Και στα φαρμακεία ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού

Περίπου 10.500 φαρμακεία της χώρας θα μπουν στην πρώτη γραμμή άμυνας έναντι του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη.

Όπως δήλωσε ο υπουργός: «[…] μελετώνται λεπτομερώς τα τεχνικά και διαδικαστικά ζητήματα, με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για την ταχεία αλλά και ασφαλή διευθέτησή τους.

Είναι κάτι που πρέπει να το δούμε στις τεχνικές και ιατρικές του διαδρομές. Φαίνεται ότι είναι εφικτό. Εκείνοι (σσ οι φαρμακοποιοί) το θέλουν. Και εμείς το θέλουμε. Εάν οι γιατροί μας πουν ότι μπορεί να γίνει με έναν τρόπο που θα καλύπτει και κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις, τότε, ναι θα το κάνουμε».

Σημειώνουμε ότι ήδη πραγματοποιήθηκε χθες, η πρώτη συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου και του προεδρείου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, όπου ως οδικός χάρτης θα αξιοποιηθεί ο εμβολιασμός με τα mRNA εμβόλια για τον κορωνοϊό. Για τους φαρμακοποιούς είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των φαρμακείων της επικράτειας στην εμβολιαστική επιχείρηση για τον κορωνοϊό, όπως ακριβώς γίνεται στην αντίστοιχη επιχείρηση για την εποχική γρίπη.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης «ο κορωνοϊός ήρθε εδώ για να μείνει. Στο άμεσο μέλλον δεν προβλέπεται να ζήσουμε χωρίς την ύπαρξη αυτού του ιού. Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον ιό και ο ετήσιος εμβολιασμός ιδιαίτερα των ευάλωτων, όπως κάνουμε με την γρίπη, θα πρέπει να γίνει μία ρουτίνα».

Επίσης, το θέμα της αμοιβής τους για κάθε εμβολιασμό για κορωνοϊό θα είναι το αμέσως επόμενο που θα συζητηθεί μετά την ολοκλήρωση και τυπικά των τεχνικών ζητημάτων, της τροφοδοσίας τους με τα εμβόλια ή το πρωτόκολλο της χορήγησης του εμβολίου. Υπενθυμίζεται ότι στην οξεία φάση της πανδημίας που κλήθηκαν να εμβολιάσουν και ιδιώτες γιατροί είχε καθοριστεί αμοιβή 20 ευρώ όταν πήγαιναν στα σπίτια και 3 ευρώ όταν πήγαιναν οι πολίτες στα ιατρεία.