Αχ καλέ μου Σωτήρη | Του Δ.Μ.Μ.

Είναι προφανές ότι από το απόγευμα του Σαββάτου (30/3) υπάρχει ένας «κόμπος» και μας ήρθε κάπως απότομα η είδηση για τον χαμό του Σωτήρη Καστρουνή.

Αυτό συμβαίνει στον περισσότερο κόσμο της Πάρου, αφού ο Σωτηράκης ήταν ένας αξιοθαύμαστος άνθρωπος με πηγαίο χιούμορ και ατελείωτες ατάκες. Δε μου αρέσει και μάλλον είμαι ο τελευταίος που θα έγραφε έναν επικήδειο…

Θα γράψω λοιπόν για έναν «άλλον» Σωτήρη. Εκείνον τον Σωτήρη που υπέφερε όταν έβλεπε δυστυχία σε συμπολίτες μας και έτρεχε αθόρυβα για να συνδράμει… Από το να πληρώσει ο ίδιος λογαριασμούς, έως να πάει και να δώσει το οτιδήποτε χρειαζόταν. Σημειώνω ακόμα, ότι δεκάδες άτομα είχαν το προσωπικό του τηλέφωνο και το έπαιρναν για οποιαδήποτε βλάβη είχαν σπίτι τους με τις ηλεκτρικές συνδέσεις, λες και ως υπάλληλος της ΔΕΗ εκείνος έφταιγε, ακόμα και σε ωράριο εκτός εργασίας… Ο Καστρουνής πήγαινε παντού γιατί το ένιωθε ότι πρέπει να βοηθήσει!

Αυτός ήταν ο άλλος Σωτήρης μακριά από την πολιτιστική του και πολιτική δράση.

Δεν ξέρω γιατί, αλλά σχεδόν πάντα ήθελα να του σκαρώνω πλάκες. Η μεγάλη πλάκα που του ’χα κάνει ήταν να του στέλνω -τις εποχές του Συνασπισμού, που ήταν σχεδόν ολομόναχος- πιτσιρικάδες στο πολιτικό περίπτερο που έστηνε στην πλ. Μαντώς και να του ζητούν ένα πακέτο τσιγάρα, αφού νόμιζαν -όπως τους έβαζα να του πουν- ότι είναι κανονικό περίπτερο. Βέβαια ο Σωτήρης αυτοσαρκαζόταν από μόνος του και έλεγε τον ΣΥΡΙΖΑ, «ΤΣΙΡΙΖΑ» ή τον Τσίπρα, «Τσίπουρα». Σ’ εκείνες μάλιστα τις εκλογές, δίχως τότε να έχω καμία σχέση με τον πολιτικό χώρο του Σωτήρη, τον «σταύρωσα», μόνο και μόνο επειδή ήταν υποψήφιος!

Θα μπορούσα να γράφω ατελείωτες ιστορίες για αστεία με τον Καστρουνή, αν και νομίζω ότι τις μεγαλύτερες πλάκες του τις είχε κάνει ο Αλ. Γκόκας, όπως εκείνες όταν ο Σωτήρης είχε κατέβει ως υποψήφιος Νομαρχιακός Σύμβουλος με αφίσα που του είχε φτιάξει από μία φωτογραφία πάνω σε μία κολώνα που δούλευε και σύνθημα «ο άνθρωπος που θα σε πάει ψηλά!». Του είχε κάνει και πιο «χοντρές» πλάκες, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να τις γράψω εγώ.

Ο Σωτήρης είχε πάθος με τα πολιτιστικά δρώμενα στην Πάρο. Από το παζάρι του «Αρχίλοχου» μέχρι τις χορωδίες του συλλόγου, τα αρχαιολογικά ευρήματα στην Πάρο ή τα παραδοσιακά πανηγύρια. Χάρη σ’ αυτόν «έβγαλα» ρεπορτάζ ιδιαίτερης ιστορικής αξίας για το νησί. Πίστευε –και είχε απόλυτο δίκιο- ότι χάρη σ’ αυτά κρατάμε το νήμα της Πάρου από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Ο Σωτήρης έφυγε αλλά μας άφησε πίσω του μία κληρονομιά. Πως ακόμα κι αν δεν ανήκεις σε πολυπληθείς κοινωνικές ομάδες, μπορείς να αλλάξεις πολλά πράγματα γύρω σου όταν τα πιστεύεις!

Δ.Μ.Μ.