Απολογισμός Επάρχου Πάρου, Κώστα Ν. Μπιζά 2014 -2023

Φίλες και Φίλοι, Συμπατριώτισσες & Συμπατριώτες,

Την 1η Σεπτεμβρίου 2014 ανέλαβα την άσκηση των καθηκόντων μου ως Έπαρχος στην Περιφερειακή Ενότητα Πάρου.

Είναι χρήσιμο ν' αναφέρω ότι ο Έπαρχος Πάρου έχει αρμοδιότητες που αφορούν στα θέματα διοικητικής λειτουργίας της Περιφερειακής Ενότητας. Στην Π.Ε. Πάρου σήμερα λειτουργούν τα εξής Τμήματα: α) Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης και Οικονομικού με δύο υπαλλήλους, β) Τμήμα Μεταφορών και Επικοινωνιών με δύο υπαλλήλους, γ) Τμήμα Κτηνιατρικής με δύο υπαλλήλους, δ) Τμήμα Τεχνικών Έργων με έναν υπάλληλο.

Συγχρόνως κατά την περίοδο 01/03/2017-31/08/2019 υπηρέτησα την Περιφέρεια ως Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και το χρονικό διάστημα 09/09/2019-19/2/2021 ως Αντιπεριφερειάρχης Υγείας - Κοινωνικής Μέριμνας και Κοινωνικών Παντοπωλείων Κυκλάδων.

Από την πρώτη στιγμή προσπάθησα να σταθώ δίπλα στους συμπατριώτες μου και να φανώ χρήσιμος αλλά και αντάξιος της εμπιστοσύνης και της αγάπης τους. Τα προβλήματα ήταν και είναι πολλά. Άλλα λύνονται εύκολα και άλλα απαιτούν σχέδιο, διεκδίκηση, αποφασιστικότητα και υπομονή.

Σε όλη αυτή την πορεία είχα συμπαραστάτες και αρωγούς τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, τους Αντιπεριφερειάρχες, τους Συναδέλφους Περιφερειακούς Συμβούλους και τα Στελέχη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Είναι αυτονόητο ότι επιθυμώ να εκφράσω τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου προς τους υπαλλήλους της Π.Ε. Πάρου, όχι μόνο για την άριστη συνεργασία που είχαμε αλλά και για τις προσπάθειες που κατέβαλαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για την επίλυση των καθημερινών θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας. Θα ήθελα ακόμη να ευχαριστήσω θερμά τους συνανθρώπους μου, με τους οποίους συνεργάστηκα για εννέα συνεχή χρόνια -στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, μέσα σε ένα κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και αλληλοεκτίμησης.

Τι έγινε στην Πάρο από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την περίοδο 2014 -2023

Με αίσθημα ευθύνης και συνέπειας σας ενημερώνω για τα έργα και τις δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν από τους Ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΕΣΠΑ) και τους Εθνικούς και ίδιους πόρους του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, κατά την περίοδο 2014 – 2023:

-          Στις Υποδομές

-          Στον Αθλητισμό

-          Στην Παιδεία

-          Στην Υγεία & την Πρόνοια

-          Στον Πολιτισμό

-          Στην Γαστρονομία

-          Στον Τουρισμό

       -    Για τις Ανεμογεννήτριες

1.Υποδομές 

-       Κατασκευή Συνοδών Έργων Μονάδας Αφαλάτωσης Παροικίας Πάρου (χρηματοδότηση με το ποσό των 705.645,17 ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Ε.Π. Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020).

-       Αντικατάσταση Εξωτερικού Δικτύου Ύδρευσης από Κώστο έως Παροικία (χρηματοδότηση με το ποσό των 1.892.156,58 ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Ε.Π. Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020).

-       Έργο ηλεκτροφωτισμού στο επαρχιακό οδικό δίκτυο με νέα υψηλής τεχνολογίας φωτιστικά σώματα τύπου led (χρηματοδότηση ΕΣΠΑ 2014 – 2020).

-       Χρηματοδοτήσεις από ίδιους πόρους της Περιφέρειας:

·                     Έργα Συντήρησης και Ασφαλτόστρωσης Οδικού Δικτύου Πάρου την περίοδο 2015-2023 (τον Μάιο του 2023 ξεκίνησε νέα εργολαβία συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου ύψους 2.000.000 ευρώ. Τον Ιούλιο του 2023 ολοκληρώθηκε ο οδικός άξονας Παροικίας – Νάουσας. Το φθινόπωρο του 2023, θα συνεχιστούν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης στα υπόλοιπα σημεία του νησιού).

·                     Έργα διαγράμμισης οδικού δικτύου Πάρου και έργα βελτίωσης -  ασφάλειας σε οδικό δίκτυο μήκους 61 km ( μπάρες, πινακίδες, σήματα ).

·                     Έργα Συντήρησης – Καθαρισμού τάφρων επαρχιακού οδικού δικτύου Πάρου.

