Χ. Γιουρτζίδης: Λέω αλήθειες που κάποιους ενοχλεί να τις ακούν

Ο πολύπειρος αυτοδιοικητικά Χάρης Γιουρτζίδης, που έως πριν λίγο καιρός ήταν δημοτικός σύμβουλος στο νησί μας, εξηγεί τους λόγους που τον ώθησαν να είναι εκ νέου υποψήφιος με τον δημοτικό συνδυασμό, «Πάρος με Ευθύνη και Ενότητα».

Η συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα «Fileleutheros.net», έχει ως εξής:

Φ:Έχετε ένα από τα πιο «βαριά» βιογραφικά στον χώρο της αυτοδιοίκησης στο νησί μας. Τι σας κάνει να επιθυμείτε να εμπλακείτε και πάλι στα κοινά της Πάρου;

Χ.Γ.: «Στις τελευταίες θητείες η δημοτική αρχή είναι χωρίς όραμα, χωρίς σχέδιο και με μια Πάρο να χάνει σε όλους τους τομείς όπως στην καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, την οργάνωση Υπηρεσιών κλπ.

Πλέον πιστεύω ότι με δουλειά και οργανωμένο σχέδιο υπάρχει φως στο τούνελ, αφού η Πάρος έχασε 9 χρόνια… που είναι οι υποδομές σε κυκλοφοριακό, οργανωμένους χώρους στάθμευσης, η στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου για να ανταποκρίνονται στην  καθημερινότητα του πολίτη έπρεπε να είναι έτοιμες! Ακόμα και τα λιγοστά έργα που έγιναν είναι χωρίς σχεδιασμό και πρόγραμμα βιαστικά πασαλείμματα (παραλιακός Παροικιάς). Αυτή η δημοτική αρχή κοίταζε τις δημόσιες σχέσεις και την προβολή του ανύπαρκτου έργου της. Δείτε τις τελευταίες φωτογραφίες και τα βίντεο με τον απερχόμενο δήμαρχο και ζώντας εδώ στο νησί μας καταλαβαίνεις το μέγεθος του λαϊκισμού! Οπότε λες «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ» σηκώνεις τα μανίκια και ορμάς στη δουλειά!».

Γιατί αποχώρησα, γιατί συντάχτηκα με Μπιζά

Φ: Στις προηγούμενες εκλογές είχατε εκλεγεί με τον συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης. Πράξατε κάτι σπάνιο -όχι μόνο στην αυτοδιοίκηση- αλλά στην πολιτική γενικότερα. Δηλαδή, διαφωνήσατε και παραιτηθήκατε κι από τη θέση του δημοτικού συμβούλου. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τη διαφωνία σας με τον συνδυασμό της αντιπολίτευσης, αλλά και την παραίτησή σας από τη θέση του δημοτικού συμβούλου.

Χ.Γ. : «Ο Κώστας Ροκονίδας είναι ένας άξιος συμπατριώτης μας που έχω συνεργαστεί μαζί του εδώ και πολλά χρόνια. Πιστεύω ότι οι δυνατότητες του είναι τεράστιες όμως η κομματική αγκύλωση που πιστεύει και ο τρόπος λειτουργίας της παράταξης δεν τον αφήνει να λειτουργήσει ελεύθερα.

Η παραίτησή μου δεν είχε να κάνει μόνο με τον τρόπο που λειτουργεί η Λαϊκή Συσπείρωση και η κομματική της γραμμή σε πολλά θέματα, αλλά θεωρώ τίμιο όταν διαφωνείς να παραιτείσαι και όχι να πατάς σε δυο βάρκες. Έχουμε αρκετά παραδείγματα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας».

