ΑΜΚΕ για τα αρχαία λατομεία Πάρου

Η προσπάθεια για διάσωση και ανάδειξη των αρχαίων λατομείων μαρμάρου στο Μαράθι πήρε πρόσφατα μία αποφασιστική τροπή με τη σύσταση της ΑΜΚΕ «Πάρκο Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου Πάρου».

Αυτή η μη κερδοσκοπική εταιρεία είναι δημιούργημα 6 συλλόγων της Πάρου: των Φίλων της Πάρου και Αντιπάρου, του πολιτιστικού συλλόγου «Αρχίλοχος» Πάρου, του πολιτιστικού και εξωραϊστικού συλλόγου Μαραθίου και Βουνίων, «Αγιος Μηνάς», της Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων, του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων και της Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου-Αντιπάρου.

Έχει σκοπό να συμβάλει άμεσα στην υλοποίηση των πολλαπλών δράσεων που απαιτούνται για τη δημιουργία του αρχαιολογικού και πολιτιστικού πάρκου των αρχαίων λατομείων στο Μαράθι καθώς και να συνδράμει το υπουργείο Πολιτισμού και τον δήμο Πάρου σε θέματα που εμπίπτουν στην αποκλειστική τους αρμοδιότητα. Στις 28.3.2022 το διοικητικό συμβούλιο της ΑΜΚΕ συγκροτήθηκε σε σώμα με διευθύνοντα σύμβουλο τον επίτιμο πρόεδρο των ΦτΠΑ Βλάση Σφυρόερα. Στα μέλη του συμπεριλαμβάνονται οι Αθανασία Κυδωνιέως, γραμματέας, Άννα Κάγκανη, ταμίας, Χάρης Μαρτίνος, υπεύθυνος επικοινωνίας, Νίκος Μαλατέστας, αναπλ. ταμίας και υπεύθυνος συμβάσεων, Σπύρος Μητρογιάννης, υπεύθυνος προώθησης υπογείων στοών και επιφανειακών λατομείων, Μάνια Αμπατζή, αναπλ. γραμματέας.

Απώτερος στόχος της ΑΜΚΕ είναι να αναδείξουμε τα μοναδικά αρχαία λατομεία της Πάρου σαν το επόμενο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Κατά γενική ομολογία, πολλά πρέπει να γίνουν για τη δημιουργία του αρχαιολογικού-πολιτιστικού πάρκου στο Μαράθι. Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εθελοντική συμβολή όλων όσοι είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν πρακτικά με τον ενθουσιασμό τους, τις γνώσεις τους ή και με οικονομική ενίσχυση.

Για περισσότερες πληροφορίες: parianmarble.gr