Σχολική χρονιά 2023-2024 | Τι γίνεται στην Πάρο;

Η σχολική χρονιά 2022-2023 ολοκληρώθηκε με τις εξετάσεις των μαθητών και τις γιορτές που έγιναν στα σχολεία. Όμως η νέα σχολική χρονιά σε Πάρο και Αντίπαρο, τι μπορεί να κρύβει;

Το κυριότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε τη νέα σχολική χρονιά 2023-2024 είναι η στέγαση των εκπαιδευτικών που είναι πλέον το μείζον ζήτημα στα νησιά μας και τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει καταστεί οξύτατο πρόβλημα λαμβάνοντας ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η σοβαρότητα της κατάστασης έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους εκπαιδευτικούς, ενώ ασκούνται πιέσεις προς την αυτοδιοίκηση για να βοηθήσει την κατάσταση. Σημειώνουμε ακόμα, ότι από τις αρχές Μαΐου, δηλαδή μεσούσης της σχολικής περιόδου, δεκάδες εκπαιδευτικοί στην Πάρο και την Αντίπαρο, βρέθηκαν σε καθεστώς ομηρίας αφού εκδιώχθηκαν κυριολεκτικά από τα σπίτια που διέμεναν και είχαν τα προσωπικά τους αντικείμενα, και τις οικοσκευές τους, προκειμένου οι ιδιοκτήτες των οικιών να τα αξιοποιήσουν τουριστικά, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στη μικρή μας κοινωνία δεν ακούστηκε σχεδόν τίποτα για τους εκπαιδευτικούς που μορφώνουν τα παιδιά μας και έμειναν κυριολεκτικά στο δρόμο. Άραγε, οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί με ποιο ψυχικό σθένος και ποια πνευματική διαύγεια αφοσιώθηκαν στο έργο τους και τη μάθηση των μαθητών; Ποιος αναρωτήθηκε γι’ αυτό και ποιος έδωσε απάντηση;

Τα άλλα προβλήματα

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς επισημαίνονται κι άλλα προβλήματα, που όλα αυτά θα έρθουν προφανώς προς συζήτηση την τελευταία στιγμή, δηλαδή, στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

- Ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα που θα ζητήσουν λύση είναι η υποστελέχωση των σχολείων των Κυκλάδων, όσον αφορά τη Γενική και Ειδική αγωγή. Η εκτίμηση για το νέο σχολικό έτος 2023-24 είναι ότι τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Κυκλάδες θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τον Σεπτέμβριο, με περίπου 300 κενά εκπαιδευτικών, μετά και από τις αποσπάσεις. Αυτό σημαίνει ότι σε πάρα πολλά σχολεία θα υπάρξουν κενά ακόμη και σε μαθήματα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μέχρι και Ιανουάριο – Φεβρουάριο!

- Επίσης, η αδυναμία εύρεσης στέγης, αφού πλέον στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων η τουριστική σεζόν έχει διευρυνθεί κι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την ενοικίαση κατοικιών πριν το τέλος Σεπτεμβρίου. Το πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι μετά από πολλά χρόνια στα νησιά αναζητούν τρόπους διαφυγής με μετάθεση ή με αποσπάσεις, αφού είτε δε βρίσκουν σπίτια για μόνιμη εγκατάσταση, είτε τα ενοίκια πλέον έχουν αυξηθεί υπερβολικά. Ως λύση προτείνεται η κατασκευή ή και η μακροχρόνια ενοικίαση από το κράτος σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διαμερισμάτων για εκπαιδευτικούς και γενικότερα δημοσίους υπαλλήλους, που θα διατίθενται δωρεάν ή έναντι συμβολικού ενοικίου.

- Η αύξηση του κόστους ζωής στα νησιά και η μεγάλη αύξηση στην τιμή των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων (και η μη έγκαιρη καταβολή του μεταφορικού ισοδύναμου το επιδεινώνει), με αποτέλεσμα αρκετοί εκπαιδευτικοί και κυρίως αναπληρωτές, οι οποίοι συντηρούν σπίτια και στον τόπο καταγωγής τους, να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και να παραιτούνται. Ο νόμος 4483/2017 στο άρθρο 32 προβλέπει τη δυνατότητα στήριξης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση προς τους εργαζομένους ΟΤΑ, αλλά επιβάλλεται να τροποποιηθεί το συγκεκριμένο άρθρο και να προστεθούν και οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί (προς το παρόν αφορά μόνο τους αναπληρωτές). Εδώ σημειώνουμε ότι ο δήμος Πάρου ενέκρινε επίδομα προς τους αναπληρωτές στον προϋπολογισμό του 2020 (100.000 ευρώ) και του 2022 (55.000 ευρώ), χωρίς όμως να δοθούν μέχρι και σήμερα τα συγκεκριμένα ποσά στους δικαιούχους!