·                     Μίσθωση μηχανημάτων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών πλημμύρων, καταπτώσεων κλπ., στο οδικό δίκτυο της Πάρου.

·                     Επισκευή - Συντήρηση Α’ Ορόφου κτιρίου Αγροκηπίου Παροικίας Πάρου, προϋπολογισμού 45.000 ευρώ (Εισήγηση Επάρχου Πάρου κ. Μπιζά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το έτος 2016 ).

·                     Επισκευή - Συντήρηση Κτηνιατρείου Πάρου, προϋπολογισμού 25.000 ευρώ (Εισήγηση Επάρχου Πάρου κ. Μπιζά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το έτος 2016).

2. Αθλητισμός

-       Κατασκευή Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων και αθλητικών εκδηλώσεων Δημοτικού Σχολείου Αρχιλόχου – Μάρπησσας, συνολικής επιφάνειας 1.165,90 τ.μ., η οποία περιλαμβάνει αγωνιστικό χώρο καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης, με ξύλινο δάπεδο αγωνιστικών προδιαγραφών και κερκίδες (χρηματοδότηση με το ποσό των 1.200.000 ευρώ από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου -ΕΣΠΑ 2014-2020).

-       Σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Πάρου για την επισκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου Παροικίας που περιελάμβανε τοποθέτηση χλοοτάπητα, αντικατάσταση καθισμάτων, φωτιστικά κλπ. γηπέδου Παροικίας. Το έργο παραδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2020. Η Περιφέρεια κάλυψε την συνολική δαπάνη του έργου με το ποσό των 323.718.18 ευρώ (Εισήγηση Επάρχου Πάρου κ. Μπιζά στο Περιφερειακό Συμβούλιο , το έτος 2017 ).

-       Σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Πάρου για την επισκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου Μάρπησσας Πάρου. Η Περιφέρεια θα συμμετέχει με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ (Εισήγηση Επάρχου Πάρου κ. Μπιζά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το έτος 2019). Το υπόλοιπο ποσό θα το καλύψει ο Δήμος.

-       Συνδιοργάνωση με Αθλητικούς Συλλόγους δράσεων αθλητισμού (τουρνουά, πρωταθλήματα, ποδοσφαιρικοί αγώνες, μπάσκετ, ιστιοπλοϊκοί αγώνες, βόλεϊ, ποδηλατικοί αγώνες)

-       Εισηγήσεις Επάρχου Πάρου για τις αθλητικές συνδιοργανώσεις των Συλλόγων με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

3. Παιδεία

-       Βρεφονηπιακός Σταθμός Μαρμάρων Πάρου, εντός του οικισμού Μάρμαρα, με δυνατότητα φιλοξενίας 25 νηπίων και 12 βρεφών, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ (το έργο είναι ενταγμένο στον Άξονα Προτεραιότητας «Βελτίωση Βασικών Υποδομών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

-       Αναβάθμιση Δημοτικού Σχολείου Αρχιλόχου - Μάρπησσας Πάρου με την αποπεράτωση του ημιτελούς τμήματος επιφάνειας 255 τ.μ., (χρηματοδότηση με το ποσό των 300.000 ευρώ από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου -ΕΣΠΑ 2014-2020).

-       Συντήρηση – επισκευές στις σχολικές μονάδες της Πάρου μέσω του Ειδικού Προγράμματος της Περιφέρειας σε συνεργασία με τον Δήμο Πάρου μέσω δύο Προγραμματικών Συμβάσεων (225.000 ευρώ στις 20.03.2016 και 150.000 ευρώ στις 25.09.2017 ).

-       Προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε 25 σχολεία της Πάρου (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ) – Χρηματοδότηση από το Ε.Π. Νότιο Αιγαίο 2014-2020.

4. Υγεία και την Πρόνοια

-       Αγορά δύο θαλάμων απομόνωσης και υποδοχής ασθενών (isobox) και ενός σύγχρονου αναπνευστήρα στο Κέντρο Υγείας Πάρου, κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού – covid19 (Χρηματοδότηση από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου).

-       Ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου Πάρου, στις 30.11.2020, με ωφελούμενους αρκετούς συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν ανάγκη την υποστήριξη της κοινωνίας μας (Εισήγηση Επάρχου Πάρου κ. Κ. Μπιζά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το έτος 2020). 

-       Προμήθεια τροφίμων και ειδών βασικής υλικής συνδρομής μέσα από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ.

-       Παροχή κινήτρων σε δύο επικουρικούς ιατρούς του Κέντρου Υγείας Πάρου (Εισήγηση Επάρχου Πάρου κ. Μπιζά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τα έτη 2016 και 2019 ).

-       Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πάρου (χρηματοδότηση της λειτουργίας του από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – ΕΣΠΑ ).

-       ΚΗΦΗ Νάουσας Πάρου «Η ΑΓΑΠΗ» (χρηματοδότηση της λειτουργίας του από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – ΕΣΠΑ ).

