Μειοδότρια η «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» στο αεροδρόμιο Πάρου | Τι έργα θα γίνουν

Η εταιρεία «ΙΝΤΡΑΚΑΤ», είναι ο μειοδότης του διαγωνισμού για την αναβάθμιση του αεροδρομίου Πάρου, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού, Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Σύμφωνα με την απόφαση η αρχική μειοδότρια εταιρεία, «ΕΚΤΕΡ»  αποκλείστηκε καθώς όπως αναφέρεται «τα παρεχόμενα στην αιτιολόγηση στοιχεία δεν εξηγούν κατά τρόπο ικανοποιητικό το χαμηλό επίπεδο του κόστους που προτείνεται, όπως άλλωστε γνωμοδότησε ομόφωνα η Επιτροπή Διαγωνισμού».

Ακόμα, εκτός νυμφώνος έμεινε και η Ένωση Οικονομικών Φορέων «Α.Τ.Ε.Σ.Ε. Α.Ε. – ΕΛΙΚΑ AΤEΕ – Γ. ΠΕΤΡΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» καθώς δεν ανανέωσε την οικονομική της προσφορά και την εγγυητική συμμετοχής. Έτσι, η «ΙΝΤΡΑΚΑΤ», που ήταν τρίτη κατά σειρά με ποσοστό έκπτωσης 10,54%, κέρδισε τη δημοπράτηση του έργου κατά την αποσφράγιση των προσφορών, που πραγματοποιήθηκε  στις 5 Ιουλίου 2021. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 46,2 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ 37,26 εκατ. ευρώ). Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 30 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης κατασκευής. Ουσιαστικά το έργο εφόσον ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους, τότε μπορεί να ολοκληρωθεί την καλοκαιρινή περίοδο του 2025.

Τέλος, το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο μετά από την ένταξη της Πράξης «Ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών του νέου αεροδρομίου Πάρου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. 2014 – 2020» και χρηματοδοτείται και από τις πιστώσεις του Π.Δ.Ε.

Η «ΕΚΤΕΡ» και ο γύρος των προσφορών

Σύμφωνα με την έγκυρη οικονομική σελίδα «insider.gr», οι προσφορές για τον διαγωνισμό είχαν γίνει γνωστές στα μέσα του 2021, με την ΕΚΤΕΡ να δίνει έκπτωση 31,61% επικρατώντας, σε πρώτο στάδιο, στον διαγωνισμό, ακολουθούμενη από τις «Α.Τ.Ε.Σ.Ε. Α.Ε. - ΕΛΙΚΑ AΤEΕ - Γ. ΠΕΤΡΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με έκπτωση 30,52%, «INTRAKAT» (10,54%), «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. - P. & C. DEVELOPMENT S.A.» (7,2%) και «ΑΒΑΞ» (6,99%).

Ωστόσο, από το καλοκαίρι του 2021, γίνονταν λόγος στην αγορά για επικείμενες προσφυγές και ενστάσεις που αναμένονταν να κατατεθούν μεταξύ των ομίλων που συμμετείχαν στη διαδικασία. Μάλιστα, ασκήθηκε στις 2/8/2021 προδικαστική προσφυγή από την εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ, η οποία έγινε αποδεκτή από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (Α.Ε.Π.Π.), με την ΕΚΤΕΡ από την πλευρά της να «απαντά» τον Οκτώβριο με αίτηση ακυρώσεως και αναστολής της απόφασης της ΑΕΠΠ στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.), που όμως απορρίφθηκε. Την ίδια τύχη είχε ανάλογη προσπάθεια της «Α.Τ.Ε.Σ.Ε. Α.Ε. - ΕΛΙΚΑ AΤEΕ - Γ. ΠΕΤΡΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

