Κόντρα για τη γιορτή του ρεβιθιού…

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου καθώς με ανακοίνωση του πολιτιστικού συλλόγου, «Σκόπας ο Πάριος», έγινε γνωστό ότι το καθιερωμένο γαστρονομικό φεστιβάλ με τα ρεβίθια είναι εκτός χρηματοδότησης.

Η ανακοίνωση του συλλόγου έχει ως εξής:

«Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε από την Περιφέρεια, ότι δεν εγκρίθηκε το αίτημα της  συνδιοργάνωσης και της χρηματοδότηση της γιορτής του εεβιθιού, καθώς όπως μας ανέφεραν, «Τι σχέση έχει η Πάρος με τα ρεβίθια;», «Από πότε παράγετε ρεβίθια;» και ότι ήταν ΛΑΘΟΣ που γινόταν τις προηγούμενες χρονιές. Άραγε ήταν ΛΑΘΟΣ που το συνδιοργάνωνε και χρηματοδοτούσε η Περιφέρεια τόσα χρόνια;

Ένα ΛΑΘΟΣ που γίνεται από το 2015, με καλεσμένους γνωστούς γευσιγνώστες και προσωπικότητες και που με ανιδιοτέλεια τα προηγούμενα Δ.Σ. του Συλλόγου και ο κόσμος, καταφέρανε και κάνανε το γαστρονομικό φεστιβάλ «Γιορτή του Ρεβιθιού» θεσμό. Ο πολιτιστικός σύλλογος «Σκόπας ο Πάριος» , οι κάτοικοι του χωριού Προδρόμου και εν γένει η Πάρος, ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι παράγει ποσότητες ρεβιθιών, ότι είναι ξακουστή στην Ελλάδα για την παραγωγή ρεβιθιών, ή ότι έστω η Πάρος συναγωνίζεται τη Σίφνο ή όποιο άλλο μέρος για το ποιος έχει τα πρωτεία. Αντιθέτως, ο Πρόδρομος και οι κάτοικοι του, καθώς και κάτοικοι από τα γύρω χωριά συνήθιζαν και συνηθίζουν κάθε Κυριακή να μοσχοβολάει το χωριό από τις όμορφες μυρωδιές της παραδοσιακής ρεβιθάδας σε τσουκάλια, παλιότερα ψημένα σε παραδοσιακούς ξυλόφουρνους -όπου ένας από αυτούς ήταν και ο παλιότερος και ξακουστός σε όλο το νησί-, πλέον και σε συμβατικούς.

Το ρεβίθι ήταν και είναι μέσα στην καθημερινότητα του χωριού και των ανθρώπων του. Πάνω σε αυτό βασίστηκε η ιδέα και η υλοποίηση της γαστρονομικής εκδήλωσης, για την ανάδειξη του όμορφου και γραφικού χωριού της Πάρου, τον Πρόδρομο, καθώς και τις ομορφιές του και τις συνήθειες των κατοίκων του, με πανέμορφες δράσεις που εμπλουτίζονται κάθε χρόνο με το μεράκι και τις ιδέες των κατοίκων του χωριού.

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Σκόπας ο Πάριος», το Δ.Σ., μαζί με τα μέλη του, τους συγχωριανούς και την ευρύτερη τοπική κοινωνία, έχει σκοπό να διοργανώσει με τις δικές του δυνάμεις εάν χρειαστεί το γαστρονομικό φεστιβάλ «Γιορτή του Ρεβιθιού».

ΥΓ.1 Το φεστιβάλ έχουμε σκοπό να είναι διήμερο. Αν δεν τα καταφέρουμε σίγουρα θα έχουμε μια μέρα δράσεων.

ΥΓ.2 Αναμένουμε την επίσημη απάντηση της Περιφέρειας, καθώς προφορικά έχουμε λάβει, πέρα των παραπάνω χαρακτηρισμών και τις αστειότητες περί υγειονομικών μέτρων».