Αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες στην Πάρο

Η κύρωση του 65%-70% των δασικών χαρτών της χώρας έχει αναμένεται εντός των ημερών να έχει κυρωθεί το 90%.

Όπως αναφέρει στην εφημερίδα «Το Βήμα», ο γενικός γραμματέας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Αραβώσης, η διαδικασία αφορά τις εκτάσεις για τις οποίες δεν έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις πολιτών. Θα απομείνει, ωστόσο, σε εκκρεμότητα ένα 10% των Δασικών Χαρτών για τους οποίους χιλιάδες πολίτες έχουν υποβάλει αντιρρήσεις προκειμένου να διασφαλίσουν τις περιουσίες τους.

Συνολικά, έως τις 31 Ιουλίου, οπότε έληξε η σχετική προθεσμία σε όλες τις περιοχές της χώρας, υποβλήθηκαν από ιδιοκτήτες ακινήτων που θεωρούσαν ότι «θίγονται» συνολικά 334.938 αντιρρήσεις, οι οποίες αφορούν περισσότερα από 2,6 εκατ. στρέμματα, έκταση που αντιστοιχεί στο 1,9% της χώρας.

Οι επιτροπές εξέτασης

Ζητούμενο παραμένει το πότε θα εξεταστούν από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων, οι οποίες έχουν μεν συσταθεί αλλά οι περισσότερες δε λειτουργούν. «Πράγματι η εξέταση των αντιρρήσεων δεν έχει προχωρήσει όπως θα θέλαμε. Έχουμε διαπιστώσει προβλήματα με τη λειτουργία των Επιτροπών. Θα τις εξετάσουμε μία προς μία ώστε να τα εντοπίσουμε και να τα λύσουμε. Ήδη περάσαμε ρύθμιση που προβλέπει ότι εάν δεν εξετάζουν 100 αντιρρήσεις ανά μήνα δεν θα αποζημιώνονται τα μέλη της. Επιπλέον, θα αυξήσουμε τον αριθμό των Επιτροπών, ανάλογα με τον όγκο των αντιρρήσεων ανά περιοχή», τονίζει ο κ. Αραβώσης, επισημαίνοντας ότι υπολογίζεται πως θα χρειαστεί τουλάχιστον μία διετία προκειμένου να διεκπεραιωθεί η εξέταση των χιλιάδων φακέλων.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δασών, ο αριθμός αντιρρήσεων περιορίζεται σταδιακά καθώς πολλές επιλύονται ως «πρόδηλα σφάλματα» από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες οι οποίες, βάσει πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διορθώσεις και εκ των υστέρων, δηλαδή σε κυρωμένο δασικό χάρτη. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί ο όγκος των αντιρρήσεων, με δεδομένο ότι πολλοί πολίτες έχουν υποβάλει αντίρρηση αλλά παράλληλα και αίτηση για διόρθωση προδήλου σφάλματος.

Επίσης, μετά τη σχετική ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία απόδοσής τους στους πολίτες ενώ έως τα τέλη του έτους αναμένεται να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή και η νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ για τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις.

Πρωταθλήτριες στις… διαφωνίες

Η πλειονότητα των αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες έχουν κατατεθεί στην Αττική (28.552), στα Χανιά (20.818), στα Ιωάννινα (17.305), στη Λακωνία (15.478). Ωστόσο, ως ποσοστό επί της συνολικής έκτασης του νομού, πρώτο εμφανίζεται το Ρέθυμνο, όπου οι αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί αντιστοιχούν στο 13,1% της έκτασης της περιφερειακής ενότητας, τα Χανιά (12,1%), η Λευκάδα (8,1%), η Ζάκυνθος (7,8%), το Λασίθι (7,2%), η Κεφαλλονιά (6,5%) και οι Κυκλάδες (5,8%).

Σχετικά με την έκταση που καταλαμβάνουν οι αντιρρήσεις, η μεγαλύτερη καταγράφεται στα Χανιά (288.599 στρέμματα) και ακολουθούν το Ρέθυμνο (195.453), η Αττική (155.261), οι Κυκλάδες (149.355), το Ηράκλειο (142.886) και το Λασίθι (131.591). Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι οι περισσότερες αντιρρήσεις έχουν υποβληθεί σε περιοχές με υψηλή αξία γης. Ειδικά στις Κυκλάδες, από συνολικά 8.374 αντιρρήσεις, οι περισσότερες υποβλήθηκαν στην Άνδρο (2.428), στη Νάξο (1.513) και στην Πάρο (882).