Έτσι, φτάσαμε στις αρχές του 2022, και αφού οι συμμετέχοντες (πλην της κοινοπραξίας της ΑΤΕΣΕ) είχαν δηλώσει υπέρ της αποδοχής παράτασης ισχύος της οικονομικής προσφοράς τους, όπου η Επιτροπή Διαγωνισμού κάλεσε την ΕΚΤΕΡ, συμφερόντων Αθ. Σίψα, να υποβάλλει αιτιολόγηση της προσφοράς της με το σκεπτικό ότι η προσφερθείσα έκπτωση εμφάνιζε απόκλιση μεγαλύτερη των δέκα ποσοστιαίων μονάδων από τον μέσο όρο του συνόλου των εκπτώσεων των παραδεκτών προσφορών. Η εταιρεία ανταποκρίθηκε δίνοντας τις εξηγήσεις της. Τον Μάιο συνεδρίασε η σχετική Επιτροπή και τον Ιούνιο γνωμοδότησε, όπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο, ομόφωνα υπέρ της απόρριψης της υποβληθείσας στο διαγωνισμό προσφοράς του οικονομικού φορέα «ΕΚΤΕΡ Α.Ε.», ως μη αιτιολογημένης δεδομένου ότι κρίθηκε πως τα στοιχεία που παρουσίασε δεν εξηγούν κατά τρόπο ικανοποιητικό το χαμηλό επίπεδο του κόστους που πρότειναν.

Τι αφορά το έργο

Η δημοπράτηση αφορά στο έργο ανάπτυξης νέων και βελτίωσης υφιστάμενων υποδομών του νέου αεροδρομίου Πάρου.

Το αεροδρόμιο του νησιού μας είχε παρουσιάσει εντυπωσιακή πορεία μέχρι την πανδημία και παρότι είχε γίνει εργολαβία αναβάθμισης αλλά και κάποιες κτιριακές εργασίες, κρίθηκε απαραίτητη η περαιτέρω αναβάθμισή του για να ικανοποιήσει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του.

Στο αεροδρόμιο Πάρου (το οποίο και εφέτος παρουσιάζει μεγάλη άνοδο) θα κατασκευαστούν επιπλέον με τις νέες εργασίες:

- Νέο κτίριο αεροσταθμού μετά του απαιτούμενου εξοπλισμού (σύστημα διαχείρισης αποσκευών, σύστημα οπτικών αγγελιών πτήσεων, σύστημα CUTE, λοιπός ηλεκτρονικός εξοπλισμός κ.λπ.), φυλάκιο ασφαλείας, μόνιμη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.

- Νέα επέκταση δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών κατά 90 μ. προς νότο και κατά 50 μ. προς βορρά, έτσι ώστε το δάπεδο να αποκτήσει διαστάσεις 340 μ. Χ 30 μ. από 200 μ. Χ 130 μ. που είναι σήμερα.

- Υδραυλικά έργα αποστράγγισης και Η/Μ εγκαταστάσεις (φωτοσήμανση κλπ), επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης - απογείωσης από 1.400 μ. σε 1.799 μ., διαμόρφωση ζωνών ασφαλείας και ζωνών RESA, εργασίες διαγράμμισης, σήμανσης και ασφάλισης.

- Κατασκευή νέου πύργου ελέγχου (ΠΕΑ) επιφάνειας 159 τ.μ. σε επαφή με το νέο κτίριο του αεροσταθμού, μεταφορά υποδομών από τον υφιστάμενο στο νέο, μεταφορά σταθμού φωτοσήμανσης στο νέο κτίριο, αποψίλωση καμπίνας παλαιού πύργου ελέγχου, κατασκευή πυροσβεστικού σταθμού 563 τ.μ. και πυροσβεστικού σταθμού.

- Κατασκευή καταστημάτων αφορολόγητων ειδών, κυλικείων, γραφείων εμπορικής χρήσης και χώρων στάθμευσης οχημάτων.

