9+1 ερωτήσεις χωρίς και με… πολιτική, με τον Η. Κουντρομιχάλη

Ο «Fileleutheros.net» συνεχίζοντας να παρουσιάζει για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές άτομα που εμπλέκονται στην τοπική πολιτική ζωή, συνεχίζει τις συνεντεύξεις με ένα συμπολίτη μας που δε θα μετέχει σ’ αυτές τις εκλογές!

Παρουσιάζουμε σήμερα τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο και πρώην αντιδήμαρχο Πάρου, Ηλία Κουντρομιχάλη.

Κάναμε «πλάκα» γράφοντας σε παραπολιτική στήλη ότι «πηγαίνετε» για ηγούμενος στο Άγιο Όρος και τελικά μας απαντήσατε με τρολάρισμα φωτογραφούμενος σε θρόνο ηγουμένου! Πώς ήταν αλήθεια αυτό το ταξίδι – προσκύνημα στο Άγιο Όρος.

Ένα εκπληκτικό τριήμερο με εξαιρετική παρέα, γεμάτο κατάνυξη και εντυπωσιασμό. Γνώρισα πνευματικούς ανθρώπους που με εντυπωσίασαν με τον απλό τρόπο σκέψης και ζωής, καθώς επίσης αντίκρισα άγνωστους θρησκευτικούς θησαυρούς. Ευχαρίστως θα δεχόμουν τη θέση του ηγουμένου σε κάποια μονή.

Μιας και μάλλον έχετε μεγαλύτερη γνώση σ’ αυτό, εξηγήστε μου κάτι. Το Γύθειο είναι η πρωτεύουσα της Μάνης, ή τα Μανιάτικα… στον Πειραιά;

Πληθυσμιακά τα Μανιάτικα του Πειραιά, ο τόπος που μεγάλωσα, γεωγραφικά το Γύθειο, αν και εμείς οι γνήσιοι Μανιάτες, τη Μάνη την οριοθετούμε από την Αρεόπολη έως το Ταίναρο.

Λιμενάρχης, σύμβουλος υπουργού, πρόεδρος στον ΑΟ Πάρου, αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Πάρου. Ποια είναι-ήταν η καλύτερη θέση;

Η κάθε μια ενασχόλησή μου είχε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτό όμως που ζω τα τελευταία χρόνια στον Ναυτικό Όμιλο Πάρου δεν υπάρχουν λόγια για να το περιγράψω. Συγκίνηση, υπερηφάνεια, χαρά, για όλα αυτά τα παριανόπουλα που θεωρούν τη θάλασσα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους και κατάφεραν να ανεβάσουν το νησί μας και την πατρίδα μας στα ψηλότερα βάθρα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κατάταξης.

Τελικά, τι δεν ταίριαξε με τον Κωβαίο και θέσατε εαυτόν εκτός συνδυασμού;

Με τον Μάρκο δεν είχαμε ιδεολογικές παραταξιακές διαφορές. Αυτό που ήθελα ήταν να προσφέρω όσα περισσότερα μπορούσα στο νησί μας και αυτό έκανα. Διαφώνησα όμως και διαφωνώ στον τρόπο άσκησης διοίκησης του δήμου, σε λανθασμένες πρακτικές και στον τρόπο επιλογής προσώπων για τις θέσεις ευθύνης. Στάση ζωής είναι εάν διαφωνώ να το λέω δημόσια, βοηθάω όπου μπορώ, αλλά δε συμμετέχω.

Από τους τρεις υποψήφιους δημάρχους (Κωβαίος, Μπιζάς, Ροκονίδας), ποιος έχει τη μεγαλύτερη γνώση για τα προβλήματα της Πάρου;

Το θέμα δεν είναι ποιος έχει τη μεγαλύτερη γνώση των προβλημάτων του νησιού, διότι και οι τρεις έχουν πολλά χρόνια ενασχόλησης με την αυτοδιοίκηση και γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματα που υπάρχουν. Το θέμα είναι ποιος από τους τρεις είναι ικανός να λύσει αυτά τα προβλήματα και ποιες είναι οι προτεραιότητες που θα δώσει. Περιμένουμε να δούμε τα προγράμματα των υποψηφίων, να μάθουμε τι προτείνουν, αλλά και με ποιο τρόπο θα πετύχουν την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, την αντιμετώπιση θεμάτων της καθημερινότητας (κυκλοφοριακό, καθαριότητα κλπ), αλλά και το μέλλον της Πάρου. Αφού τα διαβάσουμε θα τους αξιολογήσουμε στη θεωρία και μετά θα τους κρίνουμε στην πράξη.

