Πρόσκληση σε δράση των συλλόγων γυναικών Νάουσας και Πάρου "Αρηΐς" στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + eCHOIin

Οι Σύλλογοι Γυναικών Νάουσας Πάρου και Πάρου “Αρηΐς” και η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών “οι Κόρες των Κυκλάδων” (ΟΣΥΓΥ) σας προσκαλούν την Πέμπτη, 9/11/2023, από τις 18.00 έως και τις 20:00 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Νάουσας να συζητήσουμε για τις διαστάσεις του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ eCHOing «Ανάκαμψη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της ανοιχτής καινοτομίας πανεπιστημίων» του οποίου η ΟΣΥΓΥ είναι εταίρος για την Ελλάδα μαζί με την εταιρεία Web2Learn:

Γιατί είναι σημαντική η πολιτιστική μας κληρονομιά; Ποια στοιχεία τη συνθέτουν;

Πώς μπορούν η ακαδημαϊκή και επιστημονική γνώση να μας βοηθήσουν;

Τι είναι η ανοιχτή καινοτομία και πώς συνδέεται με την πολιτιστική κληρονομιά;

Ποια στοιχεία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς μπορούμε να αξιοποιήσουμε για τη διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος;

Τον Απρίλιο του 2023 στην Κέα φιλοξενήθηκαν 60 άτομα, πανεπιστημιακοί από 4 πανεπιστήμια, μεταπτυχιακοί φοιτητές/-τριες και εκπρόσωποι Συλλόγων Γυναικών από 6 διαφορετικά νησιά και συνεργάστηκαν για να ετοιμάσουν προτάσεις για σημαντικά πολιτιστικά και περιβαλλοντικά θέματα των νησιών μας.

Η συζήτηση έρχεται σε συνέχεια του σχεδίου ανοικτής καινοτομίας που παρουσιάστηκε από τους δύο συλλόγους μας στη συνάντηση της Κέας, και για την εξέλιξη του οποίου συνεργαστήκαμε εκεί με την ομάδα φοιτητών και καθηγητών από τα συμμετέχοντα πανεπιστήμια Βουλγαρίας, Εσθονίας, Ιταλίας, Νορβηγίας, αλλά και με αφορμή την παρουσία της Gaia Sasso από το Πανεπιστήμιο της Πίζα, την οποία φιλοξενούμε για τη Β’ Φάση του συμμετοχικού σχεδιασμού. Μαζί της θα δουλέψουμε για την εξέλιξη του σχεδίου ανοικτής καινοτομίας που προτείνουν οι δύο σύλλογοι γυναικών της Πάρου και αφορά στη ενίσχυση του έργου της διάσωσης και ανάδειξης των Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου της Πάρου, αλλά και τη δημιουργία εικονικής περιήγησης στους χώρους τους με αντίτιμο, ώστε αφενός μεν να συγκεντρωθούν περισσότεροι πόροι για το όλο έργο, αλλά αφετέρου δε να δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν θα μπορούσαν για τον οποιονδήποτε λόγο να τα επισκεφθούν, να γνωρίσουν τη μήτρα από την οποία προήλθε το υλικό κατασκευής των εξαιρετικών έργων της αρχαιότητας.

Εκπρόσωπος των Συλλόγων Γυναικών Νάουσας και Πάρου “Αρηΐς” στο πρόγραμμα Erasmus+ eCHOing είναι η κ. Ελένη Τριπολιτσιώτη, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Νάουσας, ενώ στη φάση της υλοποίησης υποστηρίζεται και από την κ. Ανθούλα Θεοδωράκου, Γραμματέα Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Νάουσας Πάρου και Πρόεδρο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών “Οι Κόρες των Κυκλάδων”. Εθνική Συντονίστρια εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών “Οι Κόρες των Κυκλάδων” είναι η κ. Άννα Μαυρούδή, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.

Με αφορμή την παρουσία της Gaia Sasso, καλούμε παράλληλα και τους μαθητές πέμπτης και έκτης δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου του νησιού μας, την ίδια μέρα και ώρες στον ίδιο χώρο, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν τη μοναδική εμπειρία της εικονικής περιήγησης, μέσα από το έργο ανοικτής καινοτομίας στην υπηρεσία του πολιτισμού που το Πανεπιστήμιο της Πίζα έχει παράξει.

Η Πάρος μας είναι ένα όμορφο νησί που ακόμα κρατάει μυστικά και δείγματα εξαιρετικής μαστοριάς, αγροτικά και μη τοπία με μεγάλο πλούτο ανθρώπινου μόχθου (πηγές και μονοπάτια, στράτες και ξερολιθιές, λατομεία και απομεινάρια ενός είδους βιομηχανικής δραστηριότητας, μύλοι), απίστευτο αρχαιολογικό πλούτο, και πολιτιστική δράση που χρειάζεται διάσωση και ώθηση.

Σε αυτή την συγκυρία, όπου όλοι και όλες αντιλαμβανόμαστε τις πιέσεις που δέχονται τα νησιά μας, οι Σύλλογοι Γυναικών συμμετέχουν ενεργά με ιδέες και προτάσεις για τους τόπους τους. Καλούν δε τοπικούς και υπερτοπικούς φορείς σε συνεργασία και κοινές δράσεις.

Η συνάντηση θα ακολουθηθεί από μία εκδήλωση για την παρουσίαση της ολοκληρωμένης μας πρότασης για τον πολιτισμό σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και το κοινό του νησιού, που προγραμματίζεται για το Φεβρουάριο του 2024.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του eCHOing στο οποίο έχουν αναρτηθεί όλα τα αποτελέσματα και τα νέα του προγράμματος: https://www.ntnu.edu/echoing.