9+1 πολιτικές ερωτήσεις στον Κων/νο Αργουζή

Ο πρώην δήμαρχος Πάρου, Κωνσταντίνος Αργουζής, παραχώρησε στην ιστοσελίδα μας μία συνέντευξη στην οποία λέει την άποψή του για τα πολιτικά δρώμενα του νησιού μας.

Πόσες εκλογικές αναμετρήσεις δημοτικών εκλογών έχετε ζήσει στην Πάρο (ενιαίος δήμος και εκείνες με τις ανεξάρτητες κοινότητες) και ποιες από αυτές είχαν τη μεγαλύτερη πολιτική ένταση;

Κ.Α. Από τη μεταπολίτευση και μετά, όλες. Και από το 1982 που επέστρεψα στο νησί, ως μέλος της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και γραμματέας του επαρχιακού γραφείου του κόμματος είχα άμεση ανάμειξη στην διαμόρφωση των συνδυασμών σε όλες τις κοινότητες του νησιού. Οι δημοτικές εκλογές του 1982 είχαν μεγάλη ένταση. Κρίθηκε τότε η τύχη της μεγαλύτερης κοινότητας, της κοινότητας Πάρου. Την κέρδισε ο Στέλιος Φραγκούλης υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ και το σύνολο των δυνάμεων της αριστεράς. Μεγάλη ένταση υπήρξε και στις εκλογές του 1998, οι πρώτες του ενιαίου δήμου, στις Λεύκες, όπου εκεί κρίθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αυτές οι εκλογές του 2023 τι διαφορετικό έχουν από περασμένες εκλογικές αναμετρήσεις;

Κ.Α. Το διαφορετικό έγκειται στον εκλογικό νόμο με τον οποίο θα διεξαχθούν. Δεν εκλέγεται δήμαρχος από τον πρώτο γύρο με το 50% του εκλογικού σώματος συν μία ψήφο, όπως όριζε ο προηγούμενο νόμος, αλλά με το 43% συν μία ψήφο.

Διαφορετικό είναι και πολιτικό τοπίο με τους τρεις συνδυασμούς. Στις προηγούμενες εκλογές του ’19 είχαμε δύο συνδυασμούς, παρά το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.

Κατηγορηθήκατε -προ μηνών- ότι με διάφορους τρόπους προσπαθούσατε να «κατευθύνετε» το εκλογικό σώμα προς την υπερψήφιση του συνδυασμού Κ. Μπιζά. Ποια είναι η αλήθεια;

Κ.Α. Η αλήθεια είναι, ότι έχω θέσεις και απόψεις για μια αυτοδιοίκηση απαλλαγμένη από κομματικές επιρροές, σε αντίθεση με άλλες παλαιότερες πρακτικές μου τη δεκαετία του ’80. Είναι αστειότητες, ότι μπορώ να επηρεάσω το εκλογικό σώμα και ακόμα περισσότερο να το «κατευθύνω». Είμαι πολύ λίγος για μια τέτοια προσπάθεια.

Στηρίζω δημόσια τον Κώστα Μπιζά, αλλά έως εκεί. Τα όσα λέγονται, δεξιά και αριστερά και σε γνωστό καφενείο της Παροικιάς είναι ψεύδη που υπηρετούν σκοπιμότητες. Προσπαθούν να εμφανίσουν τον Κώστα Μπιζά, ως καθοδηγούμενο από εμένα, για να μειώσουν την προσωπικότητά του. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Ο Κώστας Μπιζάς κατάφερε και έφτιαξε το καλύτερο ψηφοδέλτιο αυτών των εκλογών χωρίς κομματική στήριξη και δίνει τη μάχη των εκλογών μαζί με τους συνεργάτες του με επιτυχία. Και αυτό λέει πολλά.

Και μιας και αρχίσαμε τα «κατηγορώ», κάποιοι υποστηρίζουν ότι είχατε οξεία κριτική κατά της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου, ενώ είναι γνωστό ότι στις περασμένες εκλογές είχατε θετική στάση απέναντί της.

Κ.Α. Είναι αλήθεια. Άσκησα κριτική στη Λαϊκή Συσπείρωση γιατί τη θεωρώ πολιτικά υπεύθυνη που χάθηκαν οι εκλογές του 2019. Τιμώ το ΚΚΕ για τους λαϊκούς του αγώνες και την ιστορία του. Διαφωνώ με την οριζόντια γραμμή του στις δημοτικές εκλογές. Περιοδείες τότε, το ’19, του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης με βουλευτή του ΚΚΕ την τελευταία εβδομάδα των εκλογών και συνθήματα του ΚΚΕ στο τέλος της προεκλογικής συγκέντρωσης στη Νάουσα, πυροδότησαν το αντικομμουνιστικό σύνδρομο πολλών παριανών. Δεν είμαστε Καισαριανή, είμαστε Πάρος.

