Ο πρωτογενής τομέας αργοπεθαίνει | Του Δ.Μ.Μ.

Έως σήμερα, οι τρεις υπάρχοντες δημοτικοί συνδυασμοί κάνουν ανακοινώσεις για υποψηφιότητες συμβούλων.

Παρόλα αυτά, για τα προγράμματα και τις ιδέες που θέλουν να εφαρμόσουν, δεν έχουμε ακούσει τίποτα. Προφανώς, αυτό θα το κάνουν αργότερα. Από την πλευρά μου θα ήθελα να επιστήσω -και πάλι- το ζήτημα του πρωτογενούς τομέα, διότι για τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού όλοι οι δημοτικοί συνδυασμοί του τόπου έχουν απόψεις και ιδέες.

Σημειώνω ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η χώρα μας το πρώτο πεντάμηνο του 2023 εισήγαγε από την Τουρκία 7.326 τόνους φρούτων και λαχανικών, αξίας 13.533 εκατομμύρια ευρώ. Κι αυτά τα προϊόντα που εισήγαγε από τη γείτονα χώρα δεν αφορούν κηπευτικά που δεν παράγονται στην Ελλάδα, αλλά… κολοκυθάκια (1.100 τόνοι παρακαλώ), πιπεριές, λεμόνια και ντομάτες! Κατανοώ απόλυτα να γίνονται εισαγωγές μπανάνας από τρίτες χώρες ή ακόμα και φράουλας που θέλει ιδιαίτερη θερμοκρασία, αλλά σαφώς προβληματίζομαι όταν στην Πάρο αγοράζω κρεμμύδια από την Ολλανδία (αυτά τα άγευστα κόκκινου χρώματος και σχεδόν χωρίς φλοίδα), λεμόνια από την Ουρουγουάη ή πατάτες Πορτογαλίας… Η δε λαϊκή αγορά της Παροικιάς που εννοείται ότι αποτελείται από ανεξάρτητους αγρότες παραγωγούς έχω την άποψη ότι είναι κατά πολλή ακριβότερη από παρόμοια προϊόντα σε καταστήματα, αλλά και ότι τα προϊόντα που πωλούνται εκεί είναι αρκετά περιορισμένα σε ποικιλία.

Το οξύμωρο με τον πρωτογενή τομέα στην Πάρο είναι ότι σύμφωνα με τους ιστορικούς η γεωργία και η κτηνοτροφία ξεκίνησαν από τη Γεωμετρική περίοδο (1100 – 700 π.Χ.), όταν έγινε και υπολογίσιμη ναυτική δύναμη. Όπου υπολογίσιμη ναυτική δύναμη έγινε ακριβώς λόγω της γεωργίας και της ναυτιλίας, αφού τα προϊόντα της τα εξήγαγε. Σύμφωνα πάντα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καταγράφηκαν 654.486 στρέμματα χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης (-34% σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία). Ακόμα, σε ό,τι αφορά τη ζωική παραγωγή στο νησί μας, στο τυροκομείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών πηγαίνουν 60-70 κτηνοτρόφοι γάλα, ενώ οι λεγόμενοι «μεγάλοι» κτηνοτρόφοι που έχουν 15-20 αρμεγόμενες αγελάδες και δίνουν 300-400 κ. γάλακτος, αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα.

Το πλέον περίεργο με την κατάσταση του πρωτογενή τομέα στην Πάρο είναι ότι σύμφωνα με ανακοίνωσή της ΔΕΥΑΠ καταναλώνονται 3.500 κυβικά νερού κάθε μήνα για τις ανάγκες των καλλιεργειών του νησιού μας! Έτσι, η ΔΕΥΑΠ σε ανακοίνωσή της τρόλαρε τις υπερβολικές καταναλώσεις νερού σε κάποιες περιοχές και από κάποιους αγρότες, και σημείωσε ότι προφανώς καλλιεργούν ρύζι!

Δ.Μ.Μ.