-       Χρηματοδότηση του ΕΚΑΒ και της 2ης ΥΠΕ για την αγορά δύο καινούριων ασθενοφόρων στην Πάρο (χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – ΕΣΠΑ).

-       Χρηματοδότηση των Vouchers για τα τροφεία των παιδικών βρεφονηπιακών σταθμών (για την περίοδο 2022-23 θα διατεθούν 4.000.000 ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – ΕΣΠΑ).

-       Χρηματοδότηση προγραμματικής σύμβασης για υλοποίηση προγράμματος κουνουποκτονιών στην Πάρο για τα έτη 2020-23 με το ποσό των 49.600,00 ευρώ (Εισήγηση Επάρχου Πάρου κ. Κ. Μπιζά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το έτος 2019).

5. Πολιτισμός                                       

-       Συνδιοργάνωση με Πολιτιστικούς Συλλόγους δράσεων πολιτισμού (Συναυλίες, Φεστιβάλ).

-       Εισηγήσεις Επάρχου Πάρου για τις πολιτιστικές συνδιοργανώσεις των Συλλόγων με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

6. Γαστρονομία

-       Προβολή σε συνεργασία με τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα τα προϊόντα της Πάρου στις μεγαλύτερες Εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

-       Διοργάνωση Γαστρονομικών Εκδηλώσεων (Διήμερο Φεστιβάλ Προβολής Αγροτικών Προϊόντων - γιορτή ρεβιθιού στον Πρόδρομο, Οινικές Διαδρομές Παρίων στην Νάουσα).

-       Οργάνωση και πραγματοποίηση του προγράμματος «Aegean Mamas Know Best» με θέμα τοπικές παραδοσιακές συνταγές που έχουμε κληροδοτήσει από τις γιαγιάδες και τις μαμάδες, τον συντονισμό του οποίου είχε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, στις 03/06/2018 (πλατεία Μαντώς Μαυρογένους).

7. Τουρισμός

-       Δημιουργία ψηφιακής ταυτότητας προβολής του προορισμού.

-       Συμμετοχή της Πάρου στις σημαντικότερες εθνικές και διεθνείς εκθέσεις τουρισμού.

-       Διαφήμιση της Πάρου σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ.

-       Φιλοξενία ξένων δημοσιογράφων και bloggers.

-       Ανάδειξη τεσσάρων Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος, για την υποστήριξη του περιηγητικού – περιπατητικού τουρισμού

8. Θέμα των Ανεμογεννητριών

-       Εισηγήσεις Επάρχου Πάρου κ. Κώστα Μπιζά στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

-       Στο πλαίσιο της  γνωμοδότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου για την Β1 φάση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου συμφωνήθηκε η πρόταση απαγόρευσης χωροθέτησης ΒΑΠΕ (Βιομηχανικών αιολικών πάρκων) προς αποφυγή σημαντικών αρνητικών επιπτώσεων στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και την τουριστική οικονομία.

-       Κατάθεση Αίτησης Ακύρωσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο ΣΤΕ κατά της ΑΕΠΟ του έργου «Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 218,5 MW (95 Α/Γ ) και των συνοδών σε αυτό έργων στα νησιά Πάρο, Νάξο, Τήνο και Άνδρο».

-       Στις 1.3.23 εκδικάστηκε η Αίτηση Ακύρωσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο ΣΤΕ, στην οποία συνεδρίαση παρευρέθηκε ο Έπαρχος Πάρου Κώστας Μπιζάς.

Θεωρώ ότι το έργο που έχει επιτευχθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την περίοδο από 1.9.2014 έως σήμερα είναι σημαντικό αλλά συγχρόνως και αναγνωρίσιμο από τους συμπολίτες μας.

Φίλες και Φίλοι, Συμπατριώτισσες & Συμπατριώτες,

Στην παρούσα χρονική στιγμή, θεωρώ ότι ο τόπος μας, το νησί μας, η Πάρος μας, έχει ανάγκη ενός νέου δημοτικού συνδυασμού που να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα σημαντικά ζητήματα τόσο στον τομέα της καθημερινότητας αλλά και της έλλειψης υποδομών.

Αυτός είναι και ο λόγος που μαζί με μια ομάδα συμπολιτών μας, κυρίως νέων, πήραμε την πρωτοβουλία και δημιουργήσαμε τον δημοτικό συνδυασμό «ΠΑΡΟΣ με ΕΥΘΥΝΗ και ΕΝΟΤΗΤΑ» και ζητάμε την στήριξη σας για να διοικήσουμε τον Δήμο Πάρου, κατά την επόμενη πενταετία  2024-2028.

 Με εκτίμηση,

Κωνσταντίνος Ν. Μπιζάς

Έπαρχος Π.Ε. Πάρου

Υποψήφιος Δήμαρχος Πάρου