Νέο βιβλίο του Δημ. Καλανδράνη | Α Αβνταχά – Η υπόσχεση

Ο αιώνιος έφηβος συμπατριώτης μας, Δημήτρης Καλανδράνης, κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο με τίτλο: «Α Αβνταχά  - Η Υπόσχεση», από τις εκδόσεις «Αναγέννηση».

Το νέο του βιβλίο έχει ως ιστορία τη δοκιμασία της αγάπης μιας Εβραιοπούλας και ενός χριστιανού κατά τη διάρκεια της κατοχής, στη Θεσσαλονίκη. Όπως σημειώνει ο κ. Καλανδράνης, το βιβλίο «είναι αφιερωμένο στα θύματα του Ολοκαυτώματος των εβραίων στη Θεσσαλονίκη για να θυμόμαστε και να μην ξεχνάμε».

Η ιστορία εξαπλώνεται σε τέσσερις περιόδους και μέσα τους αναφέρονται τα ιστορικά γεγονότα της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, τον πόλεμο Αιγύπτου – Ισραήλ τον Μάιο του 1948. Εξελίσσεται σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Αγρίνιο, Λιανοκλάδι, Λαμία, Γουμένισσα, Καστανερή, Πάικο, Αλέππο Συρίας, Γάζα, Τελ Αβίβ, Κάιρο και Ιεροσόλυμα. Ο κ. Καλανδράνης –που πλέον εξελίσσεται στον καλύτερο μυθιστοριογράφο των δρώμενων εκείνης της εποχής στην εγγύς Ανατολής- για μια ακόμα φορά με παραμυθιακό έντεχνο τρόπο περιγράφει ιστορικά γεγονότα και αναλύει φιλοσοφικά και ιδεολογικά δεδομένα της εποχής. Φυσικά, δε λείπει από την ιστορία του και ο έρωτας (που πάντα υπάρχει στις ιστορίες του).

Ο συγγραφέας μας αιφνιδιάζει καθώς ασχολείται με τη θρησκεία μ’ έναν άλλον τρόπο καθώς ουσιαστικά μέσα απ’ αυτήν έρχεται «αντιμέτωπος» με την κοινωνική αδικία. Ακόμα, θαρραλέα, εκφράζει άποψη μέσω του μυθιστορήματος (;) του για τη βαρβαρότητα, τους δοσίλογους, τον ιμπεριαλισμό.

Όπως γράφει σ’ ένα διάλογο της Μύριαμ με το Αλέξανδρο: «Από τη μία πλευρά έχουμε τους γερμανούς που είναι ορκισμένοι αντισημίτες και για αυτόν τον λόγο  έχουν στοχεύσει εσάς περισσότερο από εμάς. Από την άλλη πλευρά ενώ είστε έλληνες πολίτες, η κυβέρνηση της χώρας είναι φιλογερμανική και διορισμένη από τους κατακτητές. Δε σας προστατεύει:». Οι δύο πρωταγωνιστές Αλέξανδρος και Μύριαμ, κόντρα σε αντιλήψεις και παραδόσεις θα ερωτευθούν μέσα στη δίνη του πολέμου και, πριν προλάβουν να χαρούν τον έρωτά τους, θα βρεθούν απέναντι σε αδυσώπητα διλήμματα και τραυματικές ανατροπές.

Το βιβλίο του κ. Καλανδράνη θα μπορούσε άνετα να αποτελέσει τη βάση σεναρίου μίας υπερπαραγωγής του Χόλλυγουντ. Μόνο που ο κ. Καλανδράνης δεν είναι αμερικάνος συγγραφέας… Το βιβλίο του (που διατίθεται αρχικά από τα βιβλιοπωλεία του νησιού μας), είναι ένα «άνετο» μυθιστόρημα, που ενώ έτσι το καταλαβαίνεις από την ιστορία του, στη συνέχεια διαπιστώνεις ότι υπάρχει κάτι άλλο σ’ αυτό και σε προβληματίζει…