Φ: Ποιος είναι ο λόγος που επιλέξατε να συμμετέχετε στις δημοτικές εκλογές με τον συνδυασμό του κ. Μπιζά;

Χ.Γ.: «Θα πω: Τίμιος, ικανός με όραμα, ανιδιοτελής, οργανωτικός, συνεργάσιμος κομματικά ανεξάρτητος. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την στιγμή στο ψηφοδέλτιο του έχει συγκεντρώσει και τον στηρίζει ό,τι καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό διαθέτει η Πάρος. Αυτές οι προϋποθέσεις που υπάρχουν στον συνδυασμό με βρίσκουν σύμφωνο».

Οι φίλοι και οι εχθροί!

Φ: Όταν είπαμε σε μερικούς φίλους μας ότι «θα πάρουμε συνέντευξη από τον Γιουρτζίδη», διαπιστώσαμε ότι έχετε φανατικούς φίλους, αλλά και φανατικούς εχθρούς! Αυτό μας έκανε μεγάλη εντύπωση. Τι ακριβώς συμβαίνει και υπάρχει αυτή η έντονη διχογνωμία των συμπολιτών μας;

Χ.Γ.: «Ευχαριστώ τους φανατικούς φίλους για τη στήριξη και ελπίζω να φανώ αντάξιος των προσδοκιών τους εάν εκλεγώ. Για τους φανατικούς εχθρούς ρωτήστε τους ίδιους. Εγώ λέω αλήθειες που κάποιους ενοχλεί να τις ακούν. Θα αναφέρω π.χ. τα πεζοδρόμια που έχουν γίνει παρκινγκ επιχειρήσεων, την αλλαγή προσόψεων καταστημάτων στον παραδοσιακό οικισμό κλπ».

Αθλητισμός – νεολαία

Φ: Μας έρθουμε και σε μία διαφορετική ερώτηση. Σ’ όλη αυτήν τη μεγάλη διάρκεια μας ενασχόλησής μας με τα κοινά στην Πάρο, είναι γνωστό το ενδιαφέρον μας για τα αθλητικά δρώμενα και μάλιστα σχεδόν με όλα τα αθλήματα που δραστηριοποιείται η νεολαία στο νησί μας. Τι γίνεται σ’ αυτόν τον τομέα, καθώς εμείς πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός στην Πάρο (με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις), μαραζώνει. Όλα τα νησιά γύρω μας έχουν τουλάχιστον μία ομάδα σε εθνικό πρωτάθλημα ή ακόμα και συμμετοχές σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα! Τι έγινε και η Πάρος είναι ουραγός αυτών των αθλητικών εξελίξεων.

Χ.Γ.: «Η αδιαφορία αυτής της δημοτικής Αρχής! Με παχιά λόγια και με υποσχέσεις από τον δήμαρχο πορευόμαστε  σε μια αθλητική ουτοπία.  Έχει δει κανείς ολοκληρωμένη την  μελέτητου κλειστού της Παροικίας, έχετε δει της συνθήκες που προπονείται η ομάδα του μπάσκετ ή του βόλεϊ του ΑΟ Πάρου. Το βασικότερο όλων είναι να γίνουν αθλητικές ΥΠΟΔΟΜΕΣ. Εάν εξαιρέσεις το γήπεδο Παροικιάς επί Γ. Ραγκούση (με φοβερές ελλείψεις σε χώρους, αποδυτήρια) και την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στηΜάρπησσα επί Βλαχογιάννη, τίποτα άλλο δεν έχει γίνει.

Τώρα, σε συλλογικό επίπεδο το 2013 δημιούργησα με καταστατικό και κατατεθειμένο στην ΕΠΣ Κυκλάδων την ΑΕ Πάρου. Ίσως η εποχή να μην ήταν η κατάλληλη (μνημόνια 2013 ) και δεν προχώρησε. Σε τοπικό επίπεδο πρέπει ο δήμος να δημιουργήσει ένα αυτοδύναμο αθλητικό οργανισμό. Να απαρτίζεται από συμπολίτες μας που να έχουν εμπειρία, όραμα, διάθεση και χρόνο, ώστε να οργανώσει και να γίνει αρωγός στην προσπάθεια των σωματείων που έχουν καταντήσει να ζητιανεύουν».