Απόλυτο φως ζητάει ο κ. Κωβαίος για την προσφορά των α/φων Ρήγα για τα αρχαία λατομε'ια

Με επιστολή του ο δήμαρχος Πάρου, Μ. Κωβαίος, προς την εταιρεία "ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΠΑΡΟΥ ΑΔΕΛΦΟΙ ΡΗΓΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.Β.Ε." ζητά διευκρινήσεις σχετικά με το περιεχόμενο της προσφοράς της όσον αφορά την έκταση στον χώρο των αρχαίων λατομείων.

Η επιστολή του κ. Κωβαίου έχει ως εξής:

«Διευκρινήσεις επί της προσφοράς έκτασης στα Αρχαία Λατομεία Πάρου

Αξιότιμοι κύριοι,

αρχικά θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τη δήλωση της πρόθεσής σας να προσφέρετε, χωρίς αντάλλαγμα, την έκταση των γηπέδων που περιβάλλουν την είσοδο των αρχαίων στοών προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ή τον Δήμο Πάρου ή όποιον αρμόδιο φορέα, που επί της ουσίας θα δώσει λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα που απασχολεί τον Δήμο μας και την τοπική κοινωνία και θα συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στις προσπάθειες προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης του ευρύτερου χώρου των αρχαίων λατομείων. Εξάλλου είναι γνωστή η διαχρονική προσφορά της οικογένειας Ρήγα στην κοινωνία του νησιού μας.

Εμείς ως Δήμος Πάρου έχουμε προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για την αγορά του χώρου στο παρελθόν σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές, αρχικά το 2005 και στη συνέχεια το 2017 όπου ζητήθηκε εκτίμηση από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, με την τελευταία να ανέρχεται στο ποσό των 45.000 ευρώ, ποσό που δεν έγινε αποδεκτό από τους ιδιοκτήτες, παρόλο που ο Δήμος Πάρου είχε δεσμεύσει στον προϋπολογισμό του 2018 το ποσό των 48.000 ευρώ για την αγορά τους.

Κατόπιν τούτου, με επιστολές μας προς το Υπουργείο Πολιτισμού με τo υπ’αρ.16251/09-10-2019 έγγραφο και προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με το υπ’ αρ. 11160/28-07-2022 έγγραφο, αιτηθήκαμε και διεκδικήσαμε την απαλλοτρίωση του χώρου.

Επειδή όμως δεχόμαστε πολλά ερωτήματα επί της συγκεκριμένης προσφοράς, μετά τη δημοσιοποίηση του εγγράφου σας, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για τα κάτωθι:

1) Σε ποιο ακριβώς χώρο αναφέρεστε ως η «έκταση που περιβάλλει την είσοδο των στοών» και αν αυτή ταυτίζεται με την περιοχή ακτίνας 500μ που έχει κηρυχθεί από το 1974 ως αρχαιολογικός χώρος.

2) Ποια είναι τα ενδεχόμενα «κολλήματα» που θα προκύψουν στη διαδικασία μεταβίβασης, λόγω του γεγονότος ότι η περιοχή στην οποία αναφέρετε ότι «έχει συμφωνηθεί το τίμημα και αναμένονται οι τελικές υπογραφές» για τη μεταβίβαση, είναι χαρακτηρισμένη ως δασική;

3) Ποιο είναι κατ’ εκτίμησή σας το χρονοδιάγραμμα ενεργειών που απαιτούνται ώστε η περιοχή να παραχωρηθεί στον Δήμο μας, δωρεάν και άνευ ανταποδοτικού οφέλους;

Τέλος, θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή σας, στα όσα γράφονται και λέγονται δημοσίως γύρω από το συγκεκριμένο θέμα για λόγους εντυπωσιασμού και πολιτικής αντιπαράθεσης και τα οποία δεν αφορούν την ουσία της πράξης.

Με τη διαβεβαίωσή μας ότι ο αγώνας μας και η πρόθεσή μας είναι να πραγματωθεί ο στόχος της προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης των Αρχαίων Λατομείων της Πάρου, ένα αγαθό ύψιστης πολιτιστικής αξίας για το νησί μας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε μελλοντική διευκρίνηση ή πληροφορία.

Με τιμή,

Ο Δήμαρχος Πάρου

Μάρκος I. Κωβαίος».