Ερωτήσεις στον Μάρκο Κωβαίο, χωρίς πολιτική!

Ο fileleutheros.net αντί των κλασικών πολιτικών συνεντεύξεων από τους υποψηφίους για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου, προτίμησε να έρθει κοντά στους πρωταγωνιστές της τοπικής πολιτικής ζωής με έναν άλλον τρόπο.

Έτσι απευθύνουμε ερωτήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική, αλλά με την καθημερινότητά τους και φυσικά με φιλική και χιουμοριστική προσέγγιση. Αυτές οι συνεντεύξεις συνεχίζονται με τον υποψήφιο δήμαρχο Πάρου, Μάρκο Κωβαίο.

Όταν είσαστε μικρός ποιο ήταν αυτό το επάγγελμα που σας γοήτευε και πώς φανταζόσαστε τον εαυτό σας για να κάνει κάτι παρόμοιο;
Διαχρονικά γοητευμένος από τη θάλασσα, μικρός ήθελα να γίνω καπετάνιος. Ακόμη και τώρα δε χάνω την ευκαιρία να πιάσω το πηδάλιο ενός σκάφους και να το οδηγήσω για λίγο στο καταγάλανο Αιγαίο μας. Κάπως έτσι αναπολώ και τα χρόνια που είχα αυτό το όνειρο. Βέβαια, κατά μία έννοια, τόσα χρόνια στο τιμόνι του δήμου Πάρου, νιώθω καπετάνιος του τόπου μας και έχω πάντα έννοια να οδηγώ το νησί μας σε ήρεμα νερά και μακριά από κάθε είδους φουρτούνες.

Ποια ελληνική ταινία έχετε δει πολλές φορές και γιατί;

Δε μου είναι εύκολο να ξεχωρίσω ένα από τα τόσα διαμάντια του παλιού, καλού ελληνικού κινηματογράφου που έχουμε απολαύσει τόσες φορές χωρίς ποτέ να τα βαρεθούμε. Ας πω μια ξένη: Μου αρέσει να βλέπω συχνά το Braveheart, είναι μια ταινία που μου δίνει έμπνευση!

Το παρατσούκλι που σας έχουν κολλήσει είναι «ληξίαρχος», λόγω του ότι θυμόσαστε απέξω και ανακατωτά ονόματα, πατρώνυμα, ημερομηνίες γέννησης κλπ. Αλήθεια, πώς το καταφέρνετε αυτό;
Νομίζω ότι η εξήγηση είναι στη βαθιά αίσθηση του καθήκοντος που έχω απέναντι στους συνδημότες μου. Ως δήμαρχος, αντιπροσωπεύω τον τόπο και τους παριανούς. Πώς θα μπορούσα να το κάνω αυτό με επιτυχία χωρίς να έχω βαθιά γνώση και για το νησί και για τους ανθρώπους του;  

Ποιος είναι ο αγαπημένος τόπος για διακοπές και γιατί;
Αυτός που προτιμούν όλο και περισσότεροι επισκέπτες από όλον τον πλανήτη: Την Πάρο μας! Δεν το αλλάζω το νησί μας, ούτε νιώθω την ανάγκη να φύγω από εδώ για να κάνω κάπου αλλού διακοπές. Η Πάρος είναι ιδιαίτερος τόπος, ευλογημένος και μοναδικός. Όσο κουρασμένος και να είμαι, όση ένταση κι αν έχω από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, μια βόλτα στην ενδοχώρα της Πάρου, με καλή παρέα, αρκεί για να ξεκουραστώ και να γεμίσω τις μπαταρίες μου.

Είναι γνωστό ότι αγαπάτε τον κλασικό αθλητισμό. Εκτός του Τεντόγλου και τη Στεφανίδη, που είναι προφανές ότι είναι σήμερα οι μεγαλύτεροι έλληνες αθλητές στίβου, ποιοι ήταν αυτοί που σας συγκινούσαν τα παλαιότερα χρόνια.

Είναι αλήθεια ότι αγαπάω ιδιαίτερα τον αθλητισμό, μου αρέσουν οι μεγάλες αποστάσεις γιατί είναι μία υπέρβαση στα ανθρώπινα όρια. Όσο για αθλητές, με συγκινεί διαχρονικά ο μύθος του Σπύρου Λούη και ο μεγάλος Γιάννης Κούρος, αυτός ο σπουδαίος αθλητής που έσπασε όλα τα ρεκόρ σε μαραθώνιους και υπερμαραθώνιους δρόμους.

Ποιο είναι το πιο δυνατό συναίσθημα. Όταν γίνεσαι πατέρας ή όταν γίνεσαι παππούς;

Η οικογένεια είναι το κύτταρο που δίνει ζωή στα πάντα. Η αλήθεια είναι ότι το συναίσθημα όταν πρωτοαντικρίζεις μια νέα ζωή που προέρχεται από τα δικά σου κύτταρα δεν μπορεί να περιγραφεί. Είναι, όμως, ευλογία να υποδέχεσαι τα παιδιά του παιδιού σου. Ευλογία και μεγάλη ευθύνη γιατί οφείλεις να του δώσεις τα καλύτερα εφόδια για τη ζωή μέσα από τις αξίες που καλείσαι να του μεταλαμπαδεύσεις.

Ποιος κάνει στην Πάρο την καλύτερη σούμα; Ο Μάρκος Κωβαίος ή κάποιος άλλος;

Ποιος κάνει στην Πάρο την καλύτερη σούμα; Ο Μάρκος Κωβαίος ή κάποιος άλλος;
Πρέπει να απαντήσω ειλικρινά: Την καλύτερη σούμα την κάνει ο Μάρκος Κωβαίος! (σ.σ γέλια). Να σας πω και τα μυστικά μου. Η σούμα πρέπει να είναι από καλά σταφύλια και να πίνεται με καλή παρέα. Α, και θέλει και μέτρο!

Παϊδάκια στα κάρβουνα και λαδόκολλα στο τραπέζι ή γκουρμέ φαγητό σε πολυτελές εστιατόριο;
Είμαι... αθεράπευτα νησιώτης γι’ αυτό θα προτιμούσα κάτι διαφορετικό. Ένα γαύρο μαρινάτο, ένα σαλατούρι, μια γούνα με μια σαλάτα και αλιάδα σκορδαλιά!

Τι είναι αυτό που θα θέλατε να κάνετε αν είσαστε επισκέπτης της Πάρου αλλά δεν το κάνετε γιατί είσαστε δήμαρχος και όλοι σας γνωρίζουν.

Ζούσα όμορφα στην Πάρο πριν γίνω δήμαρχος, το ίδιο όμορφα ζω στο νησί μας και όλα αυτά τα χρόνια που είμαι δήμαρχος. Δεν υπάρχει κάτι που θα ήθελα να κάνω αλλά δεν μπορώ. Ειλικρινά απολαμβάνω κάθε ημέρα στον ευλογημένο αυτόν τόπο!