Επανέρχονται οι πολίτες της Σαντορίνης για το θέμα του Sea Diamond

Το θέμα του Sea Diamond για να απομακρυνθεί από την καλντέρα της Σαντορίνης –μετά από 17 χρόνια- επαναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών, στην επιστολή της στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος, της βουλής.

Στην επιστολή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «το ναυάγιο παραμένει στο βυθό και συνεχίζει να ρυπαίνει, με αργό αλλά σταθερό ρυθμό, διαβρώνεται καθημερινά και ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή. Σύμφωνα με το Πράσινο Διαβατήριο του πλοίου και τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, εντός του ναυαγίου του “Sea Diamond” υπολογίζεται ότι υπάρχουν μερικές εκατοντάδες τόνοι υγρών καυσίμων και λιπαντικών μηχανής, μερικές χιλιάδες κυβικά μέτρα μονωτικών υλικών όπως πετροβάμβακας και υαλοβάμβακας, μερικές εκατοντάδες κιλά ανόδια (…)».

Στη συνέχεια της επιστολής η Επιτροπή κάνει αναφορά σε θέματα περιβάλλοντος αναπτύσσοντας στοιχεία, πορίσματα κλπ καθώς και αποφάσεις δικαστηρίων. Επίσης, κάνει αναφορά στην απόφαση του Ε’ Τμήματος του Σ.τΕ. στο οποία σημείωνε για την ανέλκυση του ναυαγίου «Το Συμβούλιο διαπιστώνει πλημμελή συμμόρφωση του Υπουργείου Ναυτιλίας και  Νησιωτικής Πολιτικής προς την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Η Επιτροπή των Θηραίων πολιτών γράφει ακόμα: «Αποδεδειγμένα, η ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου είναι καθημερινή, αλλά  ωστόσο κανένα πρόστιμο δεν επιβάλλεται πλέον στους υπεύθυνους αυτού (…). Κυρίες και κύριοι, αξιότιμα μέλη της Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, ύστερα από τον συνεχόμενο αγώνα του Θηραϊκού λαού επί 17 έτη και μετά από την ανέλκυση του πολύ μεγαλύτερου κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia στη γειτονική μας Ιταλία, συνειδητοποιούμε πλέον ότι η ανέλκυση του Sea Diamond είναι ένα ζήτημα που, πρωτίστως, απαιτεί πολιτική βούληση (…).

Ζητάμε την πολιτική σας παρέμβαση και την ενεργό δράση σας, προκειμένου να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία και οι αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης στο θέμα του ναυαγίου του Sea Diamond. Σας παρακαλούμε, από τη θέση ευθύνης που σας ανέθεσε ο Ελληνικός λαός, να μας βοηθήσετε με όποιον τρόπο θεωρείτε καταλληλότερο, προκειμένου να απομακρυνθεί επιτέλους αυτή η οικολογική βόμβα (…)».