Οι Κυκλάδες στις περιοχές με offshore αιολικά πάρκα

Την επόμενη Τρίτη, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, θα παρουσιάσει τα βασικά σημεία του Εθνικού Προγράμματος για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, σύμφωνα με αυτά που ειπώθηκαν στο συνέδριο του «Economist».

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν η «Φάση 1», που αφορά την περίοδο μέχρι το 2030, θα περιλαμβάνει συνολικά έξι περιοχές, με τα περισσότερα έργα να δημιουργούνται στην Κρήτη και να ακολουθούν το Νότιο Αιγαίο και τα Διαπόντια Νησιά. Τα πάρκα θα αναπτυχθούν σε 12 περιοχές, εκ των οποίων οι 6 θα υποδεχτούν σε πρώτη φάση έργα με ορίζοντα ανάπτυξης το 2030.

Στην πλειοψηφία τους τα έργα θα είναι πλωτά, λόγω του μεγάλου βάθους των ελληνικών θαλασσών, ενώ για να μην καθυστερήσουν, το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται σε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του σταδίου των ερευνών. Συγκεκριμένα προωθείται η δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού (SPV) που θα αναλάβει να προχωρήσει τις έρευνες για λογαριασμό της ΕΔΕΥΕΠ, οι οποίες και θα χρηματοδοτηθούν αρχικά με εθνικούς πόρους.

Οι διαγωνισμοί θα περιγράφουν τα χαρακτηριστικά των μειοδοτικών δημοπρασιών, η τιμή εκκίνησης, και στον επενδυτή θα παραχωρείται το αντίστοιχο θαλάσσιο οικόπεδο (Περιοχή Εγκατάστασης ΥΑΠ). Δικαίωμα υποβολής προσφορών θα έχουν οι εταιρείες (ή κοινοπραξίες) που έχουν λάβει άδεια έρευνας της ευρύτερης περιοχής εντός της οποίας περιλαμβάνεται το συγκεκριμένο θαλάσσιο οικόπεδο, δηλαδή της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ).