Αδήλωτα τετραγωνικά

Νέα ευκαιρία να εμφανίσουν στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά ή να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022 για τους φορολογουμένους που έχουν εκκρεμότητες με τους δήμους.

Oι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

1. Η υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων στους δήμους θα γίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr.

2. Όσοι αποκαλύψουν τα «πραγματικά τετραγωνικά» των ακινήτων στους δήμους, (όπως αναγράφονται στο Ε9), θα απαλλαγούν πλήρως από αναδρομικά τέλη, πρόστιμα και προσαυξήσεις.

3. Η υποβολή της δήλωσης συνοδεύεται με προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη από 1η Ιανουαρίου 2020.

4. Σε περίπτωση περισσοτέρων του ενός ιδιοκτήτη του ακινήτου, αρκεί να δηλωθεί από έναν.

5. Κάθε δήλωση γίνεται ανά αριθμό παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο.

6. Οικόπεδα εντός σχεδίου/οικισμού δηλώνονται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στον δήμο, καθώς επιβαρύνονται με ΤΑΠ.

7. Για τα κτίσματα εκτός σχεδίου θα πρέπει να δηλωθεί η πραγματική τους επιφάνεια.

8. Οι ιδιοκτήτες βοηθητικών χώρων(υπόγεια γκαράζ ή αποθήκες) που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστα ρολόγια, δηλώνουν τους χώρους ως ηλεκτροδοτούμενους.

9. Οι πιλοτές δηλώνονται ως ανοιχτά πάρκινγκ. Δεν δηλώνονται αν είναι κοινόχρηστοι χώροι.

10. Ο «λογαριασμός» μπορεί να εξοφληθεί σε 24 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο όριο τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.