως μόνιμος κάτοικος Πάρου, τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτή η απόφαση το νησί μου.

Παρακάτω απόσπασμα της απόφασης:

"Με τα δεδομένα λοιπόν αυτά δεν τεκμηριώνεται η φέρουσα ικανότητα της νήσου να δεχθεί το βάρος του πληθυσμού και των νέων οικιστικών υποδοχέων που προβλέπει το Γ.Π.Σ., λαμβανομένων υπόψη και των ανεπαρκών υποδομών (ακατάλληλο οδικό δίκτυο, αδυναμία του υδρευτικού δικτύου να εξυπηρετήσει τον προσδοκώμενο πληθυσμό και τους νέους οικισμούς χωρίς υπερεκμετάλλευση των υδατικών πόρων). Ειδικά μάλιστα η εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας των ακτών γίνεται βάσει της υ.α. 6252/1999 περί ΠΕΡΠΟ, η οποία όμως αφορά σε πολεοδόμηση ιδιωτικών εκτάσεων και δεν είναι κατ’ αρχήν δεκτική εφαρμογής για τη χωροταξική διαρρύθμιση δημόσιων αγαθών, όπως οι ακτές, και του ευαίσθητου παράκτιου χώρου. Εν όψει τούτων οι προβλεπόμενες στο άρθρο 4 του προσβαλλόμενου ΓΠΣ επεκτάσεις υφισταμένων και εντάξεις σε σχέδιο πόλεως νέων οικισμών δεν είναι νόμιμες. Επιπλέον, οι επεκτάσεις ΙΙα και ΙΙβ του οικισμού της Παροικιάς είναι μη νόμιμες και για τον λόγο ότι επιχειρούνται, όπως δεν αμφισβητείται εις βάρος γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, η οποία με τα ανωτέρω δεδομένα δεν επιτρέπεται να διατεθεί για οικιστική χρήση. Συνεπώς τα άρθρα 3.1 και 4 της προσβαλλόμενης απόφασης πρέπει να ακυρωθούν κατά το μέρος που προβλέπουν επεκτάσεις των υφισταμένων οικισμών και τη δημιουργία νέων κατ’ αποδοχή του βασίμως προβαλλόμενου σχετικού λόγου ακυρώσεως."

Εισηγητής: Θ. Αραβάνης

Είναι απορίας άξιο γιατί 10 χρόνια μετά την δημοσίευση του ΓΠΣΠ 148ΑΑΠ/2012 και 29 χρόνια από το ΦΕΚ 732Δ'/1993 και 37 χρόνια από το ΦΕΚ 270'Δ/1985 το ΣΤΕ γνωμοδότησε για να προστατέψει την γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας στην Παροικία.

Όλα αυτά τα χρόνια στην Πάρο σύμφωνα με τα παραπάνω διατάγματα χτίζονται ΜΟΝΟ τα αγροτεμάχια υψηλής παραγωγικότητας όπου κατασκευάστηκαν εκατοντάδες συγκροτήματα κατοικιών ή πολυτελείς μονοκατοικίες.

Από την άλλη μεριά η Παροικιά η καρδιά του νησιού με τον μεγαλύτερο πληθυσμό έχει μείνει χωρίς σχέδιο πόλης από το 1992. Αυτό σημαίνει έναν οικισμό τελματωμένο για 30 χρόνια, με τεράστιες ανάγκες που αυξάνονται κάθε χρόνο, χωρίς τίποτα σωστά δομημένο, χωρίς δρόμους, πεζοδρόμια, οργανωμένους δημόσιους χώρους στάθμευσης, πλατείες, χώρους άθλησης, σχολεία, δυνατότητα ανέγερσης νέων κατοικιών για να στεγάσουν τις βασικές ανάγκες των κατοίκων του νησιού. Δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί, εκπαιδευτικοί, ιδιωτικοί υπάλληλοι μόνιμοι ή εποχικοί αναζητούν απεγνωσμένα στέγη για να μπορούν να εργαστούν και να ζήσουν. Οι κάτοικοι ιδιοκτήτες των οικοπέδων του ακυρωμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Παροικιάς αναγκάστηκαν να χτίσουν σε απομακρυσμένες περιοχές εκτός οικισμού (σε γαίες γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας και όχι μόνο) για να λύσουν το στεγαστικό τους πρόβλημα! Ένα τεράστιο υπαρκτό κοινωνικό πρόβλημα που διογκώνεται χρόνο με το χρόνο, κανένας Δήμαρχος κανένας Νομάρχης και κανένας Περιφερειάρχης δεν είδε, δεν βλέπει, για να αναζητήσει λύση στο πρόβλημα.

