Η ΚΕΔΕ ζητά επαναφορά της «διάταξης Σκουρλέτη» σχετικά με τις υποθέσεις εργαζομένων

Kατάργηση της «διάταξης Βορίδη» και επαναφορά της «διάταξης Σκουρλέτη» σχετικά με τις υποθέσεις εργαζομένων των οποίων οι διεκδικήσεις δικαιώνονται πρωτόδικα, ζητά ουσιαστικά η ΚΕΔΕ με ομόφωνη απόφασή της, μετά από κείμενο που κατέθεσε η (τέως δήμαρχος) Αγ. Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου.

Η ίδια και 27 αιρετοί της πόλης της έχουν κληθεί σε απολογία με την κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος με δόλο», επειδή δεν άσκησαν έφεση σε δικαστική απόφαση που αφορούσε τη μετατροπή συμβάσεων 34 εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Η διάταξη του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Μ. Βορίδη, υποχρεώνει τους ΟΤΑ (Δήμους και Περιφέρειες) να εξαντλούν κάθε δικαστικό μέσο ενάντια σε αποφάσεις που δικαίωσαν εργαζόμενους και πριν από λίγες ημέρες οι 28 αιρετοί του δήμου Αγ. Δημητρίου κλήθηκαν στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο (δεν έχουν λάβει ημερομηνία). Η «διάταξη Βορίδη» έχει συναντήσει την καθολική αντίθεση των αιρετών.

Με την εισήγηση της κ. Ανδρούτσου, που εγκρίθηκε ομόφωνα, ζητείται η κατάργηση της παραπάνω διάταξης που «καταφανώς φαλκιδεύει την αυτοτέλεια των ΟΤΑ», όπως τονίζεται. «Είναι λάθος ο νόμος», επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λ. Κυρίζογλου, προκρίνοντας νομοθετικές αλλαγές με τις οποίες θα είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε δημοτικού συμβουλίου να αποφασίζει εάν θα ασκήσει εφέσεις ή όχι – όπως προέβλεπε παλαιότερη διάταξη επί θητείας Π. Σκουρλέτη στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η ομαδική προσφυγή της ΚΕΔΕ και 164 δήμων κατά του «τέλους ταφής» κατατέθηκε χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Προσβάλλονται τρεις αποφάσεις του υπουργείου με τις οποίες παρακρατούνται από την κρατική επιχορήγηση των δήμων «οφειλόμενα» -κατά τις λογιστικές αλχημείες της κυβέρνησης- ποσά ύψους 184,5 εκατ. ευρώ.

Με το συγκεκριμένο «χαράτσι» και αναδρομικές απαιτήσεις (για τα έτη 2022-2023) αναμένεται να επιβαρυνθούν δήμοι και δημότες με το συνολικό ποσόν των 240 εκατ. ευρώ για το 2024.