Λαϊκισμός και ψέμα | Του Δ.Μ.Μ.

Η επεισοδιακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πάρου, την οποία παρουσίασε η εφημερίδα μας στο προηγούμενο φύλλο της, είναι φανερό με τον απόηχό της ότι απασχολεί ακόμα τους πολίτες.

Το δίκαιο ή το άδικο όλων εκείνων που ειπώθηκαν έχω την εντύπωση ότι θα συνοδεύσει πολλές εικόνες του μέλλοντος μας σε ό,τι αφορά τις εκλογές της αυτοδιοίκησης, όχι αναγκαστικά μόνο σε επίπεδο δήμου.

Πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και σχολιαστές της συνεδρίασης είπαν ότι «η προεκλογική περίοδος στην Πάρο ξεκίνησε πολύ νωρίς». Επειδή όμως οι τοπικοί παράγοντες  ίσως πιστεύουν ότι ο λαός κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και είναι χαζός θα ήθελα να ρωτήσω με τη σειρά μου τι είναι αυτό που γίνεται ενδιάμεσα των εκλογών και δεν έχει ως στόχο την επανεκλογή των πρωταγωνιστών της τοπικής πολιτικής σκηνής. Ποιά είναι π.χ. η λογική ενός δελτίου Τύπου του επαρχείου που επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά το πρόγραμμα μέσω του οποίου εντάχθηκε το γήπεδο Παροικιάς για τη συντήρησή του. Η ίδια λογική υπάρχει και στα δελτία Τύπου της σημερινής δημοτικής Αρχής ή της αντιπολίτευσης. Καμία διαφορά. Τα πάντα που γίνονται από πολιτικούς σχηματισμούς μεταξύ δύο εκλογών έχουν σχέση την επόμενη κάλπη. Έτσι, για να γνωρίζουμε τι λέμε και πότε ακριβώς είναι ο λαϊκισμός!

Έχοντας εργαστεί με τον ένα ή άλλο τρόπο πέριξ των κοινών στην Πάρο τα τελευταία 20 περίπου χρόνια δεν ενθυμούμαι κανέναν επικεφαλής συνδυασμού, παράταξης, πολιτικού φορέα, να είπε ότι βγάζουμε δελτίο Τύπου μη έχοντας στο πίσω μέρος του κεφαλιού του τις επόμενες εκλογές.

Στην επεισοδιακή συνεδρίαση έπαιξε φυσικά ρόλο και η θέση που έλαβε η Περιφερειακή αρχή, που κατά την άποψή μου δυναμίτισε ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Ειπώθηκαν και πράγματα ακραίου εντυπωσιασμού όπως εκείνο το σχόλιο του κ. Χατζημάρκου περί της «καλύτερης κυβέρνησης που είχε ποτέ η χώρα» ή της «πρώτης Περιφέρειας σε απορρόφηση πόρων». Έτσι, για την ιστορία, στο ΕΠΑ (Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης), που λαμβάνει υπόψη την υφιστάμενη κατανομή με βάση τον προϋπολογισμό εντεταγμένων έργων, τις πραγματοποιήσεις για το 2019 και τις εκτιμήσεις για το ανεκτέλεστο υπόλοιπων έργων το 2020 καθώς και άλλα στοιχεία, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στα Περιφερειακά Προγράμματα Ανάπτυξης, βρίσκεται στην ουρά με ποσοστό 4,04%! Όπως περίπου και η Ιωνικάρα που δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για τη σωτηρία! Μόνο που στην Κοκκινιά δε λέμε «πάμε για πρωτάθλημα».

Δ.Μ.Μ.