Αλλαγές στην «ΙΝΤΡΑΚΑΤ»

Αλλαγή σελίδας είχαμε στην «Intrakat», μετά την εξαγορά του 31,7% της εταιρείας από τη «Winex Investment Limited», συμφερόντων των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου, Γιάννη Καϋμενάκη και Αλέξανδρου Εξάρχου. Η εξαγορά του 31,7% της «Intrakat» έγινε με τιμής πώλησης 2,95 ευρώ ανά μετοχή και συνολικού τιμήματος 70.195.565,65 ευρώ.

Πλέον, το ιστορικό στέλεχος των κατασκευών, Δημήτρης Κούτρας, ο μοναδικός ο από την παλιά φρουρά μεγάλων μετόχων παραμένει με το ποσοστό του 8,1%, ενώ ο ιδρυτής της εταιρείας, Σωκράτης Κόκκαλης, μένει μ’ ένα ποσοστό 5,1% και οι εφοπλιστές, Ηλίας Γκότσης και Κώστας Αγγέλου με ποσοστό που προσεγγίζει το 15,7% και 13,6% αντίστοιχα.

Τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που εγκρίθηκαν από τη γενική συνέλευση της εταιρείας είναι: Νίκη Τζαβέλα (πρόεδρος), Αλέξανδρος Εξάρχου (αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος), Παμπούκης Χάρης, Γιόκαρη Αντιγόνη, Χατζηπαναγιώτης Κωνσταντίνος (μη εκτελεστικά μέλη) και τέλος, οι κ.κ. Νικόλαος Βουγιούκας, Ευστάθιος Τσοτσορός, Παναγιώτης Αντιβαλίδης και Αθανάσιος Σχίζας ορίστηκαν ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη.

Ιδιωτικοποιήσεις

Η εξαιρετική εφετινή επίδοση του τουρισμού στη χώρα μας σε συνδυασμό με την ανάγκη αναβάθμισης νέων προορισμών στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα επιβάλλουν στη διοίκηση του Υπερταμείου να ανασύρει από τα συρτάρια του το πρώτο μεγάλο πρότζεκτ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «Είκοσι δύο περιφερειακά αεροδρόμια, μαζί με το ιδιαιτέρως ελκυστικό της Καλαμάτας, οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση, κατά τα πρότυπα του επιτυχούς πειράματος με τα δεκατέσσερα που προηγήθηκαν και πλέον ανθούν αναβαθμισμένα υπό τη διοίκηση της γερμανικής Fraport».

Ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανατέθηκε στη συμβουλευτική «ΚΑΝΤΟR MANAGEMENT CONSULTANTS» η σχετική οικονομική μελέτη και η παρουσίαση των βέλτιστων σεναρίων αξιοποίησης.

Η μελέτη θα αφορά την αξιοποίηση, αναβάθμιση και παραχώρηση της λειτουργίας των αεροδρομίων Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Αστυπάλαιας, Χίου, Ιωαννίνων, Ικαρίας, Καλύμνου, Καρπάθου, Κάσου, Κοζάνης, Κυθήρων, Λέρου, Μήλου, Λήμνου, Νέας Αγχιάλου, Νάξου, Πάρου, Σητείας, Σκύρου, Σύρου, Καστοριάς και Καστελόριζου. Τα συγκεκριμένα αεροδρόμια, σε αντίθεση με τα 14 που ανελήφθησαν από τη Fraport, έχουν χαμηλή επίδοση.

Οι οδηγίες που έχει λάβει η ΚΑΝΤΟR είναι να αξιολογήσει ελκυστικά προς τους ιδιώτες επενδυτές μοντέλα που, πέραν των άλλων, θα προβλέπουν και επιδότηση λειτουργίας, βάσει αντίστοιχων διεθνών προτύπων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των μελετητών, η αναβάθμιση και παραχώρηση των 22 περιφερειακών αεροδρομίων θα επαυξήσει την επιβατική κίνηση κατά 43% μέχρι το 2030 και την τουριστική κίνηση, ιδιαιτέρως στις νησιωτικές περιοχές, κατά 40% σε βάθος χρόνου.

ΠΗΓΗ: Έντυπη έκδοση της εφημερίδας «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ» (29/7/2022)