WWF: Όχι στην κατάργηση της ζώνης προστασίας των ακτών μας!

Με νομοσχέδιο εξπρές, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καταργεί τη ζώνη προστασίας των ακτών μας! Με το νομοσχέδιο αυτό, οι παραλίες μας αντιμετωπίζονται σαν οικόπεδα για χτίσιμο, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει το ελάχιστο όριο αδόμητης 30 μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού.

Το κακογραμμένο νομοσχέδιο καταργεί σημαντικές προστατευτικές διατάξεις που ισχύουν σήμερα για την παράκτια ζώνη, με μερικά από τα ιδιαίτερα προβληματικά σημεία του να είναι τα εξής:

  • Εξαφανίζει το ισχύον σήμερα ελάχιστο αδόμητο όριο των 30 μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού (!).

  • Διατηρεί το ήδη απαράδεκτο ανώτατο όριο των 50 μέτρων για τον νομικό χαρακτηρισμό τμήματος της ακτής ως “παραλίας”, λες και είναι βάρος για τη χώρα να απαγορεύεται η δόμηση σε μεγάλες παράκτιες ζώνες.

  • Εξαφανίζει την απαγόρευση παραχώρησης των "μικρών αιγιαλών" (μήκος ή πλάτος μικρότερο των 5 μέτρων, ή έκταση μικρότερη των 150 τετραγωνικών).

  • Μειώνει την κοινοχρησία του αιγιαλού και της παραλίας, καθώς αφαιρεί τη ρητή αναφορά ότι «αιγιαλός αποτελεί ουσιώδες στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος της Χώρας, που προστατεύεται από την Πολιτεία, η οποία το διαχειρίζεται, σύμφωνα με τη φύση του και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του».

  • Περιλαμβάνει, δίχως καμία διαβούλευση, πρόβλεψη για νέες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες από ορυκτά καύσιμα, στα νησιά και στην Κρήτη.

Η ζωτικότητα της Ελλάδας είναι εξαρτημένη από την καλή κατάσταση της παράκτιας ζώνης της. Όμως, για ακόμα μια φορά, η χώρα μας είναι ευρωπαϊκή ουραγός στην προστασία των ακτών της. Ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλη ακτογραμμή έχουν θεσπίσει ζώνες απαγόρευσης της δόμησης: η Γαλλία, που έχει ως ελάχιστη αδόμητη ζώνη τα 100 μέτρα από τη γραμμή αιγιαλού, η Γερμανία τα 150, η Δανία τα 300, και η Ισπανία τα 100-200. Αν τελικά ψηφιστεί η σχετική διάταξη του νέου νομοσχεδίου, η Ελλάδα θα έχει 0 μέτρα ζώνης προστασίας!

Μαζί με 7 ακόμα περιβαλλοντικές οργανώσεις, καταθέσαμε τα σχόλιά μας στη διαβούλευση, απαιτώντας μία εθνική πολιτική κλιματικής ανθεκτικότητας που θα προστατεύει τις ακτές και τους πολίτες!

Η επιστημονική γνώση, αλλά και το πρόσφατο παρελθόν έχουν δείξει πως η συνεχής υποβάθμιση της παράκτιας ζώνης μόνο δραματικές καταστροφές προκαλεί. Εύλογα θα περίμενε κανείς πως μια κυβέρνηση που πραγματικά κοιτάει μπροστά και προτάσσει την προστασία ανθρώπων, περιουσιών, και την αποφυγή ζημιών στην εθνική οικονομία θα έδινε έμφαση στη θεσμική θωράκιση των αιγιαλών, παραλιών και της παρόχθιας ζώνης της χώρας, αντί να διαιωνίζει ένα καθεστώς ανοχής στις καταπατήσεις και την κατασπατάληση πολύτιμου εθνικού φυσικού κεφαλαίου.
Ελπίζουμε η κυβέρνηση να αλλάξει γνώμη και να βάλει επιτέλους τη χώρα σε ευρωπαϊκή πορεία, προς την κατεύθυνση της όντως αποτελεσματικής προστασίας του περιβάλλοντος στη χώρα μας. Ευχαριστούμε που δίνεις μαζί μας σημαντικές μάχες. 
Θα σας κρατάμε ενήμερους για τις εξελίξεις!
Θεοδότα Νάντσου
Επικεφαλής Πολιτικής