Ποια είναι σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Πάρο;

Κ.Α. Στα καθημερινά, το κυκλοφοριακό και η καθαριότητα. Τα τελευταία χρόνια, μας έχει προκύψει και η υπερδόμηση με συνακόλουθη την καταστροφή του φυσικού πλούτου του νησιού μας, που θα πληρωθεί πολύ ακριβά. Η καλύτερη οργάνωση της δημόσιας υγείας πάνω από όλα.

Θα διακινδυνεύατε μία πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών;

Κ.Α. Στην εποχή μας, που το εκλογικό σώμα είναι πολύ ρευστό, είναι δύσκολη η όποια πρόβλεψη. Όλα δείχνουν ότι το εκλογικό σώμα επιθυμεί αλλαγή. Η εκλογή Μπιζά στην παρούσα συγκυρία αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική λύση για το νησί.

Ποιο πιστεύετε ότι ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμά σας την εποχή που ήσασταν δήμαρχος και ποιο το λάθος που είχατε κάνει;

Κ.Α. Βαριά η λέξη «επίτευγμα». Η οργάνωση του ενιαίου δήμου, ήταν ένα σημαντικό έργο. Θυμίζω την αγορά του «Ξενία», την εσωτερική οργάνωση του δήμου, την ίδρυση της ΚΔΕΠΑΠ, της ΔΕΥΑΠ, του Λιμενικού Ταμείου, της δημοτικής βιβλιοθήκης, την παραχώρηση του Αγροκηπίου, που επρόκειτο να πουληθεί σε ιδιώτη, την αφαλάτωση του νερού του ποταμού της Νάουσας, την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού της Παροικιάς, την κατάργηση των σκουπιδότοπων και την αγορά των 100 στρεμμάτων στον Μπούγαδο, όπου μεταφέρθηκαν τα στερεά απόβλητα της Πάρου και της Αντιπάρου και άλλα που δεν είναι του παρόντος.

Ένα από τα λάθη μου: Από κακό υπολογισμό του χρόνου (έληγε η θητεία μου) δεν πρόλαβα να δημοπρατήσω το κλειστό γυμναστήριο της Παροικιάς. Οι μελέτες ήταν έτοιμες από τον αρχιτέκτονα Γιώργο Σπυρίδωνος, τα χρήματα υπήρχαν από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» και ένα μικρό υπόλοιπο που έλειπε θα το δανειζόμουν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων, όπως έγινε και με την αγορά του «Ξενία».

Στις εκλογές για την Περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, πώς βλέπετε τα πράγματα.

Κ.Α. Ο Χατζημάρκος είναι ο κυρίαρχος των περιφερειακών εκλογών. Εύχομαι να υπάρξει και ισχυρή αντιπολίτευση.

Η προηγούμενη θητεία του κ. Κυρ. Μητσοτάκη στην κυβέρνηση είχε ως «θύματα» μόνο την αξιωματική αντιπολίτευση. Γιατί έγινε αυτό και αν έχετε πρόβλεψη για τα επόμενα χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Κ.Α. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάθηκε στο αριστερό ιδεολόγημα της απλής αναλογικής, χωρίς να έχει εξασφαλίσει συμμαχίες με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μπροστά στον κίνδυνο της ακυβερνησίας το εκλογικό σώμα κατέληξε με βαριά καρδιά στον Μητσοτάκη. Η εσωστρέφεια, που αποτελεί πάγια παθογένεια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ευνοεί την κυβέρνηση, που ήδη έχει δείξει  ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Χώρα.

Συνιστώ την ανάγνωση της «Καθημερινής» που ασκεί εποικοδομητική κριτική στην κυβέρνηση. Εκεί φτάσαμε.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η Πάρος μεταβάλλεται σιγά-σιγά σε μία παραθαλάσσια συνοικία των Αθηνών. Πόσο κοντά στην μελλοντική πραγματικότητα είναι αυτή η σκέψη ή πόσο μακριά;

Κ.Α. Η τεχνολογία προχωρά με μεγάλη ταχύτητα. Η χρονική απόσταση ανάμεσα στον Πειραιά και την Πάρο μπορεί να περιοριστεί στο ορατό μέλλον σε λιγότερο από τρεις ώρες και τότε μάλλον θα γίνουμε προάστιο των Αθηνών. Η υπερδόμηση του νησιού με βίλες και μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα αυξάνει τις πιθανότητες για μια τέτοια εξέλιξη.