Πρώτες κόντρες δήμων – υπουργείου Οικονομίας για τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Οι μισοί δήμοι της χώρας έχουν υποβάλει ενστάσεις για το «ψαλίδισμα» των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές τους, καθώς έκριναν υπερβολικές τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης των ακινήτων που υιοθετήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Στην παρούσα φάση, πάντως, τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και οι δήμοι αναμένουν από την αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο να κλείσει τον «φάκελο» του ελέγχου των ενστάσεων, ώστε αμέσως να «πιάσουν δουλειά» οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων προκειμένου να δώσουν νέες αντικειμενικές αξίες για τους δήμους που είχαν αντιρρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, την τελική απόφαση για τις αντικειμενικές αξίες στους δήμους θα λάβει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να αναμένονται εντυπωσιακές αλλαγές μετά από δύο χρόνια που λειτουργεί το σύστημα, καθώς, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών πιθανόν να οδηγήσει στη μη αποδοχή των ενστάσεων.

Όποιες πάντως κι αν είναι οι αλλαγές στις τιμές ζώνης, δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι αυτές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με αφορμή την επίλυση του «προβλήματος» με τους δήμους, σχεδιάζει να ανοίξει και τον μεγάλο «φάκελο» των ακινήτων προκειμένου να «γιατρευτούν» χρόνιες παθογένειες και να κλείσουν εκκρεμότητες, οι οποίες μέχρι σήμερα μόνο αναστάτωση δημιουργούν στην αγορά.

Το σχέδιο έχει ουσιαστικά στόχο να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο στην κτηματαγορά, ώστε να μην υπάρχουν «σκιές» στους όρους του «παιχνιδιού» σε αγοραστές και πωλητές, ειδικά όσον αφορά το οικονομικό σκέλος και συγκεκριμένα τη διαμόρφωση των τιμών, που πολλές φορές αποτελούν σημείο τριβής όχι μόνο μεταξύ των συμβαλλομένων μερών, αλλά και μεταξύ δήμων και κεντρικής διοίκησης.

Στο πλαίσιο αυτό, το αμέσως επόμενο βήμα -εκτός απροόπτου ακόμη και εντός του τρέχοντος έτους- είναι η επέκταση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλη την Ελλάδα. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι σήμερα το εν λόγω σύστημα καλύπτει το 98,5% της χώρας, γεγονός που σημαίνει ότι άμεσα θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτό και οι τελευταίες 2.167 περιοχές, που αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο 1,5% της ελληνικής επικράτειας.

Όπως είναι φυσικό, αμέσως μετά, με βάση τις τιμές ζώνης που θα καθοριστούν θα υπολογίζονται οι φόροι και τα τέλη που επιβάλλονται στα ακίνητα στις συγκεκριμένες περιοχές.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