Ο Αλαφούζος θα σηκώσει φέτος την κούπα του πρωταθλήματος;

Η ερώτηση αυτή πονάει. Κούπα με καβούρια στην τσέπη δεν σηκώνεις. Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι πλαστό και δεν χρειάζεται μόνο η αγωνιστική ικανότητα μιας ομάδας, αλλά και οι κατάλληλες παρασκηνιακές παρεμβάσεις όταν χρειάζεται από εξω-θεσμικούς παράγοντες. Τουλάχιστον σηκώσαμε κεφάλι και το κρατάμε ψηλά.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος το 2010 και δεν καταφέρατε να «κατεβάσετε» στις εκλογές τον δημοτικό σας συνδυασμό, ενώ είχατε ανοίξει ακόμα και εκλογικό κέντρο;

Διαφορετική εποχή το 2010 από σήμερα. Ήθελα να δημιουργήσω κάτι καινούργιο με νέους ανθρώπους που θα γυρνούσαν την πλάτη στον παλαιοκομματισμό και στην οικογενειοκρατία. Ήταν λάθος μου! Στην Πάρο δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους εκλέγουν τα σόγια ή τα ρουσφέτια ανεξάρτητα από οράματα και ικανότητες. Έπρεπε λοιπόν να συμβιβαστώ με αυτήν την πραγματικότητα, αλλά από τη φύση μου δεν συμβιβάζομαι με κάτι που δεν πιστεύω και έτσι αποφάσισα να αποσυρθώ. Ας ελπίσουμε ότι κάποτε οι παριανοί θα ψηφίζουν τους άξιους και τους ικανούς.

Επειδή, ποτέ δεν πρέπει να λες «ποτέ», υπάρχει σκέψη ενασχόλησης με τα κοινά στο μέλλον;

Γεγονός είναι ότι στην ζωή δεν μπορείς να πεις «ποτέ», αλλά τα περιθώρια για κάποιους στενεύουν χρονικά. Πιστεύω ότι η Πάρος διαθέτει πολιτικό αυτοδιοικητικό δυναμικό με όρεξη και κέφι για να την πάει μπροστά. Εγώ είμαι στη διάθεσή του να βοηθήσω με εμπειρία, γνώση και αγάπη για το νησί, όπου μπορώ και δεν είναι ανάγκη από θέση ευθύνης. Άλλωστε αυτό κάνω χρόνια τώρα.

Ποιο είναι το ωραιότερο χωριό της Μάνης για να κάνεις διακοπές και γιατί;

Η Μάνη είναι πανέμορφη. Άγρια γη, άγρια ομορφιά, άγριες πεντακάθαρες θάλασσες. Πιστεύω ότι ο Γερολιμένας συγκεντρώνει όλα τα ποιοτικά στοιχεία ως βάση για να εξερευνήσεις τη Μάνη.

Το νούμερο ένα έργο για την Πάρο, που έπρεπε να γίνει χτες, ποιο είναι;

Πολλοί θα πουν το μικρό νοσοκομείο γιατί η υγεία είναι πάνω από όλα και με τα περιστατικά που τυχαίνουν αισθανόμαστε ανασφαλείς. Εγώ όμως θα προτιμούσα -εάν είχα ένα μαγικό ραβδί και μπορούσα- να κατασκευάσω ένα έργο μόνο. Να μεταφέρω το επιβατηγό λιμάνι εκτός Παροικιάς ίσως στη θέση Χοχλακά, και να μετατρέψω την Παροικιά στον πιο όμορφο παραδοσιακό οικισμό των Κυκλαδων, χωρίς αυτοκίνητα, χωρίς ατμοσφαιρική ρύπανση, χωρίς κυματισμούς που καταστρέφουν τις παραλίες μας. Ίσως φαίνεται όνειρο, αλλά πρέπει όλοι να πιστέψετε ότι δεν είναι. Εάν η συζήτηση αυτή είχε γίνει πριν 10, 15, 20 χρόνια, τώρα  το έργο θα ήταν πραγματικότητα, αλλά δυστυχώς έλειψαν τα οράματα απ’ αυτούς που είχαν τις θέσεις ευθύνης. Ας το προσπαθήσουμε τώρα για τα παιδιά μας.