Ξεκινούν τη Δευτέρα τα νέα εμβόλια για τον κορωνοϊό

Την προσεχή Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, ξεκινά το εμβολιαστικό πρόγραμμα για τον κορωνοιό, με στόχο την θωράκιση των ευάλωτων ομάδων –ανοσοκατασταλμένοι ηλικιωμένοι- από τον covid ο οποίος δυστυχώς έχει αυξηθεί τους τελευταίους δύο μήνες.

Η σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμού

Εν αναμονή των ανακοινώσεων της Επιτροπής Εμβολιασμού, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη της υγειονομικής επιτροπής πρόκειται να συστήσουν και να προτρέψουν να σπεύσουν να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες που είναι:

Οι ηλικιωμένοι άνω των 60-65 ετών,

Οι ανοσοκατεσταλμένοι

Τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας, ακριβώς όπως συμβαίνει και στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος, οι προαναφερόμενες ομάδες θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στον εμβολιασμό τους, ώστε να έχουν αυξημένη προστασία έναντι της COVID-19, τον χειμώνα που έρχεται.

Πιθανές παρενέργειες του εμβολίου

Σύμφωνα με τον αμερικανικό FDA, τα άτομα που θα λάβουν ένα ενημερωμένο εμβόλιο mRNA για τη νόσο COVID-19 ενδέχεται να εμφανίσουν παρόμοιες παρενέργειες με εκείνες που κατέγραψαν οι αρμόδιες υπηρεσίες στα άτομα που είχαν λάβει προηγουμένως εμβόλια mRNA.

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες ενδέχεται να περιλαμβάνουν:

-Πόνο, οίδημα και ερυθρότητα στο χέρι όπου έγινε το εμβόλιο.

-Κούραση, πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο, ρίγος, ναυτία ή πυρετό.

Σοβαρές αλλά πιο σπάνιες παρενέργειες των εμβολίων COVID, σύμφωνα με το CDC:

-Αναφυλαξία, (5 περιπτώσεις ανά 1 εκατομμύριο δόσεις).

-Μυοκαρδίτιδα, (συνήθως σε νεαρούς άνδρες, μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου). Η συντριπτική πλειοψηφία ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή και την ανάπαυση.