- Η άρνηση - αδυναμία των βρεφονηπιακών σταθμών να δεχτούν τα παιδιά των εκπαιδευτικών που έρχονται από τον Σεπτέμβριο και μετά, αφού οι εγγραφές γίνονται πολύ πριν αυτοί προσληφθούν, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς αναγκαστικά να παραιτούνται, μη έχοντας που να αφήσουν τα παιδιά τους.

- Η μεγάλη καθυστέρηση στην κατασκευή 2ου γυμνασίου στην Παροικιά. Ο μαθητικός πληθυσμός αυξάνεται συνεχώς, ως αποτέλεσμα της έλευσης οικογενειών που θέλουν να δουλέψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις της Πάρου και Αντιπάρου, και 15 χρόνια τώρα γίνονται μαθήματα και σε κοντέινερ!

- Η ανάγκη ίδρυσης εσπερινού ΕΠΑ.Λ. (που θα στεγαστεί στο υπάρχον κτήριο του ΕΠΑ.Λ. Πάρου). Αυτό θα αποσυμφορήσει το ημερήσιο ΕΠΑΛ και θα δώσει διέξοδο και σε ενήλικες, που επιθυμούν να τελειώσουν το λύκειο ή να επανεκπαιδευτούν.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία δημοτικού σχολείου στην Πάρο (το οποίο έχει ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο), ως τώρα δεν υπάρχει τίποτα νεότερο. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση ο φάκελος με το θέμα βρίσκεται ήδη στο γραφείο του υπουργείου Παιδείας. Αυτές οι αποφάσεις συνήθως λαμβάνονται αυτή τη χρονική περίοδο, αλλά προφανώς με τις επαναληπτικές εκλογές το θέμα έχει πάει πιο πίσω. Όμως, η απόφαση έχει ήδη αργήσει και εκφράζονται ορισμένες αμφιβολίες για το κατά πόσο θα προλάβουμε να είμαστε εντός χρονικών ορίων για τη λειτουργία με τη νέα σχολική χρονιά. Σε ό,τι αφορά το ειδικό νηπιαγωγείο –που πρέπει να λειτουργήσει σε μελλοντικό χρόνο- έχει προταθεί να στεγαστεί στο παλιό δημοτικό σχολείο του Μαραθίου.

Θέμα υπάρχει και με την ίδρυση του ΙΕΚ. Το δημόσιο ΙΕΚ θα στεγάζεται σε αίθουσες του ΕΠΑΛ Πάρου και θα λειτουργεί τις απογευματινές ώρες, καλύπτοντας τις μαθησιακές ανάγκες σε ενδιαφερόμενους, ενώ ο δήμος Πάρου θα συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του. Η μία ειδικότητα που θα διδαχθεί είναι «τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων», και η άλλη «τεχνικός μαγειρικής τέχνης». Και εδώ, ο φάκελος, υπάρχει στο υπουργείο Παιδείας, αλλά και εδώ, το θέμα έχει «κολλήσει» λόγω των εκλογών, ενώ στον σχεδιασμό είναι ότι θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο.

Προτάσεις των εκπαιδευτικών

Οι εκπαιδευτικοί στα νησιά μας προτείνουν για τη μερική λύση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν τα παρακάτω:

α) Φορολογικά κίνητρα ή μείωση στα δημοτικά τέλη στους ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν κατοικίες σε εκπαιδευτικούς.

β) Φορολογικές απαλλαγές, εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και άλλες διευκολύνσεις σε νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς στα  νησιά.

γ) Να δοθεί επίδομα στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα δυσπρόσιτα σχολεία, ώστε να καλύπτονται νωρίς τα νησιά και να μην αποκλείονται μαθησιακά, αλλά και κοινωνικά, οι μαθητές σε παρόμοιες περιοχές.

ΠΗΓΗ: Έντυπη έκδοση «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ»