Συρμαλένιος: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως εμπόδιο»

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις», υποστήριξε ότι:

«Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση εκθεμελιώνει την περιβαλλοντική νομοθεσία. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα καταργούνται πάρα πολλές διατάξεις του βασικού νόμου του περιβάλλοντος, του ν. 1650/1986. Για την κυβέρνηση της ΝΔ το περιβάλλον και μάλιστα σε συνθήκες κλιματικής κρίσης δεν αποτελεί οργανικό στοιχείο της ανάπτυξης, αλλά εμπόδιο το οποίο πρέπει να εξαλείψει».

Όπως τόνισε, τέσσερα στοιχεία του νομοσχεδίου είναι χαρακτηριστικά των προθέσεων της κυβέρνησης:

Το πρώτο είναι οι αλλαγές και οι επεκτάσεις των δραστηριοτήτων στις χρήσεις γης, ακόμα και σε απόλυτα προστατευόμενες περιοχές.

Δεύτερο στοιχείο: Η κυβέρνηση προκαθορίζει χρήσεις χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές «Natura».

Τρίτον, στο άρθρο 69 υπάρχει ο ορισμός της φέρουσας ικανότητας, που δείχνει την υποκριτική στάση της κυβέρνησης όταν ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας με βάση την πολιτική της φέρουσας ικανότητας έχει ακυρώσει «στρατηγικές επενδύσεις», όπως τις βαφτίζει η ΝΔ, ιδιαίτερα στις Κυκλάδες και στην Ίο και στη Μύκονο, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Τέταρτο σημείο: Οι αξιολογητές θα πληρώνονται απευθείας από τους αξιολογούμενους. Τι μπορεί να κρύβει και τι τέρατα μπορεί να δημιουργήσει αυτή η σχέση συναλλαγής μεταξύ αξιολογούμενων και αξιολογητών;

Αναφορικά με τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ο Νίκος Συρμαλένιος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σύμφωνος επί της αρχής, αρκεί να υπάρχουν όροι, όπως το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ.