Όλο και ακριβότερη η οικία

Eως και 5,5 φορές παραπάνω σε σύγκριση με ένα «τυπικό» εξοχικό μπορεί να είναι το κόστος μιας πολυτελούς κατοικίας στις Κυκλάδες και ιδιαίτερα σε Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο.

Η αγορά δεύτερης κατοικίας στη χώρα μας φαίνεται ότι ακολουθεί για τρίτη συνεχή σεζόν την ανιούσα λόγω και της αυξημένης ζήτησης από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό. Οι τρεις premium προορισμοί των Κυκλάδων βρίσκονται πολύ ψηλότερα σε σύγκριση με άλλους προορισμούς. Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία συμβούλων ακινήτων «Geoaxis».

Στην κατηγορία των πολυτελών κατοικιών, η Μύκονος καταγράφει την υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή με 12.967 ευρώ/τ.μ. και ακολουθούν η Σαντορίνη με 10.800 ευρώ/τ.μ. και η Πάρος με 7.778 ευρώ/τ.μ. Από πλευράς επιφανειών, οι μεγαλύτερες θερινές κατοικίες καταγράφονται στη Μύκονο και στην Πάρο με διάμεση επιφάνεια περί τα 250τ.μ. – 300τ.μ. και ακολουθεί η Σαντορίνη με 112τ.μ. Η Μύκονος έχει και τη μικρότερη διάμεση ηλικία κατασκευών στην αγορά με 6 έως 9 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές η Μύκονος καταγράφει την υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή με 2.419 ευρώ/τ.μ. και ακολουθούν η Πάρος με 1.985 ευρώ/τ.μ. και η Σαντορίνη με 1.950 ευρώ/τ.μ. Σε σύγκριση με πέρυσι, καταγράφεται οριζόντια άνοδος των ζητούμενων τιμών πώλησης σε μια διάμεση τιμή της τάξης του 2,6% με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στη Σαντορίνη (+5,5%) και ακολουθεί η Πάρος (+2,6%).