Είναι απορίας άξιο γιατί εν έτη 2022 το ΣΤΕ γνωμοδότησε ως παράνομη την επέκταση του οικισμού της Παροικιάς ΙΙα και ΙΙβ παραβλέποντας την πραγματική σημερινή κατάσταση, με σκοπό δήθεν, την προστασία γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, και δεν επιτρέπει να διατεθεί για οικιστική χρήση.

Σύμφωνα με τις πραγματικές υπάρχουσες ανάγκες του νησιού, είναι επιτακτική ανάγκη να εκπονηθεί το σχέδιο πόλης της Παροικιάς χθες, όσο και η επέκταση του όχι σύμφωνα με το ΓΠΣ αλλά σύμφωνα με τις προβλεπόμενες ανάγκες του νησιού σε βάθος εικοσαετίας τουλάχιστον.

Σίγουρα το ΓΠΣ Πάρου έχει πάρα πολλά λάθη, ελλείψεις, δεν έχει περιορισμούς ως προς τις χρήσεις γης, καμία προστασία στην γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας. Μετά από 10 χρόνια, εφαρμόζεται κύρια στην εκτός σχεδίου δόμηση, καθώς δεν εκπονήθηκαν μέχρι σήμερα οι μελέτες ούτε για τις επεκτάσεις ούτε για τους νέους οικισμούς. Οι οικισμοί κάτω των 2000 κατοίκων που ορίστηκαν με το ΦΕΚ 181Δ´/85 δεν παρουσιάζουν καμία ανάγκη επέκτασης, καθώς δεν έχουν πολεοδομηθεί, δηλαδή δεν διαθέτουν στοιχειώδες οδικό δίκτυο, πλατείες, καταστήματα τροφίμων, εστίασης, σχολεία και εν γένει κοινόχρηστους χώρους. Αντίθετα οι παραδοσιακοί οικισμοί ιδιαίτερα της Παροικιάς και της Νάουσας παρουσιάζουν επιτακτική ανάγκη επέκτασης σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες του νησιού. Επίσης προοδευτικά, ανάγκη επέκτασης παρουσιάζουν και οι παραδοσιακοί οικισμοί Κώστος, Λεύκες, Μάρμαρα, Πρόδρομος, Μάρπησσα (ΦΕΚ 594Δ´/78).

Ο εισηγητής φαίνεται να αγνοεί ότι η συνεχής αύξηση του μόνιμου εργατικού δυναμικού του νησιού, και συνακόλουθα η ανάγκη για νέες κατοικίες αυτού ΜΕΣΑ στους οικισμούς, οι πολλές νέες επιχειρήσεις, η μεγαλύτερη οικοδομική δραστηριότητα, τα νέα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα λόγω αδυναμίας κάλυψης των αναγκών των κατοίκων από το ΕΣΥ, οι νέες ξενοδοχειακές μονάδες, η αύξηση του μαθητικού πληθυσμού σε συνδυασμό με την έλλειψη σχολικών κτιρίων, και η ραγδαία αύξηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων την τελευταία δεκαετία, έχουν κάνει αναπόφευκτο μονόδρομο την ανάγκη της επέκτασης των δύο μεγαλύτερων οικισμών του νησιού.

Αλλά το χειρότερο και ο άμεσος κίνδυνος είναι ότι αν υπάρξει η παραδοχή ότι το ΓΠΣ Πάρου είναι παράνομο κατά την απόφαση του ΣΤΕ 164/22, ΜΟΝΟ κατά το μέρος που προβλέπει επεκτάσεις οικισμών, τότε οι καλλιεργήσιμες γαίες ανά την Πάρο θα συνεχίσουν να κτίζονται ανεξέλεγκτα, με αναπόφευκτα επακόλουθα την διάνοιξη βράδυ νέων αγροτικών χωματόδρομων, άσκοπες και αποδυναμωτικές επεκτάσεις των δικτύων ΔΕΗ ΟΤΕ ΔΕΥΑΠ, πληγωμένα βουνά με υπόσκαφα, καταπατημένες δασικές εκτάσεις, πισίνες που τις έχουμε μετονομάσει υδάτινα στοιχεία στην εκτός σχεδίου περιοχή και για επιστέγασμα, να αναμένουμε την μετατροπή του αεροδρομίου Πάρου σε διεθνές που θα μας φέρει περισσότερους επισκέπτες!!!

Το ασύλληπτα θλιβερό είναι ότι όλα αυτά θα γίνονται στον βωμό της δήθεν ανάπτυξης, με πρόσχημα την προστασία του νησιού.

Κύριοι του Συμβουλίου της Επικρατείας: οι οικισμοί είναι το δέντρο, και το δάσος, τα βουνά τα λαγκάδια, οι παραγωγικές γαίες όπου τελικά αντί να διασωθούν, όπως όλοι θέλουμε, επιτρέπεται να χτίζεις ότι θέλεις, ακόμα και βιομηχανικά αιολικά πάρκα.

ΠΗΓΗ: ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΡΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