Ιφ. Χατζηγεωργίου: Χρειάζεται μια αλλαγή σε όλα τα επίπεδα

Η διευθύντρια στο ΓΕ.Λ. Πάρου, Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου, παραχώρησε στην ιστοσελίδα μας συνέντευξη με την ιδιότητα της υποψηφίας δημοτικής συμβούλου με τον συνδυασμό του κ. Κ. Μπιζά, «Πάρος με Ευθύνη και Ενότητα».

Η κ. Χατζηγεωργίου μας μίλησε για τον λόγο που την οδήγησε σε αυτήν την απόφαση, αλλά και για τις δυσκολίες που υπάρχουν σε μία εργαζόμενη γυναίκα, σύζυγο και μητέρα να εμπλακεί στην πολιτική. Ακόμα, μας μίλησε και για κάποια ζητήματα που αφορούν την τοπική Οργάνωση της ΝΔ

Η συνέντευξη

Έχετε στην Πάρο μία πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα ετών, αλλά για πρώτη φορά σας βλέπουμε ως υποψήφια δημοτική σύμβουλο. Γιατί λοιπόν μετά από τόσα χρόνια λάβατε την απόφαση να κατέλθετε ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος και γιατί με το ψηφοδέλτιο του Κώστα Μπιζά;

Iφ.X.: «Είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά συμμετέχω σε δημοτικές εκλογές θέτοντας υποψηφιότητα ως δημοτική σύμβουλος, μια απόφαση ομολογώ που σκέφτηκα πολύ καλά προτού την πάρω. Ξέρετε δεν είναι εύκολο να αφήσει κανείς την ησυχία του και να εμπλακεί σε όλη αυτή τη διαδικασία που είναι κοπιώδης και απαιτεί μεγάλη στοχοπροσήλωση, εκτός αν εμφορείται από κάτι πολύ δυνατό. Και στην περίπτωσή μου η μεγάλη μου αγάπη για την Πάρο και για τη νέα γενιά με έκαναν να πάρω τη μεγάλη απόφαση. Χρόνια ασχολούμαι με τα κοινά αλλά με άλλον τρόπο, με μόνο όμως στόχο να υπηρετήσω το νησί και τους ανθρώπους του, κυρίως τους νέους, στους οποίους είμαι ταγμένη. Όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας· η χαώδης κατάσταση στο νησί, η υποβάθμιση της ζωής, η δύσκολη καθημερινότητα συνέτειναν στην τελική μου απόφαση.

Γιατί με τον Κώστα Μπιζά; Πρώτα από όλα θεωρώ πως μετά από 9 χρόνια παραμονής στην εξουσία της σημερινής δημοτικής αρχής χωρίς να έχουν επιλυθεί τα μεγάλα προβλήματα, χρειάζεται μια αλλαγή σε όλα τα επίπεδα. Αλλαγή νοοτροπίας, αλλαγή προσώπων που να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του νησιού, στις απαιτήσεις των καιρών. Θεωρώ πως το μόνο πρόσωπο που διασφαλίζει όλα αυτά είναι ο Κώστας Μπιζάς και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ανταποκρίθηκα στο κάλεσμά του και θεωρώ τιμή μου που ανήκω στους στενούς συνεργάτες του. Πιστεύω ότι ο Κώστας Μπιζάς είναι η ευκαιρία της Πάρου για να βηματίσει με ασφάλεια στο παρόν και στο μέλλον, όχι μόνο λόγω της πολύ μεγάλης αυτοδιοικητικής εμπειρίας που διαθέτει αλλά και των ικανοτήτων που έχει κι είναι προαπαιτούμενο για τη θέση του δημάρχου».

Η ΝΔ

Η πορεία σας στην τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας είναι γνωστή. Από την άλλη ο δημοτικός συνδυασμός που συμμετέχετε έχει «κατηγορηθεί» από μία διαδικτυακή ομάδα φίλων του κ. Κωβαίου, ότι ο δικός τους συνδυασμός είναι αυτός που εκφράζει τη ΝΔ. Τι ακριβώς έχει γίνει και είδαμε αυτήν την ανάρτηση η οποία προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στο νησί μας.

Ιφ.Χ.: «Κοιτάξτε στα δημοτικές εκλογές προέχει ο τόπος κι όχι η κομματική προέλευση του καθενός μας. Φυσικά κι οι τρεις μας ανήκουμε στον ίδιο πολιτικό χώρο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάποιος από τους δύο έχει πάρει το χρίσμα, χρίσμα δεν έχει δοθεί σε κανέναν. Το χρίσμα το δίνει ο κόσμος με την ψήφο του. Συμπολίτες μας που ανήκουν στον ίδιο ιδεολογικό χώρο και με τους τρεις μας, στελεχώνουν και τους δύο συνδυασμούς καθώς και συμπολίτες μας από άλλους πολιτικούς χώρους. Προφανώς και στο πλαίσιο του προεκλογικού παιχνιδιού κι υπό το κράτος του πανικού έγινε η ανάρτηση που αναφέρατε χωρίς όμως να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κι η μεγαλύτερη απόδειξη είναι η δική μου συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του Κώστα Μπιζά καθώς κι άλλων νεοδημοκρατών».

Η συνέχεια

Προφανώς, λόγω της αναγνωρισιμότητας που έχετε είσαστε κοντά (φανταζόμαστε προσωπικά), στο να εκλεγείτε δημοτική σύμβουλος. Αν λοιπόν ο συνδυασμός του κ. Μπιζά αναλάβει τα ηνία του δήμου μας θα αξιοποιηθείτε σε κάποια θέση ευθύνης. Αναλογιζόμενος ότι έχετε μία καίρια θέση στην εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού μας, πώς θα είναι εφικτό «και στο σχολείο και στον δήμο».

Ιφ.Χ.: «Πιστεύω πως θα πρυτανεύσει η λογική κι οι πολίτες θα πράξουν το καθήκον τους προς τον τόπο. Με αυτή τη σκέψη θεωρώ πως ο συνδυασμός μας θα είναι ο νικητής των εκλογών κι ο Κώστας Μπιζάς ο επόμενος Δήμαρχος της Πάρου.

Από πλευράς μου θα κάνω τον αγώνα μου με ευπρέπεια, σεβόμενη τον κάθε συμπολίτη μου, τους συνυποψηφίους μου, κι αν οι Παριανοί κι οι Παριανές με τιμήσουν με την ψήφο τους θα ανταποκριθώ με συνέπεια, όπως κάνω όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να φοβηθώ το χρέος μου ή την ευθύνη, χωρίς να φεισθώ χρόνου. Θεωρώ πως μπορώ να ανταποκριθώ αποτελεσματικά σε ό,τι μου ανατεθεί, συνδυάζοντας και τα υπηρεσιακά μου καθήκοντα με άλλα εκτός σχολείου γιατί μπορώ κι είμαι αποφασισμένη να συνεισφέρω για το νησί μας».

Γυναίκα και πολιτική

Η πολιτική παγκόσμια ανδροκρατείται. Οι λόγοι πολλοί. Δώστε μας μία εικόνα πώς είναι μία γυναίκα να είναι εργαζόμενη, να ασχολείται με τα κοινά, να είναι μητέρα και νοικοκυρά στο σπίτι.

Ιφ. Χ.: «Είναι γεγονός πώς η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική δεν είναι μεγάλη. Έχουμε δει γυναίκες-πολιτικούς, κυρίως στο εξωτερικό που έφτασαν στα ύπατα αξιώματα και μετά από λίγα χρόνια υπέβαλαν παραίτηση γιατί οι πιέσεις που υφίστανται είναι μεγάλες. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για να φτάσουμε σε ένα επίπεδο ικανοποιητικό.

Σε ό,τι αφορά στον συνδυασμό μας, προσωπικά νιώθω μεγάλη χαρά γιατί συμμετέχουν οι γυναίκες ως υποψήφιες σε ποσοστό 47% κι αυτό είναι ένα δείγμα ότι οι γυναίκες και θέλουν και μπορούν να συνδυάσουν δραστηριότητες, καθήκοντα κι ενασχόληση με τα κοινά, παρά τις δυσκολίες.

Πράγματι δεν είναι εύκολο μια γυναίκα να συνδυάσει τόσα πολλά ταυτοχρόνως γιατί η κοινωνία μας έχει απαιτήσεις πολλές από τις γυναίκες. Όταν θέλεις να τα κάνεις όλα καλά, ναι μεν πιέζεσαι αλλά θεωρώ πως βρίσκεις τον τρόπο να ανταποκριθείς».