Ποιος φταίει; | Του Δ.Μ.Μ.

Την προ-περασμένη εβδομάδα είχαμε την πρώτη δημόσια σύγκρουση των δύο (εκ των τριών) δημοτικών συνδυασμών, που έχουν ήδη γνωστοποιήσει την κάθοδό τους στις δημοτικές εκλογές στο νησί μας.

Οι δύο συνδυασμοί («Πάρος με Ευθύνη και Ενότητα» και «Πάρος Επιμένουμε στην Πράξη», με επικεφαλής τους κυρίους Κ. Μπιζά και Μ. Κωβαίο), αντήλλαξαν τα βέλη τους για τον τομέα της υγείας. Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Μπιζάς, ως έπαρχος, έκανε έναν απολογισμό για την υγεία σε επίπεδο Περιφέρειας νοτίου Αιγαίου. Στη συνέχεια ο συνδυασμός του κ. Κωβαίου δημοσιοποίησε ένα δελτίο Τύπου με το οποίο κατέκρινε τον απολογισμό Μπιζά, στον οποίο καταλόγιζε ευθύνες για πράγματα τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί σ’ αυτόν τον τομέα. Ακολούθως ο συνδυασμός του κ. Μπιζά εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορούσε τη δημοτική αρχή για αστοχίες στην ανακοίνωσή της. Τις δύο ανακοινώσεις θα τις έχετε διαβάσει και ο κάθε αναγνώστης μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Αυτό που έχω όμως να γράψω είναι ότι και οι δύο ανακοινώσεις δε σχολιάστηκαν θετικά από την πλειοψηφία του κόσμου στην Πάρο. Όχι γιατί μπορεί ο ένας ή ο άλλος συνδυασμός να μην έχουν δίκιο στους ισχυρισμούς τους ή ότι είπαν ψέματα. Αντέδρασαν διότι θεωρούν ότι στον τομέα υγείας υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις και η αντιπαράθεση έγινε για την αντιπαράθεση, και όχι για ουσιαστικούς λόγους.

Από την πλευρά μου δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί στις δύο ανακοινώσεις οι συνδυασμοί «χρεώνονται» πράγματα που δεν είναι ουσιαστικά δικά τους. Καμία τοπική Αρχή (Περιφέρεια ή Δήμος), δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις γιατρών, κανείς του δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη. Το μόνο που πρέπει να κάνουν και οι δύο –και σε αυτό έχουμε απαίτηση- είναι να πιέζουν την εξουσία. Αφήνω στην άκρη ότι και οι δύο ανακοινώσεις έχουν σκόπιμες παραλείψεις για τις ουσιαστικές ευθύνες. Οι συγγραφείς των ανακοινώσεων (ένθεν και ένθεν) ήθελαν πρώτιστα να πλήξουν τον αντίπαλό τους. Είναι φυσικό αυτό, αφού βρισκόμαστε σε μία πρώιμη προεκλογική μάχη για την αυτοδιοίκηση. Είναι δικαίωμα των δύο συνδυασμών το πώς θα χειριστούν τη διαμάχη τους. Δικαίωμα δεν είναι όμως να βοηθούν στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Οι ελλείψεις πρώτιστα στον τομέα υγείας του νησιού μας είναι ευθύνες της πολιτείας και των χειρισμών του αρμόδιου υπουργείου. Κάτι τέτοιο δηλαδή, για τον κύριο υπαίτιο των ευθυνών, δε διάβασα σε καμία ανακοίνωση. Απουσιάζουν οι κρατικές ευθύνες, απουσιάζει η κριτική στην κυβέρνηση!

Δ.Μ.Μ.