Ποιοτική η διαμονή στις Κυκλάδες

Σύμφωνα με στατιστική του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), την υψηλότερη θέση ικανοποίησης για τη νησιωτική Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τα καταλύματα, κατέχουν οι Κυκλάδες με ποσοστό 90,4%.

Στη χώρα μας στην κατηγορία φαγητού και ποτού στην πρώτη θέση βρίσκονται τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων με ποσοστό 86,3%, ενώ δεύτερη είναι η κατηγορία των ξενοδοχείων τεσσάρων αστέρων με ποσοστό 84,1%. Τα ξενοδοχειακά καταλύματα με λιγότερα αστέρια σ’ αυτήν την κατηγορία πέφτουν αρκετά.

Σε ό,τι αφορά την τοποθεσία που βρίσκονται και εδώ τα πεντάστερα ξενοδοχεία κρατούν την πρώτη θέση με ποσοστό 88,3% και ακολουθούν τα τετράστερα με 87,5% και των τριών αστέρων με 85,5%.

Για την εξυπηρέτηση που τυγχάνουν οι πελάτες και εδώ τα καταλύματα πέντε αστέρων είναι στην πρώτη θέση με ποσοστό 90,4%, ενώ ακολουθούν οι μονάδες τριών αστέρων με ποσοστό 89,9%.

Ποιότητα

Η σχέση ποιότητας και τιμής είναι μία «πονεμένη» ιστορία για τον ελληνικό τουρισμό αφού η αισχροκέρδεια και οι παράλογες κρατήσεις στους λογαριασμούς δεν έχουν τελειωμό, με αποτέλεσμα τα αρνητικά σχόλια στις ιστοσελίδες αξιολόγησης.

Συνήθως τα σχόλια επικεντρώνονται στους υποτιθέμενους καταλόγους υψηλής γαστρονομίας που οι τιμές τους δεν ανταποκρίνονταν σε καμία περίπτωση στην αναμενόμενη ποιότητα. Παρόμοια σχόλια γίνονται και για τους δήθεν σεφ και το κυριολεκτικό «σκότωμα» που παρουσιάζουν σε παραδοσιακά ελληνικά πιάτα με χαρακτηρισμούς όπως «αποδομημένος μουσακάς» ή «αποδομημένο γαλακτομπούρεκο». Πάντως, στην πρώτη θέση ποιότητας και τιμής βρίσκονται με ποσοστό 86,3% τα πεντάστερα καταλύματα, που βρίσκονται στην πρώτη θέση με ποσοστό 92,8% στον τομέα καθαριότητας.

Σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση που προσφέρουν τα ξενοδοχειακά καταλύματα στους πελάτες τους, με ποσοστό 80,8% βρίσκονται πρώτα τα πεντάστερα ξενοδοχεία, ενώ πέφτουν αρκετά τα ποσοστά στις μικρότερες κατηγορίες αστεριών.

Την υψηλότερη θέση ικανοποίησης για τη νησιωτική Ελλάδα κατέχουν οι Κυκλάδες (90,4%) και ακολουθούν το Βόρειο Αιγαίο με ποσοστό 88,2%, η Κρήτη με 86,5%, τα Δωδεκάνησα (85,7%) και τα Ιόνια Νησιά (83,4%).

Στην ηπειρωτική Ελλάδα στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ήπειρος (με 91,5%) –που είναι και το υψηλότερο στην Ελλάδα- και ακολουθούν η Αν. Μακεδονία και Θράκη (88,3%), η Θεσσαλία (88,1%), η Πελοπόννησος (87,9%) και η Κεντρική Μακεδονία